Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češi recept na Askarova nenašli. Sborná ovládla Turnaj Karjaly i s juniorským výběrem

Souboj o celkový triumf na prvním turnaji Euro Hockey Tour vyšel lépe Rusům, kteří se radovali po výhře 3:0 nad českou reprezentací. Národní tým nastoupil do utkání i s deseti juniory, ale brankáře Jaroslava Askarova žádný z hráčů nepřekonal. Přímý přenos utkání Finsko – Švédsko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 16:25.

Brankář Jaroslav Askarov v utkání proti Česku
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Trenér Filip Pešán poskládal dva mladé útoky a do obrany nakombinoval tři juniorské beky se zkušenými obránci. V brance nastoupil Lukáš Pařík, ale toho postupně překonali Rodion Amirov, Jegor Činachov a Jegor Afanasjev.

Mladá sborná tak dokonala perfektní turnaj, ve kterém porazila všechny výběry a získala osm z devíti možných bodů. Český tým, jenž vyšel ze zápasu poprvé pod novým vedením bez vstřelené branky, obsadil druhé místo.

"Chybělo nám proměnit jednu z šancí ze začátku utkání, abychom třeba Rusy, kteří hráli velmi sebevědomé utkání, dostali pod tlak. To se nám bohužel nepovedlo a soupeř svoje šance proměnil a my bohužel ne. My jsme nepotvrdili úvodní několikaminutový tlak a nedá se válcovat soupeř na této úrovni celých prvních dvacet a potažmo šedesát minut," uvedl Pešán.

"Pro kluky je to obrovský úspěch. Jsem s naším vystoupením velmi spokojený, předvedli jsme dobrý výkon. Něco nevyšlo, byly tam i chyby, ale hráli jsme dobře. Vyhrát turnaj je příjemné, ale byl to jenom krok k tomu, aby se to mužstvo dalo dohromady. Hlavní bitvy nás teprve čekají. Budeme tým ladit na juniorské mistrovství světa, všichni kluci se osvědčili," řekl ruský trenér Igor Larionov.

Duelu v Hartwall Areně před prázdným hledištěm předcházela vzpomínka na Pešánova předchůdce na postu hlavního kouče národního týmu Miloše Říhu staršího, který před dvěma měsíci zemřel ve věku 61 let.

Češi začali aktivně a hned v druhé minutě pomohla Askarovovi pravá tyč při šanci Šimona Stránského. V pokračující akci měl příležitost i Jiříček, který 28. listopadu oslaví teprve 17. narozeniny a stal se nejmladším hráčem v dějinách samostatné české reprezentace.

Oba celky v dalším průběhu úvodního dějství nepouštěly soupeře do šancí. Pešánův výběr nevyužil přesilovou hru při Čisťakovově trestu, sborná naopak při vyloučení Červeného v 19. minutě udeřila. Pařík přišel o hokejku, stihl vyrazit ještě Činachovovu střelu, ale na Amirovovu dorážku už nestačil.

"Bohužel jsme inkasovali branku z přesilovky soupeře, začali jsme trošičku chřadnout. Rusové se trošku víc rozehráli po tom našem tlaku, kdy mi přišlo, že byli trošičku zabrždění, konsternovaní. Ale bohužel jsme ani potom nedali nějakou branku, abychom je víc potrápili a výsledkově si došli pro vítězství," dodal Pešán.

Po 27 sekundách druhé třetiny tým kouče Igora Larionova zvýšil. Z pravého kruhu zamířil střelou zápěstím k protější tyči Činachov. Češi v 25. minutě mohli snížit ve vlastním oslabení při Špačkově pobytu na trestné lavici, ale Stránský Askarova nepřekonal.

Při Jiříčkově vyloučení si Pařík poradil s šancí Činachova, avšak v čase 28:55 Rusové přece jen získali tříbrankový náskok. Po Podkolzinově akci překonal devatenáctiletého českého gólmana z levého kruhu Afanasjev. V 36. minutě po souhře s Moravčíkem trefil Koblížek tyč, na druhé straně si Pařík poradil s Bardajovovým únikem.

Český tým se od úvodu třetí třetiny opět snažil vrátit do hry o triumf na turnaji, ale neprosadil se Ordoš a únik nedotáhl do zakončení Myšák, jemuž vracející se Baškirov přizvedl hokejku. Rusové se neprosadili při vyloučení Červeného a v 51. minutě Pařík zlikvidoval Grycjukův únik.

Sborná si bezpečný náskok do konce utkání pohlídala a skvěle zvládla svůj test na juniorské mistrovství světa, které se bude hrát na přelomu prosince a ledna v Edmontonu.

Hokejový Turnaj Karjaly v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Rusko 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Amirov (Činachov, Čajka), 21. Činachov (Safonov), 29. Afanasjev (Podkolzin, Muchamadullin). Rozhodčí: Vikman, Kova - Sormunen, Niittylä (všichni Fin.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Bez diváků.

ČR: Pařík - Kubíček, Galvas, Jiříček, Moravčík, Hronek, Svozil - R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal - Ordoš, Červený, Š. Stránský - P. Novák, Myšák, Raška - Teplý, Pytlík, Koffer. Trenér: Filip Pešán.

Rusko: Askarov - Čisťakov, Muchamadullin, Sedov, Čajka, Šechovcov, Kirsanov, Byčkov - Činachov, Safonov, Grošev - Podkolzin, Chusnutdinov, Afanasjev - Amirov, Baškirov, Gricjuk - Mingačov, Zlodějev, Spiridonov - Bardakov. Trenér: Igor Larionov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články