Kvůli pandemii se protahují některé soudní procesy

Události: Justice a koronavirus (zdroj: ČT)

Zhoršení pandemické situace v Česku během podzimu se promítá i do práce justice. Některé soudy jsou téměř paralyzovány a musely omezit projednávání soudních sporů. Tento týden byla například odročena kauza sportovních dotací a někdejšího předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty. Jen v Praze teď soudy evidují přes sedmdesát nakažených zaměstnanců.

Soudy jsou veřejné budovy, během pandemie v nich ale platí přísnější omezení. Třeba v Praze musí každý návštěvník vrchního soudu vyplnit kontaktní údaje. Jinde se soudy veřejnosti úplně uzavřely a když už, tak pouští jen vybrané zástupce médií. 

Samotná líčení se kvůli nemocem většinou ruší a přesouvají se na příští rok. Hrozí tím průtahy soudních procesů. „Už jenom tím, že se více než polovina jednání odročí, musí se najít další termíny,“ říká předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl. Podle něj se také odsunou záležitosti, které měly po odložených líčeních následovat.

Pokud právě neprobíhají veřejná hlavní líčení, pracuje většina soudců z domova. Pro tyto účely mají povoleno brát si domů trestní spisy. 

Výrazně koronavirus ovlivnil procesy, kde je více obžalovaných. To je případ líčení v kauze sportovních dotací a Miroslava Pelty. Kvůli covidu bylo tento týden zrušeno a nezačne ani příští týden. Důvodem je nařízená karanténa. Odročeny na neurčito jsou také případy Beretta nebo projednání jedné větve H-systému.