8. listopadu 2020 • 14:40

Česko – Rusko 0:3. Debut pro sedm mladíků, Karjala Cup ovládla sborná

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté podlehli v závěrečném třetím utkání na turnaji Karjala v Helsinkách Rusku 0:3 a po první bodové ztrátě skončili druzí. Svěřenci trenéra Filipa Pešána tak neobhájili loňské prvenství z finského turnaje. První akci série Euro Hockey Tour ovládla sborná s týmem složeným výhradně z juniorů, která nenašla přemožitele a ztratila jediný bod.



Pešán zařadil do sestavy deset členů kádru do 20 let a sedm z nich si odbylo reprezentační premiéru - brankář Lukáš Pařík, obránci David Jiříček, Šimon Kubíček, Stanislav Svozil a útočníci Filip Koffer, Adam Raška a Michal Teplý. Další členové ofenzivy Jan Myšák a Jaromír Pytlík už na turnaji odehráli po jednom utkání a Pavel Novák stihl v sobotu proti Finům jedno střídání.

Rusy dostal do vedení v 19. minutě v přesilové hře Rodion Amirov a ve druhé třetině zvýšili náskok Jegor Činachov a Jegor Afanasjev. Na osmnáctiletého Jaroslava Askarova Češi nevyzráli a gólman Petrohradu si jako druhý na turnaji po Dominiku Hrachovinovi připsal čisté konto.

Duelu v Hartwall Areně před prázdným hledištěm předcházela vzpomínka na Pešánova předchůdce na postu hlavního kouče národního týmu Miloše Říhu staršího, který před dvěma měsíci zemřel ve věku 61 let.

Češi začali aktivně a hned v druhé minutě pomohla Askarovovi pravá tyč při šanci Šimona Stránského. V pokračující akci měl příležitost i Jiříček, který 28. listopadu oslaví teprve 17. narozeniny a stal se nejmladším hráčem v dějinách samostatné české reprezentace.

Utkání s Ruskem bylo chvílemi i pořádně vypjaté, aktivní ve strkanicích byl hlavně Filip Hronek
Utkání s Ruskem bylo chvílemi i pořádně vypjaté, aktivní ve strkanicích byl hlavně Filip Hronek

Oba celky v dalším průběhu úvodního dějství nepouštěly soupeře do šancí. Pešánův výběr nevyužil přesilovou hru při Čisťakovově trestu, sborná naopak při vyloučení Červeného v 19. minutě udeřila. Pařík přišel o hokejku, stihl vyrazit ještě Činachovovu střelu, ale na Amirovovu dorážku už nestačil.

Po 27 sekundách druhé třetiny tým kouče Igora Larionova zvýšil. Z pravého kruhu zamířil střelou zápěstím k protější tyči Činachov. Češi v 25. minutě mohli snížit ve vlastním oslabení při Špačkově pobytu na trestné lavici, ale Stránský Askarova nepřekonal.

Kupte si pondělní deník Sport. Dostanete dvojnásobnou dávku sportovního zpravodajství! Kupte si pondělní deník Sport. Dostanete dvojnásobnou dávku sportovního zpravodajství!Foto iSport.cz

Při Jiříčkově vyloučení si Pařík poradil s šancí Činachova, avšak v čase 28:55 Rusové přece získali tříbrankový náskok. Po Podkolzinově akci překonal devatenáctiletého českého gólmana z levého kruhu Afanasjev. V 36. minutě po souhře s Moravčíkem trefil Koblížek tyč, na druhé straně si Pařík poradil s Bardajovovým únikem.

Český tým se od úvodu třetí třetiny opět snažil vrátit do hry o triumf na turnaji, ale neprosadil se Ordoš a únik nedotáhl do zakončení Myšák, jemuž vracející se Baškirov přizvedl hokejku. Rusové se neprosadili při vyloučení Červeného a v 51. minutě Pařík zlikvidoval Grycjukův únik.

Sborná si bezpečný náskok do konce utkání pohlídala a skvěle zvládla svůj test na juniorské mistrovství světa, které se bude hrát na přelomu prosince a ledna v Edmontonu.

Góly

Domácí:

Hosté: 18:04. Amirov, 20:27. Činachov, 28:55. Afanasjev

Sestavy

Domácí: Pařík (Hrachovina) – Kubíček, J. Galvas, Jiříček, Moravčík (A), Hronek (C), Svozil – Koblížek, Špaček, Smejkal (A) – Ordoš, Červený, Š. Stránský – P. Novák, Myšák, Raška – Teplý, Pytlík, Koffer.

Hosté: Askarov (Achťamov) – Muchamadullin (A), Čisťakov, Čajka, Sedov, Kirsanov, Šechovcov, Byčkov – Grošev, Safonov, Činachov (A) – Afanasjev, Chusnutdinov, Podkolzin (C) – Gricjuk, Baškirov, Amirov – Spiridonov, Zlodějev, Mingačjov – Bardakov.

Rozhodčí

Vikman, Kova – Sormunen, Niittylä

Stadion

Hartwall-Areena, Helsinky

1. Rusko 3 2 1 0 0 11:3 8
2. Česko 3 2 0 0 1 5:4 6
3. Finsko 3 1 0 0 2 5:10 3
4. Švédsko 3 0 0 1 2 4:8 1

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
16

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud