Studenti v první linii: Je to záhul! hlásí Honza (22) a Marek (25) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Studenti v první linii: Je to záhul! hlásí Honza (22) a Marek (25)

Jan Navrátil (vlevo) z Kroměříže a Marek Švagera (25) ze Vsetína.
Jan Navrátil (vlevo) z Kroměříže a Marek Švagera (25) ze Vsetína. (Foto pro Aha! – J. Navrátil, M. Švagera)

Nečekali na žádný befel. Naopak byli první v kraji, kteří šli dobrovolně pomáhat potřebným! Studenti zlínské univerzity Jan Navrátil (22) a Marek Švagera (25) pečují o klienty Domova seniorů v Lukově na Zlínsku. A i když je to, jak sami říkají, záhul, rozhodnutí by neměnili.

Tušili, do čeho jdou, vždyť Honzova maminka i Markova přítelkyně jsou zdravotní sestry. „Víme, jak těžká je dnes situace. Tak proč sedět doma a dívat se do zdi, když můžeme jiným odlehčit. Nikdo nás nenutil,“ vysvětlují studenti 3. ročníku sociální pedagogiky Univerzita Tomáše Bati, proč dobrovolně nastoupili do »první linie«.

Nad prací neohrnují nos

V lukovském domově pracují na dvanáctihodinové směny, na starosti mají oddělení se 74 klienty. „Přiznám, že je to pro nás záhul. Děláme všechno. Od krmení, hygieny, přebalování, převlékání, koupání, roznášení jídla,“ říká Marek. „Je jasné, že jsme si museli zvyknout. Nejhorší jsou fekálie. Ale nos rozhodně neohrnujeme. Je to namáhavé i fyzicky, hodně mě bolí záda. Klienty přenášíme a někteří mají i sto kilo,“ pokračuje Honza, podle něhož je práce náročná i psychicky. „Bere mě, když vidím, že ti staroušci jsou smutní, že za nimi nikdo nemůže. Mnozí mluví o smrti. Je to fakt srdceryvné,“ svěřuje se.

Vedoucí oddělení: Kluci jsou zázrak

Vedení lukovského domova je za pomoc studentů vděčné. „Měla jsem trochu obavy, co z toho bude. Mladí v této sféře a ještě kluci. Ale překvapili. Pod křídla si je vzaly pečovatelky a jsou nadšené, jak jsou šikovní a ochotní,“ konstatovala Kamila Gabrhelíková (39), vedoucí III. oddělení, kde hoši pracují. „Někteří mladí to nezvládnou psychicky, protože projevují přílišnou lítost. Oni mají soucit a jsou velmi empatičtí. Mezi lítostí a soucitem je velký rozdíl. Jsou takový malý zázrak,“ chválila pomocníky.

Chybí desítky zaměstnanců

V lukovském domově žije 203 klientů, o něž se za běžných okolností stará 120 zaměstnanců. Ovšem 42 z nich je nyní v kvůli koronaviru doma! „Na oddělení mám mít devatenáct lidí, ale pracuje jich jen osm. Je to náročné a situace se v nejbližších dnech zřejmě nezlepší. Proto rádi uvítáme další brigádníky,“ žádá Kamila Gabrhelíková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.