Zdeněk Kabátek obhájil potřetí funkci ředitele VZP ČR

0
839
kabatek
Foto: VZP ČR

V čele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] zůstává její nynější ředitel Zdeněk Kabátek. Rozhodla o tom dnes [9.11.] Správní rada VZP ČR na svém mimořádném zasedání. Zdeněk Kabátek tak povede největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu další čtyři roky.

Protikandidátem byl jeho náměstek pro zdravotní péči David Šmehlík, který měl mít podle médií podporu vládního hnutí ANO. Ta se však v tajné volbě neprojevila.

„Letošní rok jsme se museli vypořádat s volbou a jmenováním nového ředitele. Takže my jsme se rozhodli, že budeme jednat podle jednacího řádu a podle platných zákonů,“ uvedla předsedkyně správní rady Věra Adámková [ANO] po dnešním jednání.

Podle ní měl Zdeněk Kabátek dvě nominace od členů správní rady. David Šmehlík jednu.

„Všichni členové rady obdrželi včas příslušné doklady. Nejdříve jsme zvolili komisi, ta si zvolila svého předsedu, a její členové sčítali hlasy. Výsledek – samozřejmě tajného hlasování podle jednacího řádu – byl následně překontrolován. Zdeněk Kabátek byl zvolen pro další období. Všichni kolegové souhlasili, nikdo neměl námitek,“ shrnula dnešní volbu Adámková.

Na otázky novinářů, zda hnutí ANO nezasahovalo ve prospěch Davida Šmehlíka, uvedla: „Nikdo z hnutí ANO do toho nezasahoval, je to suverénní rozhodnutí správní rady. Pro mě je naprosto důležité, aby největší pojišťovna v zemi pokračovala ku prospěchu klientů.“

K svému vítězství se vyjádřil i Zdeněk Kabátek: „Já budu hodně stručný, byť by to bylo na delší povídání… Nyní je nutné stabilizovat současnou situaci. Aby klienti získávali dostupnou a kvalitní zdravotní péči i v této těžké době, a sestřičky, nemocnice a lékaři měli jistotu, že za svou práci dostanou adekvátní odměnu.“

Zdeněk Kabátek uhájil funkci potřetí v řadě

Ředitel Kabátek obhájil svou funkci díky 21 z 26 hlasů. Správní rada VZP ČR má jinak 30 členů. Deset z nich vybírá vláda na návrh ministra zdravotnictví, ostatní jsou voleni Poslaneckou sněmovnou PČR.

Kabátek, kterému současný mandát končí na začátku prosince, zastává místo ředitele VZP ČR od roku 2012, má za sebou tedy dvě volební období. Předtím byl vrchním ředitelem pro ekonomiku na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR]. V minulosti ho ostře kritizoval premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš za to, že uspěl ve své předchozí volbě navzdory premiérova nesouhlasu.

Ředitel VZP vydělává 225 000 korun hrubého měsíčně. Jeho roční odměna může dosahovat maximálně šestinásobku jeho platu, tedy 1,35 milionu korun. Za rok 2019 schválila správní rada pojišťovny Kabátkovi odměnu 1,282 milionu korun hrubého. V příštím roce má VZP ČR hospodařit s 230 miliardami korun na zdravotní péči.

Pojistný plán VZP na rok 2021 počítá s výdaji 230 miliard

David Šmehlík by měl pokračovat v práci náměstka

Zdeněk Kabátek se narodil v roce 1970, je ženatý a má dvě děti. Původním povoláním je technik. Začínal jako technický pracovník, později jako projektový manažer ve společnosti ČEZ – Elektrárně Temelín. V technickém oboru setrval i poté, kdy byl vedoucím technicko –provozního úseku v nemocnici v Písku, kde byl i člen tamního představenstva.

Od roku 2006 zastával pozici vrchního ředitele pro přímo řízené organizace, později vrchního ředitele pro ekonomiku na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR]. V minulosti byl také člen správní rady Oborové zdravotní pojišťovny [OZP]. Rád lyžuje a jezdí na motorce.

Pro úplnost dodejme, že protikandidát Zdeňka Kabátka David Šmehlík je náměstkem ředitele VZP ČR pro zdravotní péči od roku 2018. Dříve působil jako poradce ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO]. Vzděláním je ekonom. V minulosti pracoval v Revírní bratrské pokladně [RBP].

Zdeněk Kabátek na otázku deníku ZdraveZpravy.cz, zda bude David Šmehlík i nadále pokračovat v práci pro VZP ČR odpověděl tak, že není důvod, aby pan náměstek nepokračoval ve své práci na VZP. Řekl, že není žádný důvod, aby destabilizoval svůj tým.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here