Hlavní obsah
3,0
(716)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nevím jak vaše, ale moje dětství a ani současné pečení (nejen vánočního cukroví nebo vaječňáku) by bez slazeného kondenzovaného mléka prostě nebylo to pravé. Podívejte se, jak si ho vyrobit doma. Jednoduše a jen ze 3 ingrediencí.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
300 mililitrů
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 220 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky jedlé sody
Článek

Postup

01.

Na přípravu sladkého mléka je dobré použít kastrol se silným dnem, který dobře vede teplo, případně aspoň nějaký s nepřilnavou vrstvou, protože mléko se snadno připaluje. Do kastrolu nalijte mléko, přisypte cukr a přiveďte k varu – pozor, ať nevzkypí příliš a nevyteče!

02.

Jakmile začne mléko vřít, stáhněte plotnu na nízký až střední výkon a za velmi častého míchání pozvolna vařte asi 25 minut, dokud se jeho množství nezredukuje asi na polovinu. Pak odstavte a nechte asi 5 minut odpočinout a lehce zchladnout.

03.

Přidejte trošku jedlé sody a metlou ji do hotového mléka všlehejte. Soda kondenzované mléko hezky načechrá, dodá mu jemnost a lehkost. Pak nechte zcela vychladnout.

04.

Uchovávejte v lednici, kde vydrží 2–3 měsíce (pokud tedy tak dlouho odolá vašim chutím).

Slazené kondenzované mléko využijete i při výrobě oblíbených domácích likérů, třeba perníčkového nebo vaječného s kardamomem.

Reklama

Související témata:

Načítám