Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Cítím se dobře, nabral jsem sílu! Korda junior získal první titul v kariéře mezi dospělými

Sebastian Korda na French Open. foto: Twitter.com/ Rolland Garros

Eckental - Pro většinu obyvatel planety je rok 2020 natolik náročný a nepříjemný, že už si přejí jeho konec. Ale výjimky se najdou. Třeba tenisová hvězdička Sebastian Korda totiž prožívá nejlepší měsíce své startující kariéry. Po senzačním tažení až do 4. kola Roland Garros nyní slaví první titul – nad hlavu zvednul trofej z challengeru v německém Eckentalu. „Odpracoval jsem si to,“ raduje se.
  11:17

Kulisy se snad jen těžko mohly lišit víc. 4. října nakráčel Korda do arény Philippa Chatriera a na nejslavnějším antukovém kurtu planety vyzval na grandslamu nejlepšího antukáře všech dob Rafaela Nadala. Svůj největší vzor.

„Bylo to úžasné,“ sypal ze sebe navzdory porážce 1:6, 1:6, 2:6. „Skóre není zrovna těsné, ale skoro každý game jsme se tahali. Nabral jsem spoustu sebevědomí. Vím, že už mám hru na to, abych mohl potrápit i ty nejlepší.“

Sebastian Korda na French Open.
Petr Korda a syn Sebastian Korda.

A rozhodně jeho tenis stačí na triumfy na nižší úrovni. O zhruba měsíc později se Korda dočkal. Ve všedním prostředí haly v bavorském maloměstě. Ve finále proti soupeři nijak zvučného jména. Ale co na tom!

Když duel proti Indovi Ramanathanovi dotáhl ke skóre 6:4, 6:4, ruchové mikrofony se otřásly jeho vítězným rykem.

„První profesionální titul!!! Parádní týden,“ napsal Američan Korda na svůj Instagram a v narážce na americkou rodinu televizních celebrit připojil vtipný hashtag: Držím se Kordashians.

Sourozenci Kordovi, děti českého tenisového šampiona Petra a bývalé úspěšné tenistky Reginy Rajchrtové, totiž sbírají uznání napříč disciplínami.

A tak se nejmladší z klanu obratem dočkal pochval od sester. „Jsem na tebe tak hrdá,“ napsala mu úspěšná golfistka Jessica a na greenech podobně šikovná Nelly doplnila jen euforické: „Wooohooo.“

Kordovi juniorovi momentálně v žebříčku ATP náleží 116. pozice. V Eckentalu ztratil jediný set a porazil třeba bývalé členy elitní stovky Popyrina a Ivašku či v úvodní rundě „skorokrajana“ Tomáše Macháče, který na nedávném Roland Garros prošel do hlavní soutěže.

Koronavirem zdeformovaný rok 2020 mu paradoxně nabídnul vzácnou možnost zapracovat na fyzičce. Místo kluka vybíhá najednou na kurty chlap, za což Korda opakovaně děkuje uznávanému českému machrovi na fyzickou přípravu Markovi Všetíčkovi. Tréninkovou dřinu zúročil v Paříži a evidentně nebrzdí, na dvou challengerech v Německu posbíral bilanci 7-1.

Což pro něj ve spojení s premiérovým titulem může mít podobnou cenu jako „zážitkové“ střetnutí s idolem Nadalem. Navzdory svému talentu, píli a unikátnímu rodinnému zázemí totiž i Korda, šampion melbournské juniorky z roku 2018, potřeboval pro triumf dozrát.

Vždyť předtím prohrál všech svých osm mužských finále – šest na turnajích nižší kategorie ITF a dvě loni na challengerech v Nur-Sultanu a Champaign.

„Jsem ohromně šťastný,“ řekl pro web ATP. „V minulosti jsem se v různých finále cítil frustrovaný, každá drobná chyba mě svazovala. Teď jsem byl schopný zůstat celý zápas v klidu. Už od US Open se cítím dobře, sebevědomě. Nabral jsem sílu a mému tenisu to hodně pomáhá.“

To tedy. Velká kariéra teprve startuje a Korda nemá dost: z Německa se v pondělí bleskově vrací do USA a za dva týdny se na challengeru v Orlandu zkusí posunout zase o něco blíž k elitní stovce.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč