Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Máme vakcínu proti covid? Pfizer, BioNTech a akcie jako celek letí vzhůru

Máme vakcínu proti covid? Pfizer, BioNTech a akcie jako celek letí vzhůru

09.11.2020 14:01, aktualizováno: 9.11. 16:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Nejprve futures a akciové indexy v Evropě a následně také úvod obchodování ve Spojených státech jsou prostoupeny prudkým růstem po zprávě o úspěchu vakcíny, vyvíjené proti onemocnění covid společnostmi Pfizer a BioNTech. Ta na vzorku z desítek tisíc dobrovolníků vykázala více než 90% úspěšnost. Futures pro americké indexy rostly až o více jak 5 % a v úvodu řádného obchodování vidíme index DJIA posilovat o 4,9 % a index S&P 500 zpevňovat o 3,5 procenta. V Evropě zpevňuje německý akciový index DAX až o 6 %, francouzský CAC o více jak 8 procent, britský FTSE indexu o více jak 5 procent. Pražský index PX roste o více než 3 %, rakouský ATX o zhruba 8 %. 

Vakcína, vyvíjená ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech, uspěla proti více než 90 % infekcí ve studii, provedené na vzorku z desítek tisíc dobrovolníků. Jde o dosud nejpřesvědčivější posun v honbě za vakcínou proti covidu. Zpráva vyhnala akcie Pfizer v předobchodn fází o více jak 15 % výše, akcie BioNTech - přesněji jejich americké ADR - o více jak 20 % výše. celkově vakcína popohnala na nová intradenní maxima celosvětový akciový index MSCI World. Vzestup dále podpořila slova respektovaného amerického zdravotnického experta Anthony Fauciho, který uvedl, že vakcína Pfizeru je mimořádným úspěchem a bude mít pozitivní dopad na vše, co jsme dosud na tomto poli podnikli. Do budoucna očekává podobný efekt u vakcíny od společnosti Moderna, která je vyvíjena na shodném mRNA principu.

Možná překvapivě přenáší vakcína růst také do ropy. Dnešní nárůst je nejprudší za více než šest měsíců. Surovina zdražuje zejména díky zprávám o postupu ve vývoji vakcíny proti koronaviru, vliv ale mají i signály ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců. Tato skupina, označovaná jako OPEC+, by mohla pokračovat v omezování těžby. Ropa podobně jako akcie reaguje na zprávu americké farmaceutické společnosti Pfizer, že její experimentální vakcína proti covidu-19 vykázala více než 90procentní účinnost. Investoři si od vakcíny slibují rychlejší postup v boji s novým koronavirem a s tím související ekonomické oživení, což by mělo zvýšit zájem o ropu. "V očích obchodníků vakcína pomůže zajistit, že nebudou potřeba žádné další plošné uzávěry, a že přivede lidi zpět do ulic, což umožní, aby se zotavila silniční a letecká doprava," citovala agentura Reuters analytika společnosti Rystad Energy Bjornara Tonhaugena. K růstu cen ropy ale přispívá i slabší dolar, který reaguje na vítězství Joea Bidena v amerických prezidentských volbách. Saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán pak dnes uvedl, že stávající dohodu v rámci skupiny OPEC+ o omezení těžby je možné upravit podle situace na trhu, pokud se na tom shodne většina zúčastněných států. Princ tam reagoval na dotaz, zda organizace neodloží od ledna plánované zvýšení těžby o dva miliony barelů a raději stávající škrty neprodlouží.

A na druhé straně: Prudce doků zamířily v americkém premarketu na příklad akcie Zoom Video. Ztrácejí také hvězda e-commerce Amazon či Netflix, tedy tituly, kterým delší pobyty lidí v domácnostech hrály do noty. Zoom Video Communications odepisovaly i 15 %, Netflix padá o více než 5 %, u Amazonu je pokles mírnější, naposledy kolem -2,5 %.

Zjištění o efektivitě vakcíny jsou zatím postavena na bázi mezitímní analýzy na 94 konkrétních účastnících testu a jejich rozdělení na ty, kterým byla podána vakcína a ty, kterým bylo podáno placebo. Test pokračuje do celkem 164 případů. Pokud bude dosavadní trend dat potvrzen při bezpečném průběhu testu, svět by se mohl začít bavit o novém nástroji kontrolu šíření pandemie, poznamenává agentura Bloomberg. Celosvětově pandemie koronaviru dosud vzala asi 1,2 milionu životů. 

Efektivita vakcíny byla předem odhadována v rozmezí 60 až 70 %, více než 90% úspěch je proto zásadním, uvedl šéf BioNTechu Ugur Sahin. "Naznačuje to, že covid je možné dostat pod kontrolu a na konci dne je to velké vítězství pro vědu," uvedl.

Data o testu - je třeba poznamenal - zatím nemají komplexní hloubku, co do například podskupin testovaných osob a výsledků v nich (například u starých). 

Test může být povzbuzením pro další výzkumy. Jak poznamenává agentura Bloomberg, na podobné bázi je vyvíjena vakcína proti covid-19 společností Moderna. 

Pfizer v tuto chvíli avizuje zhruba další dva měsíce sběru navazujících "bezpečnostních" dat a snahu o autorizaci vakcíny u amerických regulátorů v průběhu měsíce listopadu. Americká farmaceutická společnost a její německý partner se mohou stát lídrem pelotonu, který se snaží vakcínu proti covid úspěšně dotáhnout do cíle. 

Pfizer a BioNTech chtěli původně první výsledky zveřejnit na vzorku 32 případů, což se setkalo s odporem odborné komunity. Po diskusi s regulátory obě společnosti přistoupily na posun na nejméně 62 vzorků.

Testy započaly v červenci a většina participujících dostala dosud nejvýše druhou dávku léčiva. Není tak zatím prokázáno, jak dlouhou ochranu je lék schopen poskytnout. Již v polovině října šéf Pfizeru Albert Bourla uvedl, že firma bude usilovat o nouzové schválení vakcíny v průběhu listopadu, pokud výsledky budou bezpečné a efektivní. 

 
 

U Patrie obchodování v USA zdarma 

 

 


 
 

Čtěte více:

Kde se Jack Ma a Ant přepočítali? Čína si nechce rozbořit svůj růstový model
09.11.2020 12:33
Jack Ma se pouhé tři dny před plánovaným IPO společnosti Ant Group doz...
Nadšení z voleb se přenáší do nového týdne, pozornost by měly upoutat i virus a vakcína
09.11.2020 11:14
Nový týden přináší novou vlnu dobré nálady, která posílá hlavní evrops...
Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny podruhé za sebou klesla
09.11.2020 11:31
Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v listopadu druhý měsíc za sebou...
Týdenní výhled: Trump ještě může citelně zasáhnout do hry, více pozornosti nyní získá boj virus vs vakcína
09.11.2020 13:43
Prezidentské volby v USA o víkendu konečně odhalily vítěze. Sice nejde...

Váš názor
  • Dánsko
    09.11.2020 14:31

    Jen aby nám to fungovalo i na mutaci z Dánska
    sleeper
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university