Reklama
Dnes je úterý 23.04.2024     svátek má Vojtěch

Oprava zničeného kříže přijde na statisíce

STAV kříže u Popic po jeho nedávném poničení. Na místě zbyl jen sokl s původní kamennou nápisovou deskou. Foto: Jiří Varhaník
STAV kříže u Popic po jeho nedávném poničení. Na místě zbyl jen sokl s původní kamennou nápisovou deskou. Foto: Jiří Varhaník

10.11.2020 Aktuality/Komentáře (12), autor:
Jiří Varhaník

Kamenný kříž (poklona) s litinovým korpusem ukřižovaného Krista poblíž Popic kdosi poničil. Vlastníkem památky z roku 1924 je Statutární město Jihlava.
Drobný sakrální objekt stojí na Katastrálním území Popic u Jihlavy, poblíž lesní cesty, na okraji lesa u silnice č. 4062 mezi křižovatkou u Vysoké a Popicemi. K jeho zlomení a povalení došlo asi před dvěma týdny. 


Tato kamenná poklona byla poprvé poničena už v padesátých letech 20. století. Vlastní kříž včetně kovových doplňků byl tehdy uražen, zmizela i nápisová deska. 
Společně s dalším kamenným křížem, který stojí na nedaleké křižovatce k Vysoké a Okrouhlíku, byl kříž před Popicemi v létě roku 2015 restaurován. Generální opravu (očištění, doplnění) provedl restaurátor Otakar Marcin ml.


Celá chybějící vrchní kamenná část poklony nad soklem byla při renovaci doplněna. Dne 5. října 2015 byla památka znovu vysvěcena stonařovským farářem Jiřím Buchtou.  
Po pěti letech teď došlo opět k poničení tohoto objektu. „Na místě probíhala masivní těžba v rámci řešení kůrovcové kalamity, takže si myslíme, že k poškození kříže došlo, když tam někdo používal těžařskou techniku. Nevíme to stoprocentně, ale nejspíše to přikládáme této příčině. Mrzí nás to, ale stanou se horší věci,“ řekl JL Ondřej Stránský, vedoucí oddělení správy realit majetkového odboru jihlavského magistrátu. 


Magistrát odlomenou vrchní část kříže odvezl a uskladnil. „Bude se muset opravit, je to škoda asi za 200 tisíc korun, protože ta nová část je přeražená a je poškozen i korpus Krista a další věci. Ale nechceme to dělat teď, počkáme, až bude utlumena nebo ukončena těžba, aby se nám to neopakovalo,“ vysvětlil Stránský.  
 

Více v tištěném vydání JL s datem 10. 11. 

Diskuze k článku

Nový komentář

Ten kamenný kříž asi poškodili "kládaři", jak se píše ve Sloupku. Pravděpodobně neúmyslně, ale ty dva další artefakty souvisící se 17. listopadem 1989 měly jiné pozadí.  Ničení kulturních památek je vždy nekulturnost. Dělalo se to vždy a dělá se to do dnešních dnů všude na světě (viz třeba události v USA či Velké Británii a u nás na Praze 6). Otázka je proč? Myslím si, je to můj subjektivní názor, že občané po více než třiceti letech mají již jiný názor jak to dopadlo. Minorita vnucuje majoritě  různé "lavičky a klíče", které ona již nechce. Je  to dáno tím, kam se to "vrhlo" a všude slyšíte plnou "hubu" o svobodě a demokracii. Občané tento současný systém určitě nechtěli a jak je společnost rozdělá, obyčejná morálka se krčí někdy v koutku. Podívejte se na současné volby v USA, hotové divadlo a už jenom chybí občanská válka. Různé podvůdky a podvody všeho druhu mají navrch. A potom chtějte po občanech, aby se chovali důstojně, když na druhé straně vidí opak, právě od těch, co se ohánějí tou již zprofanovanou svobodou a demokracií počínaje médii, politiky, umělci, moderátory, komentátory a mnoha dalšími, kteří mají možnost mluvit před veřejností a tím ji ovlivňovat.
Strejček Nimra | 2020-11-10 09:38:55 | Reagovat
Pro Nimru
Pane Nimro, 
pokud sochu Koněva považujete za kulturní památku, tak jste opravdu poněkud zmatený a hlavně zaujatý. Zaujatý směrem, který naznačujete v celém vašem blábolu tesknícím po době před 17. listopadem. Dnes vám opravdu nikdo nevnucuje ani klíče a ani lavičky. To jste byli vy, kdo naháněl lidi mávat pod tribuny komunistickým pohlavárům a klaněnět se symbolům vaší zločinecké ideologie. Až budete vědět o nějaké firmě, jak nahání pracovníky například k těm zmiňovaným klíčům, dejte to veřejně k dispozici.Jak můžete například napsat, že ,,občané tento systém určitě nechtěli." Nechtěl byste se vyjadřovat jen za sebe? Udivuje mě, jak vy už víte o podvodech při volbách v USA. Už tam o něčem takovém rozhodl soud? Pro vás budou vždy pojmy svoboda a demokracie zprofanované. Vy jste je nikdy nepřipustili a ani jste tam nechtěli své spoluobčany pustit. Rozkaz zněl přece jasně, zastavit za každou cenu. A  moderátoři, komentátoři by podle vaší poslední věty tedy neměli mluvit před veřejností. Tím jste jen potvrdil mnou výše řečené. Mimochodem i umělci jsou lidé, kterých se dnes naštěstí týká svoboda slova. Nebo se do médií podle vás může vyjadřovat jen kdo? Určitě sem dáte konkrétní odpověď na konkrétní otázku. 
Frej L.
LF | 2020-11-10 11:48:40 | Reagovat
Vážený pane F.K.,
napsal jsem Vám delší odpověď, ale bohužel nikde se neobjevila. Asi zasáhla cenzura.
Strejček Nimra | 2020-11-10 17:43:12 | Reagovat
Pane Nimro, můžete do mejlu  frejl@volny.cz 
LF | 2020-11-10 21:35:29 | Reagovat
Druhá odpověď, ale v menším.
- všechny kulturní památky (včetně soch) by měly být zachovány (ničí je jenom nekulturní barbaři). Viz Kulturní revoluce v Číně, Islámský stát  (Irák), v současné době sochy v USA a V. Británii, včetně těch, které se odstraňují u nás (Praha 6). Ano, takoví jsme byli, třebaže se to někomu nelíbí.
- s komunisty jsem neměl nikdy nic společného, právě naopak mně zastavili postup v zaměstnání...
- po převratu určitě občané (majorita) nechtěli kapitalismus, chtěli změnu a něco jako ve Švýcarsku, to mi nevymluvíte
-nevím proč mi podsouváte něco o nahánění pracovníků ke klíčům(kdo chce, ať si tam jde)
- americké volby to bylo a ještě bude divadlo. Naše média samozřejmě fandí Bindenovi, ale správně podotýkáte, že o všem rozhodne soud a to bude asi trvat nějaký čas. Jak se  ukazuje, tak asi někde ta čísla byla "cinknutá". Pochopitelně naše média o tom nehovoří, ale na sociálních sítích už běží také jiné zprávy (samozřejmě jsou to hoaxi a fake news, že...)
- v našich médiích  hovoří pořád stejní lidé (nebo ti, kteří mají obdobné názory, mnozí mají zákaz vstupu - např. Ševčík). Točí se jako na kolotoči.
- celkově na závěr chci říci, že nejsem zaujatý, ale dívám se na všechny problémy celkově obyčejným selským a informace porovnávám i z jiných zdrojů, než co mi předkládají oficiální média a dělám si svůj názor. Hezký mlhavý den.
Strejček Nimra | 2020-11-11 09:53:28 | Reagovat
Re- pan Nimra
Pane Nimro, já vám opravdu nic nepodsouvám - Citace:
,,Minorita vnucuje majoritě  různé "lavičky a klíče", které ona již nechce."  K vašemu oplakávání sochy Koněva. Lžete, protože ta socha kulturní památka nebyla. Pouze komunisté dávali návrh na to, aby za památku byla prohlášena. Tak vidítem že opět lžete, když tvrdíte, že s nimi nemáte nic společného. Pokud jde o Koněva - krvavé potlačení povstání v Maďarsku a plánování okupace Československa v roce 968 jsou známá fakta.  Mimochodem, podle vaší ,,logiky"  bylo špatně, že se odstranily sochy Hitlera? Těším se na vaši odpověď. Citace od vás - ,,Ano, takoví jsme byli, třebaže se to někomu nelíbí."  Dále vaše tvrzení, že občané určitě nechtěli kapitalismus. Jak to prosím víte? Vy jste si dělal nějaký průzkum? Nebo máte nějaké zdroje, kde se to uvádí? Kdo to zjišťoval? Americké volby...vaše přání otcem myšlenky . opět lžete - ,,Jak se  ukazuje, tak asi někde ta čísla byla "cinknutá". . Kde se co prosím zjistilo? Myslíte toho pošťáka V Pensylvánii, co se přiznal ke lži? Pak bych se vás rád zeptal, kam má Ševčík zákaz vstupu? Kde najdu to nařízení, nebo kde jste ho zjistil vy? Kdo ho vydal? Jinak hoaxy se píše s y na konci. Pokud máte jiné zdroje než ty oficiální, prosím můžete se podělit? Stačil by jeden, nejlépe dva. Abych mohl vstřebávat také ty správné informace. 
LF | 2020-11-12 08:37:06 | Reagovat
Vážený pane,
za ten y se omlouvám (nerad po sobě něco zpětně čtu). Já se nehodlám s Vámi přít kdo a v čem měl, či neměl pravdu, nebo co kdo řekl. Vy si ponechte svoji, já také (Vy se chytáte každého slovíčka jako tonoucí stébla a děláte z toho případ). Takto bychom zde mohli diskutovat do nekonečna a k ničemu to nebude. Uvidíme co přinese čas . Obyčejně to bývá tak, kdo vyhraje má vždy pravdu, třebaže ji nemá. Nechme to na občanech jak se na dané problémy dívají. Naše společnost, respektive svět je silně rozdělen. Více se  k tomu vyjadřovat nebudu
 
Strejček Nimra | 2020-11-12 16:20:26 | Reagovat
Děkuji
Děkuji za konkrétní odpověď. Ani jsem tolik nečekal.
LF | 2020-11-12 23:00:22 | Reagovat
A co tak obrátit si role?  Nyní Vy mně vyvraťte co jsem říkal. Já si žádné statistické údaje nevedu - co kdo řekl nebo napsal. Paměť jako Zeman nemám.
Strejček Nimra | 2020-11-13 08:50:07 | Reagovat
Utajené příběhy českých dějin II 3 Martine Šmíde, nikdy nezapomeneme!
.......už to pomali leze ven, ale trvá to...........
soudruzi už na jaře 89 hovořili o tom, že se počítá s Havlem do čela státu.........


https://www.youtube.com/watch?v=hV0hCaMEu6A
km | 2020-11-10 12:58:30 | Reagovat
Dotaz
Tak si pospěšte, 31 roků po sametu a nejste schopen to spiknutí odhalit? To je tedy mizerná práce. Jinak zdroje máte skvělé...
LF | 2020-11-10 21:34:15 | Reagovat
No teda, hanit poničenou iniciativu s. Vystrčila, však on vám vysvětlí co je a co není demokracie po učitelsku.
Snad to opraví ACO.
F. Šimek | 2020-11-12 11:07:44 | Reagovat
Reklama
19.04.2024 AktualityBývalý ředitel nemocnice Velev byl propuštěn z vazby

Bývalý ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, který čelí obvinění v rozsáhlé korupční kauze s nemocničními zakázkami, byl podle serveru Seznam Zprávy minulý čtvrtek propuštěn z ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityU výměny oken platí: Na kvalitě záleží

Jedním z nejdůležitějších parametrů nových oken jsou jejich tepelně izolační vlastnosti. Základními částmi okna jsou zasklení a rám. Výsledné vlastnosti závisí na kombinaci vlastností ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualityNa památky UNESCO pošlou dotaci

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého světa už třicet let. Právě ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualitySanity mají nové vysílačky

Celkem dvanáct digitálních vysílaček se nově pořídilo Dopravní zdravotní službě. Ta spadá více než rok pod jihlavskou nemocnici. Sanity převážející pacienty jsou tak připojené do ...

Komentáře (0)
17.04.2024 AktualityStrážníci v Jihlavě předali hledaného muže policii

Jihlavským strážníkům se podařilo dopadnout hledaného čtyřiatřicetiletého muže. Hlídka si ho všimla, když procházela nevyužívanou budovu v ulici Znojemská, která je oblíbená mezi ...

Komentáře (0)
17.04.2024 AktualityK zápisům do prvních tříd v krajském městě přišlo 601 předškoláků

V Jihlavě skončily zápisy do prvních tříd. Do 11 základních škol přijali ředitelé 601 prvňáčků a dalších 72 dětí půjde v září do pěti přípravných tříd. Oproti loňsku navíc ...

Komentáře (4)
18.04.2024 AktualityDůležité je, aby lidé „bordel“ nedělali

V pondělí 8. dubna byl zahájen jarní úklid Vysočiny. Akce nazvaná Čistá Vysočina potrvá do 21. dubna. Podle informací kraje se letošního úklidu regionu zapojí téměř 30,5 tisíce dobrovolníků ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualityVětrníky jsou v rámci našeho kraje nepřípustné pouze na Svratecku

Problematika větrných elektráren na Vysočině budí v regionu emoce. To se projevilo i na posledním krajském zastupitelstvu při schvalování Revize Strategie ochrany krajinného rázu Kraje Vysočina ...

Komentáře (1)
17.04.2024 AktualityDo oprav výtluků šly letos už miliony

Nedávno skončenou zimní sezonu dělí krajští silničáři na dvě části. První podle ředitele silničářů na Vysočině Radovana Necida trvala přesně měsíc, a to od 18. listopadu loňského ...

Komentáře (1)
17.04.2024 AktualityJela jsem jako prase. Děti mi v autě řvaly, že do nás ten šílenec napálí…

Na poslední březnové pondělí hned tak nezapomene mladá maminka z jedné vísky na Jihlavsku. Ve Větrném Jeníkově před polednem vyzvedla svoje dvě děti ze školy a vyrazila zpátky k domovu. ...

Komentáře (0)
16.04.2024 AktualityNa měsíc uzavřou obřadní síň krematoria

Kvůli opravě střechy budovy bude od 22. dubna do 25. května uzavřena obřadní síň jihlavského krematoria. Informoval o tom mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Realizaci má na starosti ...

Komentáře (0)
16.04.2024 AktualityŽalobce chce za vraždu ženy v Jihlavě pro její dceru přísnější trest

Vraždou ženy v Jihlavě z loňského února se bude zabývat odvolací Vrchní soud v Olomouci. Krajský soud v Brně její dceři za čin uložil 18 let vězení, odvolala se jak obžalovaná, tak státní ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net