Koronavirová pandemie urychluje změny v ekonomice, politice i společnosti. O podrobnostech diskutovali minulý týden na fóru Kostelec 2020 přední domácí odborníci na ekonomiku, byznys a riziko.

Fórum Kostelec 2020 dělené do tří tematických bloků v první části přineslo zamyšlení nad tím, proč a v čem [ne]bude svět zítřka i kvůli probíhající koronavirové krizi jiný.

„Své postřehy nabídli mimo jiné hlavní ekonom Generali CEE Holding Miroslav Singer nebo ekonom Tomáš Sedláček. Ve druhém bloku riziko spojené s nastartovanými změnami okomentovali generál Petr Pavel, hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil a generální ředitel EGAP Jan Procházka,“ říká Roman Chlupatý z pořadatelské společnosti fóra Kostelec 2020 Alter Eko.

Názory ve třetím bloku fóra vyjádřil majitel společnosti M.L. Moran a krizový manažer Zdeněk Šmejkal, či členka vedení IBM Central Region a viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Milena Jabůrková.

Vzdělávání[m] k novým technologiím

Účastníci konference potvrdili, jak důležitou roli v dnešním světě hrají technologie a internet. Jak poznamenal ekonom Tomáš Sedláček: „Snad poprvé v historii se stalo, že jsme byli na šok, který přišel, připraveni. S nástupem koronaviru jsme se přesunuli na internet, který fungoval, a v zásadě nám nic nechybělo“.

S rozvojem využívání technologií úzce souvisí potřeba adaptace českého vzdělávacího systému. Jak řekla členka vedení IBM Central Region Milena Jabůrková: „Základním předpokladem pro to, abychom se posunovali vpřed, je posilování digitálního vzdělávání a připravování společnosti na změny trendů.

Andrea Colantoni z personální agentury Adecco zase vyzdvihl význam průběžného vzdělávání: „Když dnes člověk absolvuje technickou univerzitu, se znalostmi nevydrží dlouho, protože svět technologií se vyvíjí extrémně rychle.“

Koncepčnost přináší dlouhodobou prosperitu

Nejdůležitější je neházet firmám klacky pod nohy,“ uvedl předseda představenstva EGAP Jan Procházka. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila by bylo ku prospěchu, pokud by byl vztah veřejného a soukromého sektoru v ČR založen více na dialogu. Pokud by si obě strany lépe naslouchaly.

„ČR má na to, aby konvergovala rychleji, museli bychom ale lépe investovat peníze, podporovat vyšší produktivitu a změnu struktury ekonomiky,“ zamyslel se David Navrátil.

Nedostatečná koncepčnost ovšem není problémem jen České republiky. Generál Petr Pavel v této souvislosti připomněl Čínu, která díky sázce na vzdělávání a dlouhodobé strategie už v některých technologických oblastech předběhla Západ.

Netradiční časy, netradiční řešení

Kostelec, který se tradičně koná na Novém zámku rodu Kinských v Kostelci nad Orlicí, letos kvůli koronavirové epidemii byl výjimečně online. Organizátoři se i proto rozhodli nabídnout celý program zdarma široké veřejnosti.

Výběr těch nejzajímavějších debat přitom už teď nabízejí ze záznamu na stránce Alter eko. Na stejném místě je pak také ke stažení briefing, tradičně připravovaný analytickým týmem Alter Eko pro potřeby Kostelce. Ten je tentokrát věnovaný výzvám a příležitostem spojeným s nastartovanou reorganizací globálních výrobních sítí. Na těch je česká ekonomika do značné míry závislá.

Součástí fóra Kostelec 2020 byla také pomoc pracovníkům bojujícím s nemocí covid-19. A to konkrétně těm v nemocnici v Ústí nad Orlicí. Záštitu nad tím převzala partnerská nadace Konto Bariéry. Na transparentní účet finančně přispěli organizátoři a partneři Kostelce. Totéž mohli učinit také diváci online přenosu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here