Vražda na Kladensku: Nejhorší věci dělají ti, kdo nemají duševní poruchu, míní odborník

Policie Líský

V obci Líský na Kladensku vraždil zřejmě muž, který nakonec sám spáchal sebevraždu. Podle odborníků však nemusel být pachatel psychicky narušený. Policie zasahovala kvůli střelbě v obci Líský v sobotu. Poté, co zásahová jednotka vnikla do jednoho z domů, našla uvnitř tři mrtvé – muže, který pracoval u Vězeňské služby, jeho partnerku a její matku.

V sobotu večer do domu v obci Líský vstoupila zásahová jednotka. Starosta mezitím místní varoval, aby nevycházeli. Nikdo nejdřív nevěděl, jestli se po obci nepohybuje ozbrojený pachatel. Policisté v domě nalezli tři mrtvé – muže, jeho partnerku a tchyni. Uvnitř bylo ještě teprve třítýdenní miminko, které si převzali záchranáři, zraněné ale nebylo.

„Svědčí to o tom, že šlo o dlouhodobé napětí mezi těmi osobami. Zřejmě u nich narůstala nějaká krize, kterou s největší pravděpodobností muž vyřešil takto tragicky,“ sdělil bývalý elitní kriminalista Josef Doucha.

Co přesně se uvnitř domu stalo, teď rozplétá Generální inspekce bezpečnostních sborů, muž totiž pracoval u Vězeňské služby. I to by podle námi oslovených expertů mohlo znamenat, že byl psychicky zdravý.

„Byť je to pro veřejnost možná obtížně pochopitelné, tak ty nejhorší věci dělají lidé, kteří nemají žádnou psychickou poruchu. Problematické a třeba i krajně násilné chování nemůžeme spojovat s konkrétní duševní poruchou, a zvlášť pokud byl už dotyčný psychologicky zkoumán,“ uvedl profesor lékařské psychologie z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Radek Ptáček.

Kriminalisté budou zjišťovat příčinu tragédie

Několik stop krve bylo i na zahradě, což by mohlo nasvědčovat tomu, že se oběti snažily před vrahem ještě prchnout. Další variantou je, že se celý útok odehrál mimo domov. Zásahová jednotka ale podle informací CNN Prima NEWS rozbíjela sklo, a tak to vypadá, že útočník si vzal život uvnitř domu. I když je to nepravděpodobné, musí detektivové vyloučit i variantu, že vraždil někdo jiný. V případě, že by byli všichni účastníci mrtví, mají vyšetřovatelé jasný cíl – odhalit, co se mezi nimi stalo.

„Průběh tohoto incidentu by měl být předmětem zájmu policie. Dost špatně se to ale rekonstruuje, když tam není žádný živý svědek,“ vysvětlil Doucha. Budou tak muset stačit nalezené stopy. „Biologické, mikro i krevní stopy mohou utvořit obrázek o dění na místě činu,“ dodal kriminalista.

Vzhledem k tomu, že policisté už dál nepročesávali okolí, dá se spekulovat, že na místě našli i vražednou zbraň. I ta při střelbě zanechává stopy. Vyšetřovatelé by tak měli zjistit, kdo ji držel a například z jaké vzdálenosti střílel. Vyšetřování ale potrvá týdny až měsíce. Podle psychologa by se ale rodinná tragédie neměla přímo podílet na psychickém vývoji nalezeného miminka.

Tagy:
miminko policie vražda sebevražda dům duševní poruchy CNN Prima NEWS GIBS kriminalisté Radek Ptáček Kladensko Líský Josef Doucha Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Vězeňská služba České republiky okres Kladno Zásahová jednotka duševní porucha