Kyrgios o úzkostech a depresích: Tenis je osamělý sport

8. 11. 2020, 13:49
Aktuality 2
Australský bouřlivák Nick Kyrgios v rozhovoru pro list Sunday Telegraph uvedl, že bojuje s vnitřními démony a úzkostí. Pětadvacetiletý vítěz šesti turnajů ATP považuje tenis za mimořádně osamělý sport.
Profily hráčů
Nick Kyrgios (© AFP)

"Na kurtu jste sami. S nikým nemůžete mluvit. Musíte najít řešení na všechno sami. S tím mívám problémy. Myslím, že lidé vůbec netuší, jak osamělý sport tenis je," řekl Kyrgios, jenž je proslulý svými výbuchy vzteku na kurtu a nevybíravými výroky. Před dvěma lety dokonce přiznal, že navštěvuje psychologa. A to nejen kvůli problémům na kurtu.

"Jednou jsem se na turnaji v Šanghaji probudil, byly čtyři hodiny odpoledne a já jsem stále ležel v posteli se zataženými závěsy. Nechtěl jsem vidět denní světlo," vyprávěl Kyrgios. Podle svých slov se cítil jako na osamělém a temném místě.

"Měl jsem pocit, že se nikdo nezajímá o mě jako o člověka. Všichni mě berou jako tenistu a chtějí mě využít. Ztratil jsem radost ze hry a věci se mi začaly vymykat z rukou. Bál jsem se jít ven a mluvit s lidmi, protože jsem si myslel, že jsem je zklamal tím, že jsem nevyhrával zápasy, " uvedl Kyrgios, jenž dostal loni na turnaji v Cincinnati za nevhodné chování pokutu 113.000 dolarů a označil mužskou tenisovou organizaci ATP za zkorumpovanou.

"Když se mi v zápase nedaří, mám sklony k nadávkám. Ale mimo kurt to nedělám. Jsem klidný člověk a nic mě nedokáže naštvat," prohlásil Kyrgios. "Jenže na kurtu vás neustále zabírá kamera a 'hlídají' vás mikrofony. Pokud by byly mikrofony ve fotbalové lize, tak některé momenty by byly epické. V tom  je někdy tenis na ho*no. Je to frustrující sport," posteskl si.

V době 'covidové' nehraje, pomáhá svým krajanům
Aktuálně 45. hráč světového žebříčku letos hrál naposledy v únoru v Acapulcu, po koronavirové pauze se do tenisového dění nezapojil. "Chybí mi to, ale tenis není celý můj život. Jsem doma s rodinou a s přítelkyní a pracuji na své nadaci," řekl Kyrgios, jenž má charitativní organizaci pomáhající znevýhodněným dětem.

"Každý má právo na to, aby si splnil své sportovní sny a ne každá rodina dostatek finančních prostředků," vysvětluje dobrosrdečný Kyrgios, který letos v době pandemie koronaviru pomáhal spoustě rodin v rodné Canbeře.

"Šel jsem do obchodu a tam nakoupil zboží za osm tisíc dolarů. Všichni na mě koukali jako na blázna a já musel vysvětrlovat, že to všechno není pro mě," vzpomínal na úsměvnou historku z 'velkého' nákupu.

"Také jsem pomohl těhotné ženě, která nechtěla opustit své děti, aby si došla nakoupit. Tak jsem šel a dal jí před dveře pár krabic. Prostě jsem jen obětoval trochu svého času, protože jsem to bral jako správnou věc," dodal Kyrgios, který se v úvodu roku rovněž zapojil do finační pomoci s ničivými požáry.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Gracias_Mendoza
Co to má znamenat? Abychom ho po tomhle měli víc rádi nebo abychom ho litovali?

Začíná trumfovat ve výrocích Tomiče smile
Reagovat
FulnekUltras
rozhled má naštěstí mnohem širší smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist