Měl být baseballovou hvězdou, jenže pálkou zavraždil otce. Teď mu hrozí trest smrti

Je to případ, který už se táhne delší dobu, každopádně z něj i s odstupem času mrazí. Baseballista Brandon Martin měl mít před sebou hvězdnou kariéru v nejlepší lize světa – MLB. V roce 2011 si ho v prvním kole draftu vybrala Tampa Bay Rays, jenže za tento tým neodehrál jediný zápas. S Martinem to šlo od desíti k pěti nejen na hřišti, ale i v osobním životě. To vyvrcholilo tím, když zavraždil svého invalidního otce a další dva lidi. Teď někdejšímu baseballovému talentu hrozí trest smrti. A kteří další sportovci porušili zákon tím nejzávažnějším způsobem?

K trojnásobné vraždě došlo už v roce 2015. Dnes 27letý Martin o sobě dlouho tvrdil, že do případu není zapletený, až teď v listopadu ho soud shledal vinným.

Hororový čin spáchal nedlouho poté, co platil za jednoho z největších talentů rostoucích pro Major League Baseball. Tampa Bay Rays si po draftu 2011 mnula ruce, že získala směrem k budoucnu obří posilu na pozici spojky. To však netušila, čeho všeho je Martin schopný. Na očekávanou kariéru protkanou úspěchy nedošlo. Místo v elitním baseballovém celku si nikdy nevybojoval. Putoval z farmy na jinou farmu. Postupem času bylo zřejmé, že do hvězdné soutěže to nedotáhne.

A zcela jasné to bylo v září 2015. Martin ve svém domě v Kalifornii zabil otce, který byl upoután na invalidní vozík, strýce a instalatéra. K brutální vraždě použil vlastní černou baseballovou pálku, na níž dokonce bylo napsáno jeho jméno. Hned poté se snažil prchnout v autě, které patřilo zavražděnému instalatérovi. Aby se ukryl před policií, vloupal se do cizího domu, ale to mu nakonec nebylo nic platné – zanedlouho byl dopaden.

Po pěti letech byl Martin usvědčen z trojnásobné vraždy prvního stupně a čeká na výši trestu. Je dost možné, že tribunál, který zasedá v pondělí, ho pošle na smrt.

Další vrahové ze sportovního prostředí

Vraždící baseballista není jediným zástupcem ze světa sportu, který se odhodlal k nejhoršímu. Temným obdobím si v minulosti prošel například hráč amerického fotbalu O. J. Simpson. Ten na rozdíl od Martina dovedl svoji kariéru k dokonalosti, dokonce se dostal i do Síně slávy NFL. Poté, co jako hráč skončil, byl televizním komentátorem a zářil i jako herec. Objevil se například v úspěšné komedii Bláznivá střela.

Jeho renomé ale zásadně utrpělo v roce 1994, kdy byl obviněn z vraždy manželky a číšníka. Následný proces si získal mimořádnou pozornost a Simpson se pro něj obklopil mimořádně schopnými právníky. Dostal se na svobodu s tím, že pozůstalým musí uhradit několik milionů. V roce 2007 ale zamířil do vězení za další zločiny včetně loupeže. Byl odsouzen k 33 letům, v říjnu roku 2017 byl propuštěn.

Jiným vrahem-sportovcem byl Aaron Hernandez. V roce 2012 podepsal hráč z NFL štědrou pětiletou smlouvu na 40 milionů dolarů (cca 890 milionů korun) s New England Patriots. Svět amerického fotbalu mu ležel u nohou, jenže ani to Hernandezovi nestačilo ke spokojenému životu.

Jeho osobnost byla složitá. Původně měl být dokonce zodpovědný za dvojnásobnou vraždu mužů, se kterými měl chvíli předtím konflikt v baru. V roce 2013 pak zastřelil Hernandez přítele své snoubenky, protože se obával, že vyzradí jeho homosexualitu. Za tuto popravu dostal doživotní trest. V roce 2017 se v cele oběsil, přitom pouhé dva dny před sebevraždou byl Hernandez zproštěn obvinění v případě zmíněné dvojnásobné vraždy.

Dalším smutným případem sportovce, který vraždil, je Oscar Pistorius. Ten se proslavil jako atlet s amputovanými dolními končetinami, který na paralympijských hrách vybojoval dohromady čtyři zlaté medaile, a to na tratích 100, 200 a 400 metrů. I přes prvotní vzdor Mezinárodní atletické federace získal právo soutěžit s nehendikepovanými sportovci a na mistrovství světa v roce 2011 dokonce pomohl jihoafrické štafetě ke stříbru na distanci 4 × 400 metrů.

Úspěšné roky spojené s atletikou pohřbil v únoru roku 2013, kdy ve svém domě zavraždil svoji přítelkyni. Pistorius se nejprve bránil, že takto konal, protože si myslel, že jeho partnerka je lupič. Policie tuto verzi nepotvrdila. Zanedlouho se dostal ven na kauci, ovšem další rok byl odsouzen na pět let za zabití v nedbalosti.

Ve vězení v Jihoafrické republice se Pistorius potkal se známým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem, který si odpykává trest za obchodování s drogami a pokus o vraždu. Proto vzniklo bizarní video, na kterém si oba muži na vězeňském dvoře užívají fotbalových radovánek. Konkrétně se Krejčíř zhostil role exekutora penalt, Pistorius byl brankářem.

Před třemi lety dostal Pistorius nový trest, a to ve výši 13 roků.

Tagy:
vražda baseball kariéra trest smrti MLB Radovan Krejčíř NFL sport Brandon Martin Tampa Bay Rays Aaron Hernandez Oscar Pistorius O. J. Simpson National Football League Major League Baseball