Biden začíná sestavovat svou vládu. Objevit by se v ní mohli Sanders nebo Warrenová

Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu

Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu Zdroj: Reuters

Zvolený prezident Joe Biden se zvolenou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou při příchodu k vítězném projevu ve Wilmingtonu
Senátor Bernie Sanders.
Senátorka Elizabeth Warrenová.
Senátorka Elizabeth Warrenová.
5
Fotogalerie

Nově zvolený prezident Joe Biden převezme vedení Spojených států až 20. ledna, přípravy na tento krok včetně sestavování nového kabinetu už jsou ovšem v plném proudu. Biden mimo jiné avizoval, že už v pondělí oznámí složení expertní skupiny pro boj proti koronaviru. Podle webu Politico jsou mezi potenciálními členy jeho administrativy i prominentní demokratičtí senátoři Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová.

Zpravodajské agentury spekulovaly, že vzhledem k neochotě prezidenta Donalda Trumpa uznat volební porážku by mohlo být i začínající přechodné období nebývale turbulentní. Podle zdrojů agentury AP se 45. prezident USA nechystá Bidenovi k vítězství poblahopřát a pravděpodobně jen na konci svého mandátu „zdráhavě opustí Bílý dům“.

„Vždycky bouřlivé desetitýdenní přechodné období před dnem inaugurace je už tak zkrácené o dodatečný čas, který byl potřeba na určení vítěze úterních voleb,“ dodává AP.

I proto se podle médií hned druhý den po ohlášení výsledku Bidenova pozornost obrátila ke klíčovým personálním rozhodnutím. Jedním z těch nejdůležitějších byl výběr příštího personálního šéfa Bílého domu.

Na Twitteru se mezitím objevil ověřený účet, na kterém tým kolem Bidena a nově zvolené viceprezidentky Kamaly Harrisové hlásil podrobnosti ohledně svých plánů na nejbližší dny.

Už v pondělí by mělo být známé složení pracovní skupiny, jejímž úkolem bude vypracovat podklady pro strategii boje proti epidemii covidu-19. Mluvčí Bidenova volebního štábu Kate Bedingfieldová v neděli ve vysílání televize NBC News avizovala, že v čele výboru budou Vivek Murthy a David Kessler. První jmenovaný je někdejším šéfem amerického úřadu pro veřejné zdraví, druhý v minulosti vedl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

O složení Bidenova kabinetu se zatím pouze spekuluje, přičemž spolupracovníci bývalého viceprezidenta už dlouho před vyvrcholením voleb rozebírali různé možnosti.

Politico mezi kandidáty na ministerské posty řadí i senátory Sanderse a Warrenovou, kteří se letos také ucházeli o prezidentský post. Velké šance na nástup do funkce ministra obrany má údajně manažerka a bývalá ministerská náměstkyně Michele Flournoyová, která by se mohla stát první ženou v čele Pentagonu v dějinách USA.

Republikáni Bidenovo vítězství neuznávají

Nejen americký prezident Donald Trump, ale také mnoho dalších předních představitelů Republikánské strany stále neuznalo Joea Bidena za vítěze letošních voleb. Téměř 24 hodin od chvíle, kdy americká média Bidena vyhlásila za nově zvoleného prezidenta USA, se dál čekalo například na reakci šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella. Další Trumpovi spojenci uváděli, že souboj o Bílý dům ještě nepovažují za ukončený.

„Volby nejsou u konce, dokud nejsou započítány a potvrzeny všechny zákonné hlasy. Stále jsou zde vážné soudní stížnosti, které byly vzneseny, a dokud nebude tento proces vyřešen, volba není definitivní,“ uvedl v sobotu na Twitteru druhý nejvýše postavený republikán ve Sněmovně reprezentantů Steve Scalise. Velmi podobně se dnes vyjádřil lídr republikánské menšiny Kevin McCarthy.

Ve Spojených státech skutečně ani pět dní po uzavření volebních místností nejsou zpracované všechny odevzdané hlasy, tento proces ale i v minulých volbách pokračoval dlouho po ohlášení vítěze. Jelikož země nemá centralizovaný volební orgán, který by mohl tento verdikt učinit, vyhlašují vítěze na základě neúplných výsledků a různých trendů přední zpravodajské organizace. A ty v sobotu usoudily, že volby vyhrál Biden, neboť zbývající nesečtené hlasy už mu nemohly jeho vedení vzít.

„Média mohou vyhlásit vítěze voleb, ale nenáleží jim rozhodovat o tom, zda jsou tvrzení o porušených volebních zákonech a nesrovnalostech pravdivá,“ reagoval republikánský senátor Marco Rubio, který ve svém tweetu odkazoval na v řadě případů již vyvrácená obvinění přicházející od Trumpa a jeho volebního štábu. Zvolení demokrata Bidena prezidentem zatím neuznali ani současný viceprezident Mike Pence nebo lídr republikánů v Senátu McConnell. 

Bush, Romney a Hogan pogratulovali Bidenovi

V sobotu Bidenovi poblahopřálo několik republikánů, kteří se v posledních letech vymezovali vůči Trumpově úřadování. K senátorovi Mittu Romneymu či guvernérovi státu Maryland Larrymu Hoganovi se v neděli přidal bývalý prezident George Bush mladší.

„Právě jsem mluvil s nově zvoleným prezidentem Spojených států Joem Bidenem. Vyjádřil jsem mu upřímnou gratulaci a poděkoval jsem mu za vlastenecké poselství, s nímž včera večer vystoupil,“ uvedla v prohlášení hlava státu z let 2001 až 2009. Bidena prý zná jako dobrého člověka a bude se modlit za to, aby byl úspěšný.