Hlavní obsah

„Chromý kačer” Donald: Co si může dovolit končící prezident

Právo, Daniel Drake
Washington

Chromá kachna (angl. lame duck) - tak se říká úřadujícím politikům, kteří už mají zvoleného nástupce. Nejde o žádné hanlivé označení, nýbrž o ustálený pojem. A právě touto pomyslnou kachnou je nyní prezident Spojených států Donald Trump, byť je nutné podotknout, že výsledky voleb neuznává a hodlá se bránit právní cestou. „Bojí se, že se stane bezvýznamným,” myslí si jeho neteř.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump v Oválné pracovně

Článek

Demokraté se sice mohou pyšnit vítězstvím v prezidentských volbách, ale do samotné inaugurace nové hlavy státu zbývá přes 70 dní. Podle zvyklostí by nyní mělo přijít takzvané „přechodné období” (angl. transition period), ve kterém se odcházející a nově zvolený prezident setkají a jejich týmy začnou připravovat klidné předání moci.

Trump plánuje velké mítinky, hodlá se ohánět nekrology údajně mrtvých voličů

Amerika

V roce 2016 se úřadující prezident Barrack Obama setkal s vítězem voleb Donaldem Trumpem 10. listopadu, tedy dva dny od vyhlášení výsledků. Po čtyřech letech se situace pro Trumpa obrátila, nyní by měl svého nástupce do Bílého domu pozvat on. K ničemu takovému ale zatím nedošlo a nic nenasvědčuje tomu, že se tak v dohledné době stane.

Trump výsledky neuznává a obviňuje demokraty ze zfalšování voleb. Podle jeho právníka Rudyho Giulianiho odvolili v některých státech lidé, kteří byli dávno mrtví, a tudíž je zapotřebí hlasy ověřit a přepočítat. Americká média upozornila, že pro tato tvrzení dosud Trumpův štáb nepodložil důkazy.

Amnestie pro sebe

V pondělí informoval deník Washington Post o úřednici, která odmítla povolit Bidenovu týmu přístup k federálním dokumentům a rozpočtu, na který má každý „přechodný tým” nárok.

Prezidentovo okolí tak bude podle všeho předání moci co nejvíce komplikovat. V souvislosti s posledními dny končících prezidentů jsou také často skloňované milosti. Tuto pravomoc v období „chromé kachny” využila řada prezidentů, od Harryho Trumana po Barracka Obamu.

Média už pochopitelně začala spekulovat, která hvězdná jména by se prezidentské milosti mohla dočkat. Nejčastěji zmiňovaný je Michael Flynn, který byl odsouzen za vědomé lhaní FBI v souvislosti s vyšetřováním vměšování Ruska v minulých volbách. Americká média také připomněla, že by Trump mohl udělit milost sám sobě, což ostatně v minulosti sám naznačil.

Clintonovi šprýmaři

Jak připomíná magazín Time, nejflagrantnějšího zneužití moci v posledních měsících funkčního období se v roce 1933 dopustil prezident Herbert Hoover, který v období velké ekonomické krize prohrál volby s tehdejším guvernérem New Yorku Franklinem Rooseveltem.

Foto: National Archives

Prezident Herbert Hoover se svým nástupcem Franklinem Delano Rooseveltem (vpravo)

Hoover nesouhlasil s plánovanými reformami, pro které se Američané ve volbách vyslovili, a dělal všechno pro to, aby k jejich prosazení došlo co nejpozději. Tehdy se navíc konala inagurace až v březnu, takže na blokování legislativy zbyly odcházejícímu prezidentovi čtyři měsíce.

Odlehčenějších provinění, byť stále závažných, se dopustili zaměstnanci Billa Clitnona. Podle vládního úřadu GAO zanechala odcházející administrativa škody ve výši 15 tisíc dolarů (asi 340 tisíc korun). Tehdejší úředníci údajně vyměnili písmenka na klávesnicích, zalepili šuplíky lepidlem a nahráli na pevné linky vulgární hlasové zprávy.

Joe Biden bude prezidentem USA

Volby USA

Bojí se irelevance, myslí si neteř

Podle prezidentovy neteře Mary Trumpové, která o nejmocnějším muži světa napsala knihu, se bude odcházející šéf Bílého domu poslední měsíce chovat stejně jako zmiňovaný Hoover. Podle ní bude Trump toužit po pomstě a všechno blokovat.

Bojí se, že se stane bezvýznamným. Z toho by se nikdy nevzpamatoval.
Mary Trumpová

Trumpova neteř dále předpovídá, že její strýc bude „delegitimizovat novou administrativu” a udělovat milosti, které Američany akorát demoralizují. „Ze všeho nejvíce se Donald nebojí finančních problémů nebo vězení. Bojí se, že se stane bezvýznamným. Z toho by se nikdy nevzpamatoval,” myslí si Trumpová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám