Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Týraní retřívři se zotavují. Chloe a Sisi vyhlíží nové domovy, s vystrašenou Merlie bude práce

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
9. listopadu 2020
06:15

Žili v množírně ve Dvoře Králové nad Labem, zavření v domě plném nepořádku a obalení vlastními výkaly. Jejich majitelky, o které se už zajímá policie, je týraly. Teď už se 38 kříženců retrívrů zotavuje v dočasných péčích. Blesk tlapky tam některé z nich navštívily a zjišťovaly, jak se jim daří a kdy budou k adopci.

Jednou z nich je i fenka Chloe (asi 4), o kterou se v Praze stará Jana Tichá. „Bylo to ustrašené klubíčko, které neznalo lidi. Neznala jejich doteky, nebyla zvyklá na jakoukoli manipulaci. Byla až agresívní, protože nevěděla, co od nás čekat,“ popsala dočaskárka spolku Pes nejvěrnější přítel, která se o fenku stará už měsíc.

Jana Tichá měla s fenkou hodně práce, Chloe ale udělala velké pokroky Jana Tichá měla s fenkou hodně práce, Chloe ale udělala velké pokroky | Jana Ulrichová

Velký pokrok

Chloe udělala za tu dobu obrovský pokrok. „Je z ní veselý uvolněný pes, sžila se i s mojí fenkou, nás s přítelem už považuje za své, takže se sebou nechá i manipulovat,“ popsala. Dodala, že po zdravotní stránce je na tom fenka velmi dobře, nemá žádné problémy. Čeká ji ještě kastrace, pak už bude moct odejít do nového domova.

Jana Tichá měla s fenkou hodně práce, Chloe ale udělala velké pokroky Jana Tichá měla s fenkou hodně práce, Chloe ale udělala velké pokroky | Jana Ulrichová

Bojí se dětí

Noví majitelé ale musí počítat s tím, že fenka má stále ještě psychické problémy. „Bojí se malých dětí, před těmi utíká. Problém má i s cizími psy. Snažíme se ji naučit s nimi komunikovat, ale není to jednoduché. Když je někde větší koncentrace lidí nebo psů, psychicky to nedává, snaží se utéct domů,“ řekla slečna Jana. Podle ní se ale všechny tyto problémy časem odbourají, pokud ovšem budou její noví majitelé dostatečně trpěliví a vyrovnaní.

Vyděšená Merlie

Ještě hůře je na tom dvojice fenek Merlie (asi 4) a Sisi (2 až 3), které má v dočasné péči Veronika Machurková. Merlie tráví celé dny schovaná pod postelí, z cizích lidí je vyděšená a zatím moc nezvládá ani pohyb mimo dům. „Tak vystrašeného psa jsem v životě neviděla. Musela být týraná. Neměla žádné hygienické návyky, venku snad nikdy nebyla,“ popsala.

Merlie je stále velmi vystrašená, nejraději se ukrývá zalezlá pod nábytkem Merlie je stále velmi vystrašená, nejraději se ukrývá zalezlá pod nábytkem | Jana Ulrichová

Neuměla pít

Merlie se neuměla ani napít, stejný problém přitom řešila i slečna Jana s Chloe. „Čeká nás s ní ještě spousta práce, než ji budeme moci nabídnout k adopci. Bude to trvat určitě pár týdnů, možná i měsíců,“ řekla.

S Merlie má a ještě bude mít dočaskářka paní Veronika hodně práce S Merlie má a ještě bude mít dočaskářka paní Veronika hodně práce | Jana Ulrichová

Potřebuje důvěru

Mladší Sisi, o kterou se paní Veronika také stará, je na tom lépe. „Udělala úžasný pokrok, umí už chodit na vodítku, zvládá hygienu. Potřebuje si už jen získat důvěru. Pokud její důvěru dostanete, je mazlivá, vyžaduje pozornost,“ popsala dočaskářka. Dodala, že po kastraci bude moci Sisi odejít do nového domova. Bude potřebovat ale někoho, kdo na práci paní Veroniky naváže a bude se jí maximálně věnovat. „Bude potřebovat rozmazlovat i vychovávat,“ řekla.

I Sisi je bojácná, když pak ale získá důvěru, je velmi mazlivá I Sisi je bojácná, když pak ale získá důvěru, je velmi mazlivá | Jana Ulrichová

Byla to množírna

Chloe, Merlie a Sisi byly součástí smečky, kterou v rodinném domě ve Dvoře Králové držely matka a dcera Tomkovy. Podle veterinářů žila zvířata v domě ve vlastních výkalech, trpěla hlady a nedostatkem péče. Úřady proto navrhly jejich odebrání. Ženy se nakonec psů samy vzdaly a všech 38 kříženců retrívrů, kteří se v domě nekontrolovatelně množili mezi sebou, darovaly záchranným spolkům. Pochybení si ale nepřipouští. „My jsme ta zvířata měly rády, mě se po nich stýská,“ tvrdila reportérkám Blesk tlapek Jana Tomková.

Takto odebraní retrívři vypadali, byli obaleni vlastními výkaly, někteří měli krvavá poranění Takto odebraní retrívři vypadali, byli obaleni vlastními výkaly, někteří měli krvavá poranění | Pes nejvěrnější přítel

Využili nový zákon

O obě ženy už se zajímají policisté. Veterinární inspektoři, kteří viděli, v čem zvířata žila, jim navrhli dočasný zákaz chovu a podali trestní oznámení pro podezření na chov v nevhodných podmínkách. Využili tak nového zákona a nové skutkové podstaty, podle které by měly být postihovány právě množírny.

DWEI ( 9. listopadu 2020 16:25 )

Dočasný zákaz chovu ????? Kdyby se za taková zvěrstva dávaly pořádné tresty, tak by těch týraných pejsků nebylo tolik!!!!!

Zobrazit celou diskusi