Euroislám? Islám odnaučíme nenávisti! Založíme na to úřad EU, zní z vedení Bruselu

10.11.2020 7:45

Jak zamezit terorismu? EU by měla založit Evropský institut vzdělávání imámů, navrhl předseda Evropské rady Charles Michel. V něm by imámy učili respektu k evropským hodnotám a demokracii a také, že právo členských států stojí na prvním místě. Už se ozývá, že to nebude fungovat, protože imámové se sekulární vládou vzdělávat nenechají. A také posměšky: „Vždycky jsem považoval Evropskou komisi za instituci, kde se nacházejí ty největší autority na islámskou teologii a etiku a jsem rád, že otevírají Institut islámu.“

Euroislám? Islám odnaučíme nenávisti! Založíme na to úřad EU, zní z vedení Bruselu
Foto: Koláž PL
Popisek: Euroimám - koláž

Francie a následně Rakousko se staly dějištěm islamistického terorismu. U incidentů v těchto zemích hlavy států projevovaly soustrast, prohlašovaly, že terorismus nás nezlomí a že je proti němu třeba ještě více bojovat. Někteří politici hovořili o jen terorismu, jiní o islámském terorismu, další jen o nenávisti a nesnášenlivosti. Návrhů na konkrétní kroky však bylo od vlád poskrovnu.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Nyní s návrhem přišel předseda Evropské rady, Belgičan Charles Michel. Dodejme, že i Belgie má s terorismem své zkušenosti, bombové útoky otřásly Bruselem v roce 2016. Michel svůj návrh odhalil ve Vídni, kam přijel uctít památku zastřelených.

Navrhuje zřídit Evropský institut na vzdělávání imámů. „Abychom mohli bojovat s ideologií nenávisti, musíme v Evropě založit Evropský institut pro vzdělávání imámů, prohlásil. Jak informuje server Politico.eu, Michel věří, že tento institut může pomoci v boji proti extrémismu a jeho násilným projevům a také proti projevům nenávisti. Tento institut, jak předseda Evropské rady prohlásil na tiskové konferenci s kancléřem Kurzem, by měl zajistit, že hodnoty tolerance a otevřenosti jsou předávány na evropské úrovni. Institut by měl imámy naučit, že právo států stojí nad ostatními, a měl by vytvořit „vzájemný respekt ke sdíleným hodnotám ademokracii“.

Jak server píše dále, nejedná se o novou myšlenku, jako prostředek pro omezení zahraničního vlivu už o školení imámů uvažovala Francie a Německo. Ale nabízí se otázka, jak by toto školení fungovalo v praxi vzhledem k tomu, že náboženští představitelé by mírně řečeno nemuseli být nadšení z toho, že je v náboženství bude cvičit sekulární vláda.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

Proti nápadu už se postavil například Rašád Alí z Institute for Strategic Dialogue (londýnský think-thank zaměřený na deradikalizaci). „Snaha kontrolovat náboženský diskurz přes imámy je v zemích s muslimskou většinou ověřená a vyzkoušená metoda jak selhat,“ prohlásil. „Je jedna věc odstřihnout vliv ze zahraničí a druhá vytvořit evropského imáma a odrůdu islámu, která není ani potřebná pro většinovou populaci, ani nábožensky autentická,“ doplnil.

Kromě myšlenky založení Evropského institutu pro vzdělávání imámů také Michel požaduje zastavit tok finančních prostředků ze zahraničí pro náboženské organizace, které vyvolávají nenávist. Uvedl, že nové návrhy evropské legislativy mají zajistit, aby radikalismus byl potírán na internetu. „Příspěvky schvalující terorismus na internetu musí být rychle odstraněny. Teroristé a ti, kdo jejich činy schvalují, nesmí vyváznout bez trestu,“ sdělil na twitteru. „Pro naše občany je šokující, že nenávistné příspěvky vydrží na internetu týdny, někdy i měsíce. Musíme tento obsah být schopni odstranit rychle, což v současnosti není vždy možné,“ řekl dle serveru Politico.eu.

Skepticky a sarkasticky se ke snahám vzdělávat imámy státním zřízením postavil také Bruno Maçães, portugalský politolog a politik. „Před dvěma týdny jsem řekl, že doufám, že nás Francie nezatáhne do pomatené snahy zreformovat islám. Pozdě. Kdo bude děkan na téhle škole? Váhám, jestli to bude Guy Verhofstadt (belgický europoslanec a eurodefederalista) nebo Tony Blair (britský premiér v letech 1997 až 2007),“ zareagoval na Michelův nápad a ironicky poznamenal: „Vždycky jsem považoval Evropskou komisi za instituci, kde se nacházejí ty největší autority na islámskou teologii a etiku a jsem rád, že otevírají Institut islámu.“ Na závěr ještě přidal anketu, který z vysloužilých funkcionářů EU má tento institut vést.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…