Některá technika už měla být v muzeu. Na peníze pro armádu nesmíme sáhnout, říká Metnar

Lubomír Metnar, Jiří Šedivý a Petr Pavel

PARTIE Terezie Tománkové 8.11.2020 2/2

Armáda musí pokračovat v modernizaci a peníze ze státního rozpočtu se musí uhájit, řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Podle něj má Armáda ČR ve výzbroji i techniku starou 40 let, přičemž by jí lépe bylo v muzeu. Hosty CNN Prima NEWS byli i bývalí náčelníci generálního štábu Armády ČR, konkrétně armádní generál v záloze Jiří Šedivý a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Ministr obrany v pořadu Partie Terezie Tománkové řekl, že žádný evropský stát nejde cestou snižování nákladů na obranu, přestože jsou zasaženy pandemií koronaviru. Za nejdůležitější prvek v armádě označil vojáky. „Nejcennější jsou dobře motivovaní vojáci, kteří věří v tento systém. Ale ti nebudou mít zájem o službu v armádě, kde bude 40 let stará technika,“ řekl Metnar.

Ten oznámil, že si stojí za svým slovem, že bude usilovat o nesnižování rozpočtu armády. „Alfou omegou pro vojáky je stabilita rozpočtu, nemůžeme jít ode zdi ke zdi,“ řekl ministr obrany a dodal, že některá technika ve výzbroji Armády ČR již „měla být dávno v muzeu“.

S nezasahováním do financí pro armádu souhlasili i další hosté nedělní Partie Petr Pavel a Jiří Šedivý. Prvně jmenovaný uvedl, že posilováním a modernizací může armáda zajistit schopnost obrany národních zájmů. „Pokud to neuděláme, tak na ně rezignujeme,“ řekl Pavel s tím, že na armádu nelze nahlížet jako na rezervní rozpočet.

Šedivý dodal, že v minulosti se nahlíželo na armádu jako na jakousi „kasičku“, do které se sahalo v okamžiku, kdy se objevily problémy ve státním rozpočtu. „Pokud oslabíte armádu, tak oslabíte jeden z pilířů státu i na mezinárodním poli,“ doplnil generál ve výslužbě.

O vojácích a armádním rozpočtu se diskutovalo také v první části Partie, kde se střetli Radek Vondráček (ANO) a Tomio Okamura (šéf SPD), který obvinil vládu, že v návrhu rozpočtu nemyslí na české občany a namísto toho chce utratit desítky miliard za nákup vojenské techniky. „Že se bude dávat 52 miliard na nákup německých vojenských vozidel a francouzských děl, nikdo z ekonomů nedoporučuje. Pro naše lidi pak nejsou peníze,“ řekl.

Tagy: