Obchody s oblečením zapláčou ještě víc, módní trendy si podmaňuje cottage styl

Naše chování se během současné koronavirové pandemie značně změnilo. A to zejména co se módy týče. Trávíme-li své dny na home office, není důvod pořizovat další reprezentativní sáčka nebo šaty. A když jsou zavřená divadla i diskotéky a ruší se všechny maturitní plesy a obdobné akce, odpadá i nákup tohoto typu oblečení.

Zbývají tedy jen kousky pro „běžné“ nošení. Ale ani s těmi to nemusí být tak růžové, jak by si módní řetězce nejspíš přály. Instagramu, TikToku a dalším internetovým sítím totiž vládne nečekaný módní trendy – cottage styl.

Móda, inspirovaná minulostí

Stačí se podívat na hashtag #cottagecore a budete mít jasno. Na fotografiích se totiž objeví (zejména) ženy, oblečené do šatů, které jakoby si do našich časů našly cestu z dob dávno minulých. Krajky, volány, balonové rukávy, pytlovité střihy… Stačí se podívat na libovolný dokument například z období první republiky, kde byly běžnou součástí oblečení například korzety. A co z toho vyplývá? Tyhle ženy jednoduše prohrabaly skříně po svých babičkách a prababičkách.

A věřte, že nebudete daleko od pravdy. Tento trend v sobě totiž mísí právě lásku k historickým dobám se současným heslem maximálně udržitelnosti a upcyklování. Ze starého nové – a ještě krásnější. Cení se vše – leckdy třeba i jen slušivý slaměný klobouček.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nemusí jít tak úplně o retro

Důležitý je však celkové vyznění, nikoli například období, ze kterého dané oblečení pochází. Takže pokud máte doma halenku s balonovými rukávy, jež byly tak populární v minulém roce, jednoduše k ní přiberte nějakou delší sukni a odpovídají oblečení (na tenisky zapomeňte) a máte vyhráno.

Pokud se budete chtít pochlubit i na sociálních sítích, nezapomeňte i na nějaké ty dobové propriety – i kdyby mělo jít jen o polní strniště. Cottagecore na dlážděné ulici zkrátka není IN. A to i přesto, že se lidé takto oblékají i pro běžné činnosti.

Ještě něco málo o cottagecore

Jde vlastně tento trend vznikl? Pro začátek se podívejme na jeho jméno. Jde vlastně o spojení slov „chata a základ“, ale přímý překlad „selský styl“ nebo „chatařský styl“ by zkrátka nebylo úplně ono. Ano, jde sice o oblečení „prostých venkovanů,“ ale v té nejlepší variantě. Jinými slovy, cílem není napodobení běžného vesnického oděvu, ale takového oblečení, jaké byste si vzali třeba na nedělní mši.

A nejde vlastně o žádnou novinku, podobným výstřelkem byla známá třeba i Marie Antoinetta nebo spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj. A proč mají vlastně lidé tendenci utíkat k takovým věcem? Podle všeho ohraje velkou roli psychika. Tím, že se oblékneme podle cottagecore, také zároveň alespoň na chvíli utíkáme ze současné reality, plné problémů, zákazů a omezení. Jen pro prodejce oblečení to nejspíš nebude moc dobrá zpráva.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Mít peníze je hezké. Orientovat se v této oblasti ještě důležitější. Pokusím se vám svými články pomoci.