Václav Klaus ml. při volbě předsedy na ustavujícím sněmu hnutí Trikolóra.

Hlasování poštou není „zbraň sluníčkářů“. Bez potíží funguje i u českých sousedů

Napsal/a Vojtěch Berger 9. listopadu 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Korespondenční hlasování je nástroj sluníčkářů a globalistů, tvrdí v narážce na průběh a výsledky prezidentských voleb v USA Tomio Okamura. Podle Václava Klause mladšího by volba poštou dokonce zničila český volební systém. Ve skutečnosti však korespondenční hlasování nemusí znamenat dlouhé čekání na výsledek a podporuje vyšší volební účast, ukazují zkušenosti zemí, kde se poštou volí už desítky let. Včetně sousedních států Česka.

Zatímco voliči v Česku možnost vložit svůj hlas do obálky a poslat v předstihu dlouho před volebním dnem stále nemají, Němci mohou korespondenčně hlasovat už od roku 1957. V průběhu let toho využívají stále častěji, v posledních volbách do Bundestagu před třemi lety poštou hlasovala víc než čtvrtina voličů.

Historická data z období po pádu komunismu a znovusjednocení Německa přitom ukazují velkou propast mezi novými (bývalá NDR) a starými spolkovými zeměmi. Na posttotalitním východě země se podíl korespondenčních hlasů pohyboval dlouho v jednotkách procent, v posledních letech se pomalu blíží západu Německa, stále za ním ale viditelně zaostává.

Jen v nouzi, ne z pohodlnosti

Německá zkušenost také poněkud bourá renomé korespondenčních hlasů jako „těch, které vždy škodí populistům“. Populistický tábor v Bundestagu reprezentuje strana Alternativa pro Německo, jejíž výsledky se zatím v korespondenčních hlasech (přinejmenším v parlamentních volbách) nijak výrazně neliší od výsledků z hlasovacích lístků vhozených osobně do urny.

V parlamentních volbách v roce 2017 AfD celkově získala 11,5 procenta hlasů, v klasických hlasech měla podíl 12,6 procenta a v korespondenčních 8,6 procenta (také u ostatních stran byl poměr korespondenčních hlasů k těm „normálním“ podobně vyrovnaný). Slábnul tak argument, že korespondenční hlasy AfD poškodily, protože v nich dosáhla podobně vysoko jako u uren.

Fanouškem poštovního hlasování však strana rozhodně není. Například místopředsedkyně poslanecké frakce AfD Beatrix von Storchová krátce po volbách v USA prohlásila, že by „korespondenční volbu omezila jen na ty nejnutnější případy“ a nenechávala lidem tuto možnost jen proto, že je „pohodlnější hlasovat týdny před volebním dnem“.

Raději papír a propisku

Nepřekvapí, že v Česku teď podobné výhrady zazněly z tábora, který se ke spolupráci s AfD dlouhodobě hlásí. Institut Václava Klause korespondenční volbu na čerstvém příkladu z USA zkritizoval s tím, že „znamená mimo jiné zjevné opuštění principu tajnosti voleb, který je pro jejich nespornost, a tím i demokratickou legitimitu zásadní“.

Přidal se i předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší: „Nenechme si náš volební systém zničit korespondenční volbou (tlačí TOP 09 a Piráti) a dalšími výmysly. Papír a propiska ve volební místnosti sice nejsou tolik pokrokově digitální, ale jsou spolehlivé, rychlé a lidé jim věří. Nemá smysl měnit to, co funguje!“

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura vidí v korespondenčním hlasování „hrozbu podvodu a manipulace“. Hlas zaslaný poštou je podle Okamury „nástroj totalitářů, globalistů a sluníčkářů jak ovládnout volby, i když by lidé ve skutečnosti hlasovali proti globalistům“.

Jak se s takovým „nástrojem totalitářů“ lze popasovat a současně patřit ke světové špičce v demokratickém vládnutí, ukazuje Okamurovo oblíbené Švýcarsko, na které se lídr SPD také často odvolává – především kvůli přímé demokracii a častých referendech, jež prosazují i Okamurovci.

Ve Švýcarsku hlasuje korespondenčně 80-90 procent voličů, a to při lidových hlasováních několikrát ročně. V některých kantonech doplňuje volbu poštou i volba elektronická.

Proč to jinde jde?

Opravdu to tedy u nás „funguje“, jak tvrdí poslanec Klaus, a jinde ne?

Například Němci nebo Rakušané na své volební výsledky také nečekají dlouho, dozví se je stejně jako Češi už v den voleb. Není náhoda, že v obou případech jde o země s dobře fungující státní správou a tedy i například poštovní službou (USA vzhledem ke své velikosti i změnách v organizaci poštovního podniku krátce před volbami na tom byly výrazně hůř).

Například v Německu rychlost sčítání korespondenčních hlasů usnadňuje i pevný harmonogram. S ověřováním formálních náležitostí zaslaných hlasů, respektive čestného prohlášení a dalších podkladů od voliče, začínají sčítací komise už v 15 hodin odpoledne, tedy zpravidla tři hodiny před uzavřením volebních místností. Teprve až když skončí hlasování, začnou se spolu s ostatními hlasy sčítat i ty korespondenční, ovšem už „očištěné“ o hlasy formálně nevyhovující.

Výjimkou co do nepřehlednosti a průtahů při sčítání byly vypjaté a především extrémně těsné volby rakouského prezidenta v roce 2016. Tehdy se na sečtení hlasů a tedy na jméno nového prezidenta skutečně čekalo až do druhého dne.

I když se prezidentské volby v Rakousku tehdy nakonec musely opakovat, jak čeští odpůrci korespondenčního hlasování často připomínají, nebylo to kvůli „manipulacím“ s korespondenčními hlasy. Šlo hlavně o formální nedostatky při sčítání hlasů – například že se sčítaly předčasně nebo v neúplných volebních komisích. Nebyl to však podvod, jak naznačuje například Tomio Okamura.

Pochyby versus výhody

Je pravda, že právě například v Rakousku se může stát, že se po sečtení korespondenčních hlasů v parlamentních nebo zemských volbách ještě v nejbližších dnech po hlasování mírně změní počet mandátů pro jednotlivé strany. Například v roce 2019 ale tyto přesuny (v řádech jednotek mandátů) nic nezměnily na možných koalicích po parlamentních volbách.

I v Německu či Rakousku se s rostoucí oblibou korespondenčního hlasování objevují pochyby politologů či ústavních právníků o tom, zda je při hlasování z domova možné stoprocentně dodržet zásady tajných či přímých voleb. Zároveň ale obě země ukazují, v čem by korespondenční volba Česku pomohla, kdyby ji, alespoň v nějaké formě, zavedlo.

Především by přitáhla více Čechů k volbám. K těm parlamentním v Německu v roce 2017 přišlo 76 procent voličů, v Česku jen 60 procent. Rakousko sice loni zaznamenalo při posledních parlamentních volbách stejně „nízkou“ účast ve volebních místnostech jako Česko, s korespondenčními hlasy, kterých byl rekordní téměř milion, se ale vyšplhala na – z českého pohledu také nedostižných – 75 procent.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)