Zločinec Thaçi převezen do Haagu

Jan Urbach

7. 11. 2020   VašeVěc

Prezident“ samozvané Republiky Kosovo Hashim Thaçi (Hašim Tači) byl včera transportován do vazby Mezinárodního tribunálu v Haagu. Spolu s ním byli v Haagu umístěni ve vazbě tři velitelé teroristické tzv. Kosovské osvobozenecké armády: Rexhep Selimi (Redžep Selimi) - v současné době poslanec kosovského parlamentu, Kadri Veseli - předseda Demokratické strany Kosova, s níž je také spojen Thaci (Tači), a Yakup Krasniqi (Jakub Krasniči) - jeden z nestorů kosovsko-albánské opozice.



Hashim Thaçi, který ve čtvrtek rezignoval na post „prezidenta“, dorazil v pátek pozdě odpoledne na letiště v Prištině, odkud byl převezen do Haagu. V hlavním městě Nizozemska ho převzali vyšetřovatelé z komory zabývající se válečnými zločiny v Kosovu spáchanými během války v letech 1998-1999. Thaçi byl v té době jedním z velitelů Kosovské osvobozenecké armády a byl přímo zapojen do boje proti srbským milicím a srbské armádě, která bránila srbskou menšinu v Kosovu. Podle prokurátorů z Haagu jsou obvinění vinni z téměř 100 vražd Srbů, Romů a politických oponentů. Připomeňme, že již v roce 2010 měl Právní výbor Rady Evropy k dispozici „četné konkrétní a vzájemně do sebe zapadající indicie“, že tzv. Kosovská osvobozenecká armáda koncem 90. let internovala místní Srby a kosovské Albánce, mučila je a „nechala je zmizet“. Důkazy předložil ve své zprávě zvláštní zpravodaj Dick Marty. Podle zpráv se měl Thaçi podílet i na obchodu s lidskými orgány.

Foto:
Přátelské setkání Karla Schwarzenberga a Hasima Thaciho. Schwarzenberg v roce 2008 za podivných okolností prosadil uznání tzv. Republiky Kosovo českou vládou.


A ještě plakát Trikolory