Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lidé bez domova by během nočního zákazu neměli být pokutování, shodují se policisté i ministerstvo vnitra

Jak jistě všichni ví, vláda nám prostřednictvím opatření v rámci boje proti koronaviru nařídila zákaz nočního vycházení. Jakmile odbije devátá, jindy rušné a frekventované ulice se promění v hrobové ticho téměř bez živáčka. Většina občanů má domov, kam se mohou po zákazu vycházení uchýlit. Co ale takoví lidé bez domova? Čekají je perné měsíce. Kde se vlastně schovávají? Jak se vůbec chrání před možnou nákazou koronavirem? To a mnohem více se dozvíte v článku.

Nařízení vlády zakazuje vycházet mezi devátou hodinou večerní a pátou hodinou ranní. Zákaz samozřejmě uděluje jisté výjimky, jako je například cesta do práce. Bezdomovectví mezi ně ovšem nepatří. Policie i ministerstvo vnitra se ale shodují v tom, že nemá smysl je trestat za přestupek. V případě, že policisté spatří bezdomovce po zákazů vycházení, snaží se jim spíše poradit, kam se uchýlit či navrhnout přespání v azylovém domě. Nicméně pobyt bezdomovce například v azylovém zařízení nelze žádným způsobem vynucovat. 

„Lidé bez přístřeší mají z principu svůj domov na ulici. Obvykle se po 21. hodině drží v ústraní a mimo frekventovaná místa, kde tedy nikoho neohrožují možnou nákazou. Strážníci jim během večerních kontrol předávají kontakty na sociální služby a dostupné ubytovny, kam by se také mohli uchýlit. Není ale možné tuto možnost vynucovat silou. Tento postup jsme začali uplatňovat hned 28. října a nyní vydalo ministerstvo vnitra stanovisko, kde potvrzuje, že přesně takový pohled na věc je správný,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Bezdomovci mají k dispozici azylové domy či noclehárny

Lidé bez domova mají několik možností, kde mohou trávit čas, a to i v noci. Brno nabízí těmto lidem pomoc prostřednictvím několika azylových domů či nocleháren za minimální finanční částku na den či noc. Nově město vytvořilo v souvislosti s covid-19 také přechodné ubytovací zařízení pro osoby bez domova s nařízenou karanténou. Jedná se o bývalé kasárny v Židenicích a ubytovnu na ulici Železniční. "Přechodné ubytovací zařízení asi na deset dní v kasárnách v Židenicích bude fungovat pro lidi bez domova s pozitivním testem na covid-19, u kterých nebude nutná hospitalizace," uvedla Kateřina Gardoňová.

Lidé bez domova poctivě dodržují nařízená opatření

Bezdomovci dodržují vládní opatření opravdu poctivě. Dbají na to, aby měli mezi lidmi na veřejnosti stále zakryté dýchací cesty, dodržují rozestupy a neshlukují se. „Hlídky městské policie uplatňují rovný přístup ke všem osobám. I lidé bez domova by měli ve stanovených případech používat ochranu dýchacích cest, nepít na veřejnosti alkohol a neshlukovat se. Využíváme stejné zákonné postupy, jako u jiných osob. Závažné situace se tedy řeší zpravidla správním řízením nebo pokutou, pokud je prohřešek pouze nepatrný, může strážník po vyhodnocení okolností uzavřít záležitost domluvou,“ uvedl Jakub Ghanem.

Lidé se snaží bezdomovcům pomáhat

Brněnský bezdomovec Aleš je na ulici už třetím rokem. S kamarádem si našli místo pod mostem, kde mají vše potřebné pro přežití. Matrace, peřiny, sedačku a nějaké příslušenství na outdoorové vaření. Lidé, kteří se pohybují v okolí mostu, je často zásobují peřinami, oblečením, jídlem, a dokonce i rouškami. „Roušky dostáváme vždycky od lidí, nosí nám je opravdu často. Jednu roušku pak nosím celý týden, poté ji následně vyhodím a vyměním za jinou,“ popsal Aleš. 

Během zákazu nočního vycházení je Aleš společně s jeho kamarádem zalezlý pod mostem. O nových opatřeních se prý dovídá od lidí. „Tady bydlíme, tohle je můj domov. Kde jinde bych měl být? Nemam kam jít. Strážníci nás sem občas chodí jen zkontrolovat, ví, že tady bydlíme a jsou s tím v pohodě,“ uvedl Aleš.

Jak již bylo výše zmíněno, Brno nabízí množství nocleháren či azylových domů. Sám Aleš bohužel ani jedno nevyužívá nevyužívá. Jsou podle něj moc drahé, cena za noc je údajně padesát korun. Dokonce hned ráno ho prý pošlou zase ven na ulici, a to se mu příliš neoplatí. „Tady máme přikrývek habaděj. Tolik lidí nám tady dovezlo deky, nic nám nechybí. Je nám tady lépe než někde v noclehárně, z které nás hned ráno vykopnou. Přežil jsem tady v zimě při mrazu -15 °C, myslím si tedy, že už zvládnu vše,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Bezdomovci, koronavirus, azylové domy, noclehárny, bezdomovec, COVID-19, ministerstvo vnitra, Brno, Židenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé bez domova by během nočního zákazu neměli být pokutování, shodují se policisté i ministerstvo vnitra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.