Hlavní obsah

Bývalý šéf slovenské policie, který radil Hamáčkovi, jde do vazby

Právo, ivi
Bratislava

Slovenský specializovaný soud vzal v neděli do vazby Tibora Gašpara, bývalého šéfa slovenské policie a také exporadce českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Novináře o tom informoval Gašparův právní zástupce Eugen Cimmermann.

Foto: Pavol Zachar, ČTK/AP

Bývalý policejní prezident Tibor Gašpar

Článek

Soud vzal do vazby také bývalého zástupce šéfa národní finanční jednotky Národní kriminální agentury (NAKA) Milana Mihálika a také bývalého šéfa policejní protikorupční jednotky Róberta Krajmera.

Podle Cimmermanna Gašpar i Mihálik podali proti rozhodnutí stížnost a o věci bude ještě rozhodovat Nejvyšší soud Slovenské republiky.

Gašpar a další bývalí vysocí policejní funkcionáři byli zadržení policisty NAKA ve čtvrtek. Mezi zadrženými jsou také exředitel NAKA Peter Hraško a bývalý ředitel policejní finanční jednotky Bernard Slobodník.

Podle Denníku N zadržení souvisí s případem vazebně stíhaného bývalého šéfa kriminálního úřadu finanční správy Ľudovíta Makóa, který je podezřelý z podpory mafiánského gangu a z vydírání a který s policií spolupracuje.

Zatýkání policejních špiček na Slovensku: V protimafiánské síti skončil i Hamáčkův exporadce

Evropa

Gašpar v čele policie skončil 31. května 2018 na nátlak veřejnosti po předloňské vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Za jeho odchod demonstrovaly desetitisíce Slováků.

Od 1. srpna 2018 do konce prosince 2019 fungoval Gašpar jako Hamáčkův poradce. Na ministerstvu vnitra působil na základě dohody o pracovní činnosti několik hodin týdně. Oslovil jej tehdy sám Hamáček. Gašpar tehdy za konzultace dostával 400 Kč na hodinu. Ve funkci poradce na ministerstvu jej pak nahradil František Bublan.

Reklama

Výběr článků

Načítám