Policisté podruhé v týdnu zadrželi na dálnici dodávku s migranty. Bylo v ní 24 lidí

Dnes po půlnoci policisté odhalili další dodávku plnou migrantů

Policie České republiky redakci CNN Prima NEWS exkluzivně potvrdila, že v neděli po půlnoci odhalila další dodávku plnou migrantů. Konkrétně na 104. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu.

Na místě zadržení byla i reportérka CNN Prima NEWS Lenka Kovandová. „V nenápadné dodávce se tísnilo 24 lidí. Zatím ale nevíme, jestli šlo pouze o muže, nebo mezi migranty byly i ženy a děti,“ říká Kovandová.

Cizinci u sebe neměli žádné doklady. Nyní se policisté snaží zjistit, jak se do České republiky vůbec dostali a kam měli namířeno. „Zatím policisté odhadují, že by mohli pocházet ze Sýrie nebo Turecka, i to teď zjišťují,“ dodává Kovandová.

Celá policejní akce trvala několik hodin i s ohledem na současná opatření kvůli pandemii. Hlídky musely pracovat opatrně, měly ochranné pomůcky a respirátory pro případ, že by mezi cizinci byl někdo nakažený koronavirem.

Druhý případ během týdne

Ve čtvrtek 5. listopadu policisté na dálnici D2 objevili kamion s 48 migranty. Ti v České republice nějaký čas zůstanou. Jde o 31 Syřanů a 17 Turků. Ti všichni se pravděpodobně několik dnů ukrývali v návěsu kamionu. Jejich dlouhou cestu přerušili až celníci a policisté na jižní Moravě, kteří kamion na dálnici D2 zastavili. Uprchlíky následně odhalil velkokapacitní mobilní rentgen.

Naopak dva turečtí řidiči, kteří běžence převáželi, jsou už podle informací CNN Prima NEWS na svobodě a na cestě zpět do své vlasti.

Po bezpečnostní prohlídce byli všichni eskortováni na policejní stanici, kde jim policisté odebírali otisky prstů. Oba turečtí řidiči kamionu pak okamžitě skončili v policejní cele. „Podle údajů se mělo jednat o přepravu dlaždic a sanitární keramiky. Řidiči popřeli, že by o tom věděli,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí Celního ředitelství jihomoravského kraje Lada Temňáková.

Ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil řekl, že policisté z cizinecké policie v současné době s oběma řidiči vedou trestní řízení pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V případu ale nastal zvrat. Místo aby policisté šoféry obvinili, museli je pustit na svobodu. Dozorující státní zástupce neshledal důvody pro uložení vazby.

Podle informací CNN Prima NEWS měli řidiči tvrdit, že zaplombovaný návěs zapřáhli na Balkáně a netušili, že v něm jsou lidé. Policistům se nepodařilo prokázat opak. A komplikuje se i situace s většinou migrantů. „Jihomoravští policisté se takzvanou readmisí pokusili o zkrácené předání do země, odkud k nám přicestovali. Zkrácené předání však slovenská strana neakceptovala, bude tak zahájeno standardní řízení o předání,“ vysvětlil mluvčí policie Jihomoravského kraje Petr Vala.

Jak dlouho v Česku migranti zůstanou, není jasné. Mohou to být týdny, ale i měsíce. Včera je proto policisté převezli do všech azylových zařízení po celé republice.

Tagy: