Radek Kedroň: Sněžím! Deník bílé mafie. Od jednoho kokainisty po vlivovou síť kolem státní nemocnice

17. listopad 2020

Kniha Sněžím! Deník bílé mafie novináře Radka Kedroně odkrývá dosud neznámé pozadí jedné z nejpozoruhodnějších korupčních kauz posledních let – případu někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce, který nechtěně usvědčil sám sebe. O svých korupčních a kokainových spádech si totiž vedl detailní záznamy.

Kniha obsahuje vulgarismy.

Kedroň ve své knize, kterou letos vydalo Nakladatelství Zeď, nemapuje jen trudný osud jednoho kokainisty a korupčníka, ale nasvěcuje celou vlivovou síť, která cizopasila na těle elitního státního špitálu.

Pozor, kniha obsahuje vulgarismy.
Čte: Borek Kapitančik
Napsal: Radek Kedroň
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 8. 11. 2020

Navíc hledá odpovědi i na nepříjemné otázky: proč v policejní síti neskončil i lobbista Ivo Rittig, který prokazatelně tahal zpovzdálí za nitky?

Navíc když citované odposlechy z hotelu Ventana zachytily obavy, které Rittig a další ve vztahu k Dbalému sdílel:

„On se v tom baráku úplně zdiskreditoval. Nejhorší je, že on je pro nás nebezpečnej v tom, že ví určitý penzum informací, a v momentě, kdy se vožere, tak nevíme, co a komu vybleje,” říká na dosud nezveřejněných odposleších jeden z hostů Iva Rittiga.

Jméno vlivného zákulisního hráče případ Nemocnice Na Homolce propojuje s kauzou Nagygate, zosobněnou někdejší milenkou premiéra Petra Nečase Janou Nagyovou.

„Blíží se to k nějaký revoltě“

Jak Kedroň vyčetl v ředitelském deníku, Dbalý si sám před sebou opakovaně přiznával, že hraje vysokou a nebezpečnou hru.

„Padá Topolánkova vláda!!! Večer telefonicky s Ivem Rittigem. Už to koliduje s jejich obchodními zájmy. Měl bych si uvědomit, že už to není fakt žádná p**el a že mi možná jde o život!!!“ zapsal si.

Kniha Sněžím! Deník bílé mafie se může číst i jako neoficiální kronika politického zákulisí první dekády nového tisíciletí.

Čtěte také

Odposlechy totiž zachytily autentickou paniku, která zavládla i v dříve hájených kruzích. A to poté, co Iva Rittiga a jeho společníky začali vyšetřovat detektivové vedení Robertem Šlachtou.

„Já jsem jí říkal, že je přeci, k**va, rozdíl, jestli na nás jedou tanky se Šlachtou, nebo jestli něco pindá nějaký agent zprava zleva,“ prohlásil podle odposlechů Rittigův právník David Michal.

„To není žádná p**el, protože Tomáš má skončit, já se odstěhovat. Tak co to má, k**va, znamenat? Co se tady teď děje?“ vytáčel sám sebe Rittig.

„Tady se to blíží k nějaký revoltě,“ vmísil do hovoru další z přítomných, lobbista Tomáš Jindra.

Po stopách milionového kufru

Kniha líčí i zatím nepopsané zákulisí vyšetřování Vladimíra Dbalého. Ve velkém detailu ukazuje, jak vyšetřovatelé našli druhý z klíčových důkazů – kufr, v němž Dbalý ukrýval miliony, zlato či nejdražší českou známku.

Čtěte také

Jelikož se o plánované domovní prohlídce dozvěděl s předstihem, podařilo mu usvědčující zavazadlo včas ukrýt. Nakonec jej ale zradila láska k drahým vozům. Limuzína, s níž se nerozloučil ani jako noční lékař, totiž měla v sobě zabudovanou GPS, která detektivy přivedla až k balíkomatu na jednom z pražských sídlišť. A tam našli kriminalisté další vodítko, na jehož konci byl kufr v hodnotě 34 milionů korun.

Když vyšetřovací tým identifikoval Dbalého pomocníky, on sám to u výslechu komentoval slovy: „Nechtěně a naivně jsem do toho zatáhl své dva kamarády a manželku.“

Vyšetřovatelka: Bylo podezřele uklizeno

Z původně přímočarého textu o jednom tunelovaném špitálu se nakonec stal košatý chorobopis protikorupční policejní jednotky, která léta nebyla schopna či ochotna úplatkářství v Nemocnici Na Homolce postihnout. Kauza se totiž hnula kupředu teprve s příchodem vyšetřovatelů, kteří před tím zatkli s úplatkem v ruce vlivného politika Davida Ratha.

„Několikrát se mi stalo, že mí podřízení, kteří se vraceli z jiných realizací, se mi zmínili o tom, že na místě, kde byli na prohlídce, bylo podezřele uklizeno. Anebo že bylo vidět, že nás tam někdo čekal,“ vypověděla na Generální inspekci bezpečnostních sborů Jana Šebková, vyšetřovatelka kauz Dbalého a Ratha.

„Obecně v mých kauzách, kde jsem byla buď hlavním zpracovatelem, nebo vedlejším, tak to byl únik v Homolce a pak jsem dělala spis s názvem Důvěra, ten souvisel s hejtmanem Davidem Rathem. I tam došlo k úniku informací,“ nadiktovala do výslechu, s nímž kniha Sněžím! Deník bílé mafie rovněž pracuje.

Kniha obsahuje faksimilie policejních protokolů a přepisů odposlechů, mimo jiné i doteď nepublikované usvědčující fotografie. Dbalý je pořídil sám s pomocí samospouště. Pózuje na nich jen v trenýrkách před štosy bankovek. Aby nebylo pochyb, na jednom ze snímků třímá v rukou bílou čtvrtku papíru s nápisem „cca 28 000 000“.

autoři: Radek Kedroň , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.