The Capitals: Komu bude chybět Donald Trump?

© EPA/POLAND OUT

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


VARŠAVA / BUDAPEŠŤ / LUBLAŇ

Zatímco politici z celého světa gratulují Joe Bidenovi k vítězství ve volbách či ke zvolení prezidentem, polský prezident Andrzej Duda ve své gratulaci slovo „prezident“ nepoužil. „Gratuluji Joe Bidenovi k úspěšné kampani v prezidentských volbách,“ napsal Duda v sobotu na Twitter s tím, že Polsko bude nadále usilovat o kvalitní strategické partnerství.

Maďarský premiér Viktor Orbán sice Bidenovi pogratuloval, jeho favoritem byl ale od začátku stávající americký prezident Donald Trump. Biden by totiž mohl nastolit tvrdší přístup vůči státům, které mají problém s dodržováním principů vlády práva.

Slovinský premiér Janez Janša jako jediný předseda vlády z EU předčasně pogratuloval k vítězství Trumpovi. Schytal za to kritiku od opozice i od koaličních partnerů. Premiér se ke své unáhlené gratulaci zatím nevyjádřil, na svůj Twitter ale později uvedl, že Spojené státy byly pro Slovinsko vždy strategickým partnerem bez ohledu na to, z jaké strany pocházel americký prezident. A v budoucnu to tak i zůstane, uvedl Janša.

Gratulace naopak vůbec nezazněla z úst Milorada Dodika, prezidenta Republiky srbské, jedné z entit Bosny a Hercegoviny. Dodik je stejně jako Janša a Orbán fanouškem Donalda Trumpa. (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl, Željko Trkanjec | EURACTIV.hr, Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Demonstrace proti koronavirovým opatřením. V sobotu se v saském Lipsku konala demonstrace proti německým koronavirovým opatřením, které se zúčastnilo 20 tisíc lidí. Protest organizovalo online hnutí Querdenken, které šíří konspirační teorie.

Většina protestujících neměla zakrytá ústa a nedodržovala povinné rozestupy, policie se proto protest snažila rozehnat. Došlo i na střety s protestujícími, někteří zaútočili i na novináře. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Kurz chce více pravomocí v boji s terorismem. Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) po teroristických útocích, které se odehrály minulý týden ve Vídni, vyzval parlament, aby rozšířil pravomoci vlády v oblasti boje proti terorismu a reformoval zpravodajskou službu. Kurz požadavky neupřesnil, konzervativní ÖVP však už nějakou dobu uvažuje o možném preventivním zatýkání osob podezřelých z plánování teroristických útoků. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Opatření začínají fungovat. Protikoronavirová opatření, jako je omezené vycházení, zřejmě začínají fungovat. Dochází totiž ke zpomalování šíření nákazy. V neděli to prohlásil ministr zdravotnictví Olivier Véran během společného vysílání France Inter, franceinfo a Le Monde. (Louise Rozès Moscovenko | EURACTIV.FR)

LUCEMBURK

Kritika kvůli „děravým“ korupčním zákonům. Lucemburské zákony mají stále mezery umožňující korupci ve vládě, parlamentu, u policie a prokurátorů, a to přes dlouhodobé výzvy ke změně. Vyplývá to ze zprávy protikorupčního orgánu Rady Evropy GRECO. (Anne Damiani | EURACTIV.com)

LONDÝN

Johnson chce silné vztahy s USA. Britský premiér Boris Johnson chce posílit vztahy s nově zvoleným americkým prezidentem Joem Bidenem. V neděli zdůraznil jejich společný základ v otázce volného obchodu a klimatické změny.

„Máme reálnou vyhlídku, že se Amerika stane globálním lídrem v oblasti řešení změn klimatu,“ řekl Johnson. Spojené království bude příští rok hostit klimatický summit COP26. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Irské kořeny Joea Bidena. Premiér Micheál Martin ocenil vítězství Joea Bidena v amerických prezidentských volbách. Zdůraznil přitom, že Biden má irské kořeny.

