Hvězda Fantoma opery Sommerová: Pomáhá doktorům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hvězda Fantoma opery Sommerová: Pomáhá doktorům

Monika Sommerová
Monika Sommerová (Robert Klejch)

Divadla se zase zavřela, vyslechli jsme si pár nejapných poznámek o tom, že umělci nejlíp tvoří hladoví. Jenže na to měla úžasnou odpověď zpěvačka Monika Sommerová (33). Vydala se pomáhat tam, kde je to nyní nejvíc potřeba. Místo cvrkotu divadelního zákulisí a potlesku na scéně si teď »užívá« shonu nemocničních oddělení. A teď jsou ovace skutečně na místě.

Zazářila jako Christine v muzikálu Fantom opery. V roli, která jí otevřela dveře do velkého uměleckého světa. Od té doby se role v muzikálech, operách i operetách jen hrnuly. Cvak, pandemie, uzávěra, svět se mění. Monika coby akční a podnikavá bytost sedla a napsala do nemocnice. Zda může pomoct, i pokud není zdravotník. Odpověď přišla okamžitě: Ano, potřebujeme každou ruku! Její příspěvek na sociální síti v nemocničním mundúru a respirátoru zvedl obrovskou vlnu ohlasů. Sympatií, obdivu. „Netušila jsem, že to bude mít takový dosah, ale hned mi napsalo několik desítek kolegů, co mají udělat pro to, aby mohli pomoci stejně jako já,“ vypráví Monika. „Pro nás umělce, okolo kterých se pořád něco děje, je těžké sedět s rukama v klíně a nic nedělat. Takže myslím, že jakákoliv práce v této době je pozitivní. Obzvlášť když můžeme pomoci,“ dodává.

Inženýrka v akci

S prací v nemocnici do té doby zkušenost neměla, v rodině se s ní ale setkala. Maminka je zdravotní laborantka a prostředí nemocnice a laboratoří ji vždy trochu přitahovalo. „Na lékařskou fakultu jsem nešla z jediného důvodu, a to, že by se to nedalo skloubit s mým tehdejším nástupem na konzervatoř. V tu dobu jsem chtěla dělat oboje, abych si jednou v životě mohla vybrat,“ říká. Později šla na zemědělskou fakultu a málokdo ví, že křehká kráska vznášející se ve Fantomovi v baletních špičkách na jevišti, je vystudovaná zemědělská inženýrka. „Teď mi to ale nepomohlo, zdravotnictví je specifické odvětví,“ doplňuje.

Balíčky pro doktory

Nastoupit mohla okamžitě a nyní touto prací tráví zhruba tři dny v týdnu. „Nejvíc mě zaměstnává příjem a rozdělení léků, štítkování, doplňování. Pomáhám připravovat ochranné balíčky pro doktory, kteří přijdou do styku s covid pozitivním člověkem,“ popisuje náplň práce. Od umělecké branže má práce ve zdravotnictví jisté odlišnosti. „Pro mě je nejnáročnější vstávat před šestou hodinou a fungovat, přeci jen jsem zvyklá na jiný režim. Jinak si myslím, že jsem pracovitý člověk a žádná náročnost mě nepřekvapí. Máme povinné respirátory. V nich musíme být osm hodin, což je pro mě také těžké, ale dá se to vydržet. Obdivuji doktory v prvních liniích v ochranných pomůckách.“

Pomoc seniorům

Představit si ale sama sebe dovede i na odděleních, nebojí se žádné práce, třeba se seniory „Pomoc tohoto typu bych dělala moc ráda. Chtěla bych si s nimi povídat a řešit běžné věci. Musí být těžké ležet v nemocnici a nemít povolené návštěvy. Teď ale byla potřeba pomoc v lékárně, tak jsem nastoupila tam,“ říká. Pokud bude chtít pomoct kdokoli další, má zjevně dveře otevřené. „Stačí se poptat u známých, kteří pracují v nemocnicích, je to kratší a jednodušší cesta, a pokud nikoho neznáte, napište do jakékoliv nemocnice, zda nepotřebují pomocnou ruku. Nejlépe vrchním sestrám,“ uzavírá Monika. Její rozhodnost a chuť pomáhat jsou inspirativní a v ponuré době i povzbuzující.

Celý článek a fotografie najdete v Nedělním Aha! 7.11.2020



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.