Klášter v Žatci najde nové využití, bude z něj technologické centrum

  8:56
Přes třicet let opuštěný kapucínský klášter v Žatci zřejmě bude mít brzy nové využití. Město v něm chce vybudovat technologické centrum robotiky a polyfunkční dům. Projekt přestavby kulturní památky za 59 milionů město připravuje už několik let.

Další miliony bude stát vybavení. Dosud ale Žatec narážel na finanční limity městského rozpočtu. Projekt chce proto financovat z několika dotací.

Nyní se objevila možnost získat finanční prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu z výzvy na rozvoj infrastruktury polyfunkčních komunitních center. Do této kapitoly ministerstvo pro místní rozvoj přidalo další finance ve výši téměř 184 milionů korun.

Žatečtí zastupitelé schválili podání žádosti o dotaci na říjnovém zasedání. Pokud bude úspěšná, Žatec by mohl čerpat až 18 milionů korun, což by byla téměř třetina původního rozpočtu.

„Projektová dokumentace je stále aktuální. Musíme jen v souvislosti s podáním žádosti o dotaci aktualizovat harmonogram realizace a rozpočet,“ uvedla vedoucí žateckého odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Jednu dotaci na přestavbu kláštera Žatec už získal, a to konkrétně na úpravu a technické vybavení centra robotiky ve výši 5,7 milionu korun přes Místní akční skupinu Vladař. Tato část má být zaměřena na přírodní vědy, technické a řemeslné obory a práce s digitálními technologiemi.

Další prostředky by město mohlo získat z takzvaných Norských fondů, o dotaci požádalo letos na jaře. V současné době probíhá hodnocení, výsledky budou známy nejdříve v prosinci.

Kapucínský klášter byl vystaven v druhé polovině 17. století. Zrušen byl v 50. letech minulého století a pak sloužil jako škola a následně domov důchodců. Opuštěný je od 80. let minulého století a od té doby chátrá.

Před pár lety se žatecká radnice pustila do nejnutnějších prací s cílem devastaci kláštera zastavit. Proběhla rekonstrukce střech a krovů, které byly napadené dřevokaznými houbami a hmyzem.