Týden s tancem

Z tanečního zpravodajství: Výdejní okénko kultury, nové tréninky se 420PEOPLE, přenos z londýnské Královské opery, kulatiny Ivana Lišky a NDT i dokumentární seriál o tanci na Netflixu.
Ivan Liška (foto Sascha Kletzsch)

NDT šedesátileté, Ivan Liška sedmdesátiletý
Fenomén současného tance Nederlands Dans Theater v loňské sezóně oslavil šedesát let své existence. Do pořádných oslav zasáhla pandemie poměrně nevybíravě, soubor a jeho vedení se však zcela nevzdalo a bohatou historii jednoho z nejvýraznějších tanečních uskupení, které světlo světla spatřilo na počátku 60. let 20. století, se rozhodlo důkladně zmapovat. Ve spolupráci s Google Arts & Culture tak vznikl digitalizovaný archiv čítající stovky fotografií, plakátů, úryvků z choreografií i shrnutí jednotlivých dekád mapující umělecké směřování a růst souboru a jeho tvůrčí osobnosti, mezi něž se za řadu let zapsala jména jako van Manen, Kylián, Ek, Forsythe, Duato, Lightfoot, León, Timulák, Ekman, Pite…

Český tanečník, choreograf a dlouholetý umělecký šéf mnichovského Bayerische Staatsballett Ivan Liška oslavil 8. listopadu sedmdesátiny. Po studiu pražské taneční konzervatoře krátce působil v Baletu Národního divadla, prakticky celou svou kariéru však poté strávil v zahraničí, v Düsseldorfu, Mnichově, a především v Hamburku v souboru Johna Neumeiera, v jehož baletech ztvárnil řadu významných rolí. Ať už to byl Lysandr ve Snu noci svatojánské, titulní Peer Gynt, Muž ve stínu v Iluzi jako Labutí jezero, Romeo v Romeovi a Julii nebo Armand v Dámě s kaméliemi, v níž zazářil po boku legendární Marcie Haydée ve zfilmované verzi baletu. Dále tančil v dílech G. Balanchina, J. Limóna, J. Cranka, J. Kyliána, H. van Manena nebo M. Béjarta. S aktivní kariérou se rozloučil rolí Odysea, roli, kterou mu Neumeier postavil přímo na tělo. V roce 1998 se stal uměleckým šéfem Bavorského státního baletu, kde stál u zrodu Junior Ballett München pro mladé tanečníky a kde jej v roce 2016 vystřídal Igor Zenenskij. Vedle pedagogické činnosti rovněž působí jako choreograf. Pro své kolegy v Hamburku vytvořil několik kratších děl, v Mnichově se podepsal mj. pod svou verzi baletů Spící krasavice a Korzár. Jako prvnímu Čechovi mu byla udělena Německá taneční cena za přínos a rozvoj tanečního umění. Přejeme mnoho štěstí a zdraví a spoustu dalších úspěšných let!

John Neumeier: Die Kameliendame – Ivan Liška a Chantal Lefévre (foto Palomino Arjona)

Loučení s tanečními osobnostmi i další rušení celých divadelních sezon
Za Atlantikem přibývá tanečních souborů, které vzhledem k okolnostem ruší veškerá svá představení až do léta roku 2021. Po newyorských American Ballet Theatre a New York City Ballet se v posledních dnech připojil i National Ballet of Canada. Ten na sítích oznámil, že bude muset mimo jiné odložit i plánovanou premiéru nového Labutího jezera, která se měla odehrát na jaře příštího roku.

Jelena Kovalevská, Louskáček (foto archiv ND/Jaromír Svoboda)

Český tanec a pohybové divadlo přišlo v minulém týdnu hned o dvě své osobnosti. Dne 3. listopadu ve věku 86 let zemřela tanečnice Jelena Kovalevská (Brožová), absolventka moskevského tanečního učiliště, členka Velkého divadla v Moskvě a sólistka pražského Národního divadla, kde ztvárnila řadu rolí převážně klasického repertoáru.

Dne 8. listopadu poté ve věku 83 let odešla tanečnice a pedagožka herecké výchovy na Katedře nonverbálního divadla HAMU Ludmila Kovářová. Jako interpretka působila převážně v Kladně, Uměleckém vojenském souboru Praha, Československém státním souboru písní a tanců, v Pantomimě Na zábradlí a v Pohybovém divadle 22. Oběma rodinám umělkyň vyjadřujeme upřímnou soustrast.

Libo-li živou kulturu živě?
Cirk La Putyka 10. listopadu otevírá v prostoru Jatek78 Výdejní okénko kultury. Netradiční divadelní projekt soubor nového cirkusu nabídne 10. listopadu od 18:00 do 20:00 v hale Skleněnka. Skrz “výdejní okénko” budou moci diváci v omezeném počtu jednoho, dvou nebo jako maximálně čtyřčlenná rodina sledovat krátké představení odehrávající se uvnitř. Kratičké pětiminutové představení bude odehráno desetkrát za večer, vzhledem k velice omezené divácké kapacitě je nutné se předem registrovat na konkrétní čas, vstup na akci je zdarma.

“Přijďte nás podpořit, přijďte na chvilku zažít živou kulturu. My vás potřebujeme,” říká principál souboru Rosťa Novák, k čemuž se nelze nepřipojit!

Radost z pohybu se 420PEOPLE – inscenace The Watcher (foto Pavel Ovsík)

Soubor 420PEOPLE opětovně v tomto týdnu rozjíždí své pravidelné taneