Hana Tkadlecová: vakcína proti covidu by mohla být do půl roku

Hana Tkadlecová (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Jako epidemiolog má zlínská lékařka Hana Tkadlecová bohaté zkušenosti například na Krajské hygienické stanici. Delší čas teď pracuje coby odbornice v očkovacím centru. Což ji do jisté míry předurčuje k odpovědi na dnes hodně přetřásanou otázku...

Paní doktorko, kdy se podle Vašeho názoru můžeme dočkat vakcíny v našich domácích podmínkách?

Myslím, že to není hudba žádné daleké budoucnosti, podle mne se očkovat začne někdy v dubnu možná květnu příštího roku.

Už se u Vás mám hlásit?

No, to tak hladce nepůjde, moje predikce zní a myslím, že hraničí s jistotou: nejdříve se dostane na rizikové skupiny lidí, seniory a samozřejmě také na ty, kteří se o ně starají. Tedy především zdravotníci a jistě i další lidé z Integrovaného záchranného systému.

Svádí to k optimistické vizi, že prostě koronavirus „vypícháme“, že jej vakcíny pošlou do neblahé historie. Obávám se ale, že se spíše mýlím…

Mýlíte, koronavirus tu bude navždycky, celý svět nemůžeme zastavit, izolovat. Ale vakcína hodně pomůže, časem se z tohoto strašáka stane běžně vnímaný respirační virus.

Co obava z recidivy, je na místě?

„Dnes mluvíme o nějakých 40-50 milionech lidí, kteří překonali nákazu a jsou imunní. Naopak je řeč o extrémních případech opakování nemoci v krátkém čase. Tady bych to viděla spíše jako možnou laboratorní chybu.

Pokud se běžní lidé dostanou k vakcíně relativně brzy, jak často by měli očkování opakovat?

Těžko zatím říci, jak dlouhá bude v organismu imunita, nebude to ale rozhodně tak, že bychom se měli očkovat, řekněme, každý rok.

Proč se u nás po relativně výborně zvládnuté první vlně epidemie rozšířila do tak obrovských rozměrů?

Pořád jsme na zkušené, jeden z důvodů vidím v tom, že lidí napoprvé na jaře prostě poslouchali, restrikce byly taky výraznější. Možná jsme se nechali tím úspěchem hodně ukolébat a šli jsme do razantního rozvolnění příliš brzy, ale tohle už je širší i politická otázka.

Dobrá, ale přesto poprosím o prognózu, jak to všechno bude dál?

Chcete slyšet můj pohled na věc? Ten je v podstatě takovýto. Počet nemocných a nakažených bude zvolna klesat, jde o to udržet v dobré kondici zdravotnictví. Další výkyvy nemůžeme vyloučit. Já bych byla ráda, pokud by docházelo nikoliv ke skokům, ale pozvolnému poklesu a pak přišla vakcína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x