Dopad koronavirové krize na eurozónu i českou ekonomiku

Znak eura před budovou ECB. Ilustrační foto.

Znak eura před budovou ECB. Ilustrační foto.

Pandemie COVID-19 výrazně zasáhla a proměnila způsob fungování většiny odvětví. Vzhledem k další očekávané digitalizaci, zahrnující i rozsáhlejší zajišťování výrobků a služeb prostřednictvím internetu bez ohledu na státní hranice, by pro Českou republiku bylo výhodné přijmout euro. Jedná se ale zejména o politický krok, vyžadující odhodlání při komunikaci s veřejností a rozsáhlé reformy ekonomického systému, a to v blízké době zřejmě nebude na pořadu dne. Shodli se na tom poslanec Evropského parlamentu Ivan Štefanec, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, analytik Wilfried Martens Centre for European Studies Eoin Drea a vedoucí Českého a mezinárodního úseku v Commerzbank Praha Ľudovít Bán.

"Současná koronavirová krize ukázala, že česká koruna není žádný bezpečný přístav a něco, co by pomáhalo české ekonomice," poznamenal v úvodu Tomáš Prouza a připomněl tím výrazné skokové oslabení tuzemské měny vlivem nástupu pandemie. Českým domácnostem se tak prodražily služby i zboží a podnikům se zvýšily náklady a další investice se pro ně staly hůře předvídatelné.

Podle Eoina Drey lze zároveň očekávat výrazný vliv současné pandemie na samotnou architekturu eurozóny a spolu s tím i vznik nového tlaku na její rozšiřování a posílení v budoucnosti, což se ukázalo již v případě ekonomické krize následující po roce 2008. Poslance Evropského parlamentu Ivan Štefanec dodal, že to může dále vést i k prohloubení evropské integrace a pro státy bude z hlediska vzájemné podpory výhodnější být součástí eurozóny.

Ľudovít Bán z perspektivy bankovního sektoru nastínil význam konkrétní podoby budoucích investic na obnovu ekonomiky, ať už půjde o zdroje v českých korunách či v eurech. V tomto ohledu by krize měla být vnímána jako příležitost pro investice do reformy například vzdělávacího systému či flexibilnějšího pracovního trhu. Jedině tak bude možné plánovaná zadlužení evropských zemí převrátit v pozitivní výsledek.

Diskuze byla odvysílána ve čtvrtek 29. října 2020 jako první díl série "Euro a Česká republika", kterou pořádají Institut pro-křesťansko-demokratickou politiku ve spolupráci s Wilfried Martens Centre for European Studies a Hanns-Seidel-Stiftung. Diskuzi moderovala komentátorka Hospodářských novin a Českého rozhlasu Julie Hrstková.

Kontakt:

https://ikdp.cz/

Klíčová slova ČR-EU-koronavirus-hospodářství-měna-euro-Institut pro křesťansko-demokratickou politiku

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika
Politika, veřejná správa a soudy
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.