Romana Barboříková
9. listopadu 2020 • 14:14

Šok v časovce i hájení vteřinek. Jak se rodily triumfy na Tour, Giru a Vueltě

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak se rodily triumfu v letošních závodech Grand Tour?Jak se rodily triumfu v letošních závodech Grand Tour?FOTO: Reuters, Koláž iSport.cz

    Na letošní závody Grand Tours si museli cyklisté i fanoušci počkat mnohem déle, než bývali zvyklí. Tour de France startovala až 29. srpna, z jarního Gira bylo podzimní (3.–25. října) a španělská Vuelta skončila místo 6. září o dva měsíce později. Italský a španělský závod se dokonce jeden týden jely souběžně. Kompenzací pro diváky, sedící tentokrát hlavně u televizních obrazovek, bylo ale napětí až do konce. Jak letošní vítězové bojovali o triumf?

  • TOUR DE FRANCE (29. srpna – 20. září)

    Vítěz: Tadej Pogačar (Slovin.)

    Tenhle moment se bude určitě připomínat při shrnutí sportovního roku 2020. Odehrál se na nejslavnějším cyklistickém závodu světa a jeho hlavními aktéry byli dva krajané z dvoumilionového Slovinska. Primož Roglič nastupoval předposlední den závodu do časovky s cílem na Planině krásných dívek s náskokem 57 sekund a nálepkou favorita.

    Jeho časovkářský um je totiž proslulejší než u Tadeje Pogačara, který po skončení Tour oslavil teprve dvaadvacáté narozeniny. Ovšem nad tím, co tento závodník týmu UAE Emirates předvedl, nevěřícně kroutili hlavou všichni. Od samého začátku nasadil tempo, ve kterém až do cíle výrazně nepolevil, skvěle zvládl také přesedání z časovkářského speciálu na silniční před závěrečným kopcem. Zato Rogličovi to 19. září vůbec nešlo. Výsledek? Vítězství v etapě pro Pogačara, ale především smazání Rogličova náskoku plus celkové prvenství na Staré dámě o 59 sekund.

    Tadej Pogačar nemohl věřit tomu, že se před závěrečnou etapou dostal k žlutému dresu Tadej Pogačar nemohl věřit tomu, že se před závěrečnou etapou dostal k žlutému dresuFoto Reuters

  • GIRO D´ITALIA (3. – 25. října)

    Vítěz: Tao Geoghegan Hart (Brit.)

    Letošní Giro bylo napínavé v několika ohledech. Situace s pandemií COVID-19 nebyla příliš dobrá. V jedné z etap si závodníci vyvzdorovali její zkrácení, čímž hodně naštvali organizátory. A na podzim byla otázka, zda budou cyklisté moci jet hlavně přes pověstné Stelvio, kde už na konci září napadl sníh.

    Nakonec se právě tato etapa, která se jela podle původního itineráře, ukázala jako klíčová. Tam totiž ukázal sílu Jai Hindley z týmu Sunweb. Předvedl lepší výkon než jeho kolega Wilco Kelderman, do té doby největší adept na celkové prvenství. Nezaostal však ani britský závodník týmu Ineos Grenadiers Tao Geoghegan Hart.

    Díky poslední zkoušce v horách dotáhl Hindleyho a do závěrečné časovky šli oba mladíci ze stejné výchozí pozice. Lepší časovkářské kvality nakonec prokázal pětadvacetiletý Brit, jenž tak zcela nečekaně přinesl vítězství na Grand Tour týmu Ineos. S takovým výsledkem v průběhu Gira ani nepočítal.

    Tao Geoghegan Hart v poslední etapě Gira Tao Geoghegan Hart v poslední etapě GiraFoto Profimedia.cz

  • VUELTA A ESPAÑA (20. října – 8. listopadu)

    Vítěz: Primož Roglič (Slovin.)

    Slovinská hymna v této sezoně zazněla v neděli podruhé, tentokrát už pro Primože Rogliče. Ten Vueltu zahájil hned vítěznou etapou a šel do červeného dresu, který vezl pět dní, než mu ho sebral Richard Carapaz. Po čtyřech dnech se o trikot lídra přihlásil opět Slovinec, ovšem jen na dvě etapy, než si ho půjčil zase ekvádorský vítěz loňského Gira.

    Klíčovou měla být znovu časovka, kde už tentokrát lepší výkon v porovnání s Carapazem opravdu Roglič předvedl a vrátil se do čela průběžného pořadí. K dobru měl 39 sekund, tedy opravdu těsné vedení. Díky druhému místu v 16. etapě si připsal bonus 6 sekund a do rozhodující horské etapy předposlední den Vuelty, která měla tentokrát jen 18 dějství, vstupoval s vedením o 45 sekund. Zarputilý Jihoameričan ale nic nevzdal a v závěru v horách zabojoval. Jenže čas nebyl dostatečný a závodník týmu Jumbo-Visma obhájil své loňské celkové vítězství.

    Zleva celkově druhý Richard Carapaz, vítěz Primož Roglič a třetí Hugh Carthy Zleva celkově druhý Richard Carapaz, vítěz Primož Roglič a třetí Hugh CarthyFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud