Soud se opět bude zabývat podvodem při stavbě solární elektrárny Ševětín

Údajným stomilionovým podvodem při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín na Českobudějovicku se bude opět zabývat Městský soud v Praze. Ten původně vrátil případ policii k došetření. Dnes má soudní jednání opět pokračovat.

Zdroj: Wikipedia

Zdroj: Wikipedia

Škoda za 100 miliónů

Elektrárna Ševětín je třetí největší solární elektrárnou v zemi. V roce 2010 si ji nechala postavit za 2,5 miliardy korun státem kontrolovaná společnost ČEZ takzvaně na klíč, a to za dohodnutou sumu 2,5 miliardy korun. Součástí kontraktu byla i dohoda, že zhotovitelé stavby budou olomoucká společnost IES Recycling a pražské Mapro.

Podle obvinění policie si ale dodavatelé stavby nechali od ČEZ proplatit nad rámec dohodnutého kontraktu ještě takzvané vícepráce, celkem i s DPH za 100 milionů korun. Jenže vícepráce podle policistů neexistovaly, případně šlo v některých případech jen o náhradu za neuhrazené pokuty za zpoždění stavby, a nemělo se tedy za ně nic platit.

Podle dřívějších informací policie obvinila tři lidi z dodavatelských firem, konkrétně Milana Bednáře a Radka Machačku z Mapra a Renatu Přikrylovou z IES Recycling. Zbývajícími stíhanými jsou tehdejší manažeři ČEZ.

Vazba na kauza Vidkun

V kauze solární elektrárny Ševětín v roce 2016 detektivové ÚOOZ Ivana Langera zadrželi v rámci akce Vidkun. Langer před několika lety patřil k předním politikům ODS a působil jako ministr vnitra v Topolánkově vládě. Přestože ve Vidkunu řešili podezření z údajného ovlivňování případů v olomoucké krajské policii, důvodem k předvedení Langera byla ale „kauza Ševětín“.

Ivan Langer však prohlásil, že spojení kauzy Vidkun a výstavby ševětínské elektrárny považuje za klasický „fishing“ v podání ÚOOZ, Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a Okresního soudu v Ostravě.

„‎Něco si vymyslíme, rozhodíme sítě, čekáme, co se nám v nich chytí a pak to nějak zprocesníme. A tak se v soudních příkazech k domovním prohlídkám z důvodu údajné existence ´organizovaného klientelistického uskupení v Olomouci´ objevil i nezákonný ´přílepek´ snad o všech solárních elektrárnách v České republice,“ řekl exministr Langer.

Podle serveru Neovlivní.cz policie v jednom z odposlechů nasazených v kauze Vidkun zachytila Kyselého hovor, v němž si stěžuje na možné problémy právě kvůli vícepracím při stavbě solární elektrárny.

Kyselý údajně na odposlechu říká, že Langera varoval, aby „to nedělali, že z toho budou problémy“. Kancelář včetně Langera však už dříve jakékoliv nekalé jednání odmítla. Ivana Langera policie také ani v jednom případu z ničeho neobvinila.