„Irsko je hrdé na zvolení Joea Bidena, tak jako na všechny generace irských žen a mužů a jejich předků, jejichž práce a genialita obohatila rozmanitost, která pohání Ameriku,“ prohlásil Martin. Evropa již spekuluje nad tím, kam se Biden vydá na svou první zahraniční cestu. Dublin by mohl být jedním z favoritů. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Upřesnění zákona o zákazu ženské obřízky. Občanská iniciativa s více než 61 tisíci podpisy chce zrychlit proces přijetí nového detailnějšího zákona zakazujícího ženskou obřízku, která už je ve finském právním řádu zločinem, stejně jako v dalších skandinávských státech. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


JIH

ŘÍM

Třístupňový lockdown vs. celostátní karanténa. Italský premiér Giuseppe Conte zdůraznil, že současný třístupňový lockdown, který má platit do 3. prosince, je zaveden proto, aby se země vyhnula celostátní uzávěře. „Kdybychom odmítli současný systém, tak by to vedlo ke kompletnímu lockdownu, což by nepřineslo nic dobrého pro občany žijící v červených zónách,“ dodal Conte. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

MADRID

Nová opatření v regionu Castilla y León. Autonomní společenství Castilla y León, které leží na severozápadě Španělska a je největší v zemi, přijalo nová opatření proti šíření nákazy covid-19. Informovala o tom agentura EFE. Již minulý týden schválila regionální vláda uzavření hotelů a obchodů. (EUROEFE)

ATHÉNY

Řecko čeká nebezpečné období. Vítězství Joea Bidena v amerických volbách je pro Athény dobrou zprávou. Na druhou stranu, nově zvolený prezident by se měl chopit funkce až v lednu 2021, Řecko tak bude čelit dvěma nebezpečným měsícům. Varují před tím řečtí analytici, podle kterých by se mohlo Turecko pokusit využít poslední týdny vlády Donalda Trumpa k zoufalým krokům vedoucím k eskalaci napětí v regionu. Turecký prezident Erdogan se totiž dosud opíral o tichou podporu Donalda Trumpa. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)


VISEGRÁD

BUDAPEŠŤ / VARŠAVA

Orbán a Morawiecki hrozí vetem rozpočtu. Pokud bude čerpání evropských prostředků podmíněno dodržováním právního státu, Maďarsko vetuje návrh dlouhodobého rozpočtu a fondu obnovy. Premiér Viktor Orbán to napsal v dopise adresovaném předsednickým zemím, a to aktuálně předsedajícímu Německu a také Slovinsku a Portugalsku, které budou EU předsedat v příštím roce. Dopis adresoval také předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi a předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Informoval o tom web mandiner.hu.

Podobně se v pátek vyjádřil i polský premiér Mateusz Morawiecki. Podle něj Polsko EU poskytuje potřebné informace o využívání fondů, nesouhlasí však s unijní interpretací právního státu. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com; Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Druhé kolo testování. Druhé kolo celostátního testování se uskutečnilo během uplynulého víkendu v regionech, které jsou nejvíce postiženy nákazou covid-19. Do nedělního poledne se zde nechalo otestovat 1,5 milionu lidí. Pozitivní test mělo 9 783 lidí, tedy 0,63 %. Premiér Igor Matovič nevyloučil možnost dalšího kola celostátního testování, které by se mohlo uskutečnit na konci listopadu. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)


BALKÁN

SOFIE

Bulharsko zablokuje přístupové rozhovory se Severní Makedonií. Bulharská vláda informovala Evropskou komisi o tom, že nepodpoří návrh rámce pro přístupová vyjednávání se Severní Makedonií. Bulharsku se nelíbí, že podmínky stanovené EU pro Severní Makedonii mají podobu pouhé deklarace, a nejsou tedy právně závazné. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Rumunsko se připravuje na volby. Rumunsko od pondělí zavádí přísnější opatření proti šíření covid-19. Kromě nočního zákazu vycházení se jedná také o povinné nošení roušek ve všech veřejných prostorách. Na druhou stranu, vláda i přes zhoršenou epidemiologickou situaci odstartovala předvolební kampaň, a to za zpřísněných hygienických podmínek. Parlamentní volby by se měly uskutečnit 6. prosince. (Bogdan Neagu, EURACTIV.com)

ZÁHŘEB

Gratulace pro Bidena. Chorvatský prezident Zoran Milanović a premiér Andrej Plenković pogratulovali nově zvolenému americkému prezidentu Joe Bidenovi i zvolené viceprezidentce Kamale Harrisové. „Budeme pokračovat v budování partnerství a dobrých vztahů mezi Chorvatskem a Spojenými státy,“ prohlásil premiér Plenković. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář