Hlavní obsah

Kidmanová a Grant září v sérii Mělas to vědět

Právo, Věra Míšková

V pondělí večer odvysílá HBO třetí část šestidílné minisérie Mělas to vědět, která se hned po premiéře úvodního dílu stala diváckým hitem. Dalo se to čekat.

Trailer k minisérii Mělas to vědětVideo: HBO CZSK

 
Článek

Scénář napsal David E. Kelley, podepsaný mimo jiné pod úspěšnými Sedmilhářkami, režisérkou je dánská filmařka Susanne Bierová (Po svatbě, Druhá šance, Noční recepční), jejíž snímek Lepší svět získal v roce 2011 Oscara i Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film. A v hlavních rolích excelují Nicole Kidmanová a Hugh Grant jako manželé Grace a Jonathan Fraserovi.

Žijí na Manhattanu a žijí si skvěle. Ona je psychoterapeutka, on dětský onkolog, evidentně si výborně rozumějí včetně toho, že mají společný humor. S láskou vychovávají desetiletého syna, který chodí do prestižní Reardonovy školy.

Protože k životu této vrstvy patří dobročinnost, je Grace členkou výboru na přípravu školního večírku, který má vydražit peníze pro stipendisty a na více než dobré platy učitelů. Když se ve výboru objeví mladá Elena, je jasné, že jako matka stipendisty do zdejší společenské vrstvy nepatří.

Důkladně promyšlený scénář v úvodním díle skvěle kombinuje napětí s humorem. První je až fyzicky přítomné už od chvíle, kdy se Elena seznámí s Grace. Netají se obdivem ke krásné, bohaté a vlídné ženě, ale v jejím smutku i odhodlání je cosi velmi tajemného.

Nositelem humoru je pak zejména Jonathan Fraser. Dětský onkolog v dialogu s manželkou reaguje na její větu „Nemáme moc blízkých přátel“ odpovědí „Protože nás všichni serou“. A když na večírku hosté skandují „Milujeme své učitele“, poznamená jen „Akorát ne dost na to, abychom je pozvali na tenhle mejdan“.

Hugh Grant po skvělých Gentlemanech znovu vyvrací své vlastní tvrzení, že s tím, jak „odrostl“ romantickým hrdinům, měl by nejspíš pověsit herectví na hřebík. Opak je pravda. Nálepky romantického hrdiny se šťastně zbavil a jde mu to k duhu.

Jestliže první díl především seznamuje se životem manhattanské smetánky a v osobě Nicole Kidmanové může tak trochu připomenout zmíněné Sedmilhářky, od jeho závěru a zejména pak ve druhé části je jasné, že jde o detektivku, která neubere ani na okamžik z napětí a jejíž atmosféra se místy blíží k psychologickému hororu.

Někdo je zavražděn a někdo je zatraceně podezřelý. Detektivové budou mít hodně práce, aby tenhle zapeklitý případ v příštích čtyřech dílech rozmotali a rozluštili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám