Ondřej Hejma, Lou Fanánek Hagen a Matěj Ruppert u Haliny Pawlowské

Jsou vášniví a neklidní. Spojuje je hudební sluch, hlas, smysl pro humor a jejich kapely. Společná je jim ale i láska k textům a knihám.

Ondřej Hejma vystudoval angličtinu a čínštinu, je překladatelem a frontmanem kapely Žlutý pes. Vrhl se ale i na psaní knih. Na kontě jich má už pět. „Jsou to knihy výrazně autobiografické, často cestovatelské, není to ale ta slavná fiction. Přiznám se, že obdivuju lidi, kteří dokážou vymyslet román. Na to já prostě nemám,“ přiznává.

Jako dítě četl ledacos. Všechno ale souviselo s cizinou. „Miloval jsem klasické indiánky, i když trochu blbý bylo, že Karl May byl Němec a nikdy na divokém západě tam nebyl. To byl trochu faul. Úplně nejvíc jsem ale miloval Trosečníky z Vlaštovky,“ vzpomíná.

Lou Fanánek Hagen

Muzikant, textař a frontman kapely Tři sestry má na kontě více jak tisíc textů. Písničky psal třeba pro Věru Špinarovou i Karla Gotta. „Pro kapelu jsem jich napsal tak 300, ten zbytek prostě nějak naskákal,“ směje se.

Co u něj funguje, když potřebuje vzkřísit? „Knížky. Ty mi pomáhají zabít nudu. Strašně mě ovlivnila kniha Mistr a Markétka od Bulgakova. Dva okruhy, které se navzájem požírají, to je geniální. Pokaždé na to mám jiný pohled.“

Matěj Ruppert

Dynamický muzikant Matěj Ruppert miluje Itálii a italské jídlo. „Jediná věc, která Italům nejde, je pečivo. Přiznám se, že ty jejich chleby moc nemusím.“

Že se bude živit hudbou, nikdy neplánoval. Členem kapely Monkey Businnes je od roku 1999. Na konkurz se ale dostal spíše náhodou. „S jejich basistou jsem jednou vypil pár piv, byl jsem v náladě, zazpíval jsem fistulí něco od Bee Gees a jemu se to líbilo a pozval mě na konkurz. Takhle jednoduché to bylo,“ směje se.

Který hit Ondřeje Hejmy je rozhlasová trvalka? Jak vznikla písnička Žlutej pes? Jak vznikl pseudonym Františka Moravce a název kapely Tři sestry? Co pro něj znamená vytrvat a věřit? Kde jsou počátky pěvecké kariéry Matěje Rupperta? A s kým objevoval kulinářská zákoutí Itálie?

Spustit audio

Související