Nevidí na tabuli? Jak vybrat dioptrické brýle pro dítě? | Moje zdraví

Nevidí na tabuli? Jak vybrat dioptrické brýle pro dítě?

Nevidí na tabuli? Jak vybrat dioptrické brýle pro dítě?
Autor: istock.com
18. září 2023 • 06:00

Rozpoznat oční vadu v nízkém věku není snadné. Správný vývoj zraku je třeba hlídat již u kojenců, i když se ještě zrakové funkce u novorozence vyvíjejí. 

Možná víte, že malé dítě po narození nevidí moc dobře. Věděli jste ale, že vývoj zraku končí až kolem sedmého roku a teprve pak by dítě mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk? 

Drobné vady jsou častý problém U dětí se právě v tomto věku mohou objevit různé refrakční vady, jako jsou například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. „Drobné vady zraku jsou poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let,“ říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. 

Pálí vás oči a bolí hlava? Možná máte astigmatismus. Jak ho poznáte?

Už od narození je ale třeba myslet na prevenci. „Dětský zrak potřebuje podněty i dostatek odpočinku. Prospěje mu vyvážený jídelníček bohatý na vitamíny A, E a C. Dále též dostatek omega-3 mastných kyselin, zinku nebo luteinu, které může tělo získat z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce. Správnému vývoji svědčí také více pobytu na čerstvém vzduchu. Důležité je zajistit správné osvětlení dětského pokoje a pracovního stolu. Navíc je třeba omezit dobu strávenou u počítače. Počítačové monitory a displeje mobilů a tabletů mohou dětskému zraku uškodit. Pokud děti tyto přístroje přesto využívají, doba, kterou u nich tráví, by neměla přesáhnout půl hodiny denně. Důležité je také, aby dítě monitor či displej mělo ve správné výšce a vzdálenosti od očí,“ radí Pavel Stodůlka.

Elektronika pomáhá dětem při výuce, škodí ale jejich očím.

Máte podezření? Běžte k očaři

Podle odhadů trpí oční vadou čtvrtina školáků a deset procent předškoláků. Čím je dítě menší, tím složitější je oční vadu rozpoznat. U řady dětí proto diagnostika oční vady proběhne až po nástupu do školních lavic.

Neléčená oční vada v prvních letech života může vést až k trvalému oslabení zraku. „Předpis brýlí u dětí má svá specifika a patří výhradně do rukou očního lékaře. Zkorigování dioptrické vady má zásadní vliv na správný vývoj zraku a prevenci vzniku tupozrakosti a šilhání. Odchylky od normy je potřeba včas odhalit a správně léčit, přičemž nasazení správných brýlí je zásadní podmínkou. Proto by rodiče, pokud se jim zdá, že se zrakem jejich dítěte není cokoli v pořádku, neměli návštěvu ordinace očního lékaře zbytečně odkládat,“ upozorňuje Pavel Stodůlka.

Nepodceňujte preventivní oční vyšetření. Další informace čtěte zde.

Jak vybrat brýle 

Pokud už se u dítěte dioptrická vada objeví, je třeba věnovat značnou pozornost výběru dioptrických brýlí. Jak na to? „Více než to, jak dítě v brýlích vypadá, by mělo vždy zvítězit hledisko funkčnosti, pohodlí a hlavně bezpečnosti dítěte. Rodiče musejí počítat s tím, že se brýle u dětí musí často měnit, ať už s ohledem na změny dioptrií, růst obličeje, nebo proto, že brýle dříve poškodí,“ popisuje Pavel Stodůlka.

Pro malé děti doporučují oční lékaři nošení dioptrických brýlí s plastovými obrubami. V případě pádu je u nich menší riziko, že se poraní. Školním dětem už je možné pořídit brýle s kovovými obrubami. V takovém případě jsou lepší celokovové, protože více vydrží. Brýlové čočky u dětí jsou vždy tvrzené. 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.