Napínavé české filmy? Tři online tipy na snímky, které možná neznáte

Nabízíme vám tipy na tři starší české filmy různých žánrů, které si můžete pustit online. Jsou mezi nimi partyzánské válečné drama, science-fiction i animovaný horor.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z nového traileru pro film Ikarie XB 1 od Národního filmového archivu

Záběr z traileru pro film Ikarie XB 1 od Národního filmového archivu | Foto: Národní filmový archiv | Zdroj: Repro YouTube

Smrt si říká Engelchen

Elmar Klos a Ján Kadár, pozdější tvůrci oscarového Obchodu na korze, natočili partyzánský snímek Smrt si říká Engelchen. Film vznikl podle románu slovenského spisovatele a reportéra Ladislava Mňačka. Jde o psychologické drama o partě partyzána Pavla, kterého hraje Jan Kačer. Pavel v nemocnici vzpomíná na dramatické zážitky uplynulých měsíců a bojů s nacistickou armádou v Beskydech. Film měl premiéru v roce 1963 a v českém filmu byl důležitým neschematickým počinem o 2. světové válce.

Film můžete vidět na YouTube kanálu Česká filmová klasika. Přehrává se zadarmo, je však nahraný s reklamami. Pokud byste si chtěli užívat ničím nerušený zážitek, pořiďte si YouTube Premium.

Světlonoš

Působivý film Světlonoš natočil Václav Švankmajer, syn filmového režiséra a animátora Jana Švankmajera. Půlhodinový loutkový snímek vypráví hororový příběh, který od svého vzniku v roce 2005 vůbec nezestárnul. Příběh se odehrává v labyrintu, který je plný pastí a léček a je zabydlený podivnými bytostmi. Labyrintem musí po smrti císaře projít statečný muž v brnění. Slunce totiž nevyjde, dokud se nový pán neujme vlády nad říší. Výtvarně skvěle zvládnutý snímek si pohrává s mytologickými příběhy. Můžete ho vidět na portálu Vimeo, kde ho za malý poplatek nabízí přímo producent.

Nejlepší filmem se na festivalu Ji.hlava stal dokument Nová šichta. Cenu obdržel i výtvarník Aj Wej-Wej

Číst článek

Na palubě 22. století

Sci-fi Ikarie XB 1 se odehrává ve druhé polovině 22. století v době pátrání po mimozemských formách života. Snímek s výraznou elektronickou hudbou skladatele Zdeňka Lišky je inspirovaný románem K mrakům Magellanovým Stanisława Lema, autora Solaris a dalších sci-fi děl. Dnes patří ke klasice východoevropské sci-fi a je pro svou vizuální kvalitu i vizi obdivovaný na Západě stejně jako na Východě. Můžete ho vidět na portálech Aerovod anebo na DaFilms, které nabízejí různé možnosti přehrání, stažení nebo zhlédnutí v rámci předplatného.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme