Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Eltodo skončí, veřejné osvětlení budou v Liberci mít na starost technické služby

Správu veřejného osvětlení a světelné signalizace bude mít v Liberci od srpna příštího roku na starost příspěvková organizace města, technické služby. Radnice si od toho slibuje úsporu. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že roční úspora by měla být minimálně deset milionů korun. „Poslední roky jsme platili 72 milionů korun ročně," dodal. Podle něj jsou v částce i peníze na obnovu veřejného osvětlení a nejen správa osvětlení.

Správu veřejného osvětlení a světelné signalizace měla v Liberci od roku 2006 na starost společnost Eltodo, smlouvá jí vyprší k poslednímu červenci příštího roku. „Jsem rád, že se po dlouhých 15 letech vrací správa veřejného osvětlení do náruče města. Věřím, že správa osvětlení bude stejně dobrá, ale levnější," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK), který byl v minulosti jako opoziční zastupitel proti uzavření této smlouvy.

Smluvní vztah mezi Libercem a Eltodem nebyl v minulosti ideální a řešil ho i soud. Liberec od smlouvy v roce 2012 předčasně odstoupil s odůvodněním, že Eltodo ji opakovaně porušovalo. Správou osvětlení a semaforů pověřila radnice od začátku roku 2013 svoje technické služby a Eltodu přestala platit. Firma s výpovědí nesouhlasila a napadla ji soudně, nakonec se s městem dohodla v roce 2015 mimosoudně. Liberci smír přinesl lepší kontrolu nad systémem a roční úsporu zhruba 12 milionů korun. Podle původní smlouvy měla firma za roky 2006 až 2021 dostat od města 839,1 milionu korun, na základě tehdejší dohody to bude o 108 milionů méně, tedy zhruba 731 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky energie, Liberec, Eltodo, tsml, osvěltení, veřejné osvětlení, osvětlení, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eltodo skončí, veřejné osvětlení budou v Liberci mít na starost technické služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.