Bidenova pozornost se po vítězství obrací k sestavování vlády

Nově zvolený prezident Joe Biden převezme vedení Spojených států až 20. ledna, přípravy na tento krok včetně sestavování nového kabinetu už jsou ovšem v plném proudu. Biden mimo jiné avizoval, že už v pondělí oznámí složení expertní skupiny pro boj proti koronaviru. Podle webu Politico jsou mezi potenciálními členy jeho administrativy i prominentní demokratičtí senátoři Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová.

Zpravodajské agentury spekulovaly, že vzhledem k neochotě prezidenta Donalda Trumpa uznat volební porážku by mohlo být i začínající přechodné období nebývale turbulentní. Podle zdrojů agentury AP se 45. prezident USA nechystá Bidenovi k vítězství poblahopřát a pravděpodobně jen na konci svého mandátu "zdráhavě opustí Bílý dům".

"Vždycky bouřlivé 10týdenní přechodné období před dnem inaugurace je už tak zkrácené o dodatečný čas, který byl potřeba na určení vítěze úterních voleb," dodává AP.

I proto se podle médií hned druhý den po ohlášení výsledku Bidenova pozornost obrátila ke klíčovým personálním rozhodnutím. Jedním z těch nejdůležitějších byl výběr příštího personálního šéfa Bílého domu. Na twitteru se mezitím objevil ověřený účet, na kterém tým kolem Bidena a nově zvolené viceprezidentky Kamaly Harrisové hlásil podrobnosti ohledně svých plánů na nejbližší dny.

Už v pondělí by mělo být známé složení pracovní skupiny, jejímž úkolem bude vypracovat podklady pro strategii boje proti epidemii covidu-19. Mluvčí Bidenova volebního štábu Kate Bedingfieldová dnes ve vysílání televize NBC News avizovala, že v čele výboru budou Vivek Murthy a David Kessler. První jmenovaný je někdejším šéfem amerického úřadu pro veřejné zdraví, druhý v minulosti vedl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

O složení Bidenova kabinetu se zatím pouze spekuluje, přičemž spolupracovníci bývalého viceprezidenta už dlouho před vyvrcholením voleb rozebírali různé možnosti. Politico mezi kandidáty na ministerské posty řadí i senátory Sanderse a Warrenovou, kteří se letos také ucházeli o prezidentský post. Velké šance na nástup do funkce ministra obrany má údajně manažerka a bývalá ministerská náměstkyně Michele Flournoyová, která by se mohla stát první ženou v čele Pentagonu v dějinách USA.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Joe Biden USA (Spojené státy americké) Volby USA

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy