MENU

53. pluk rozšířil provoz call center

do posádek Prostějov a Tábor


Už 90 vojáků 53. pluku průzkumu a elektronického boje vypomáhá ve třech krajích s trasováním osob, které byly v kontaktu s případy onemocnění Covid-19. V současné době působí v celkem pěti call centrech téměř dvě stě příslušníků Armády ČR včetně mediků.

Vojáci 532. praporu elektronického boje, který sídlí v Opavě, vypomáhají hygienickým stanicím v Moravskoslezském kraji od poloviny října. Nyní se připojili i jejich kolegové z posádek v Prostějově a Táboře.

„Vzhledem k současné epidemiologické situaci, kdy křivka s denními počty nakažených neklesá a call centra se potýkají s nedostatkem personálu, jsme se rozhodli rozšířit naši pomoc také do posádek Prostějov a Tábor. Posílíme tak zejména dotčené Krajské hygienické stanice v Olomouckém a Jihočeském kraji,“ vysvětlil velitel 53. pluku průzkumu a elektronického boje plukovník gšt. Pavel Andráško.

Každý vyřídí cca 25 hovorů za směnu
Dvacet příslušníků 102. průzkumného praporu a deset příslušníků 533. praporu bezpilotních systémů z posádky Prostějov společně s patnácti příslušníky 532. praporu elektronického boje z posádky Tábor pracuje v call centrech od 4. listopadu ve dvousměnných provozech. Za směnu vyřídí každý z nich zhruba 25 hovorů.

„S telefonáty začínáme v osm hodin ráno a končíme ve 14 hodin odpoledne, kdy nás střídá druhá směna, která běží do osmé hodiny večer,“ prozrazuje jeden z příslušníků 102. praporu. Vojáci jsou zde nejen pro místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, ale takzvaně dovolávají osoby, které byly v blízkém kontaktu s nemocnými, po celé České republice. „Telefonáty mohou trvat od pár minut až po tři čtvrtě hodinu a často bývají náročné: Někteří se k našim rozhovorům staví negativně, a naším cílem je vysvětlit jim, že veškeré další kroky, které musejí následovat, ať už jde o otestování či karanténu, jsou pro dobro věci,“ vysvětluje s tím, že delší čas zaberou i telefonáty se seniory. „Vše jim musíme dopodrobna vysvětlit, ale nakonec jsou to právě oni, kdo jsou za pomoc vděční a děkují nám.“

Všichni vojáci prošli před tímto neobvyklým nasazením nezbytnou přípravou. „Ne všichni jsme zdravotníci, bylo proto potřeba, abychom se zorientovali v daném prostředí a naučili se, jak s lidmi v těchto situacích jednat,“ oceňuje člen call centra ze 102. průzkumného praporu.

V současné době působí v celkem pěti call centrech téměř dvě stě příslušníků Armády ČR včetně mediků.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: des. David Herber a Armáda ČR
Foto: 53. pluk průzkumu a elektronického boje, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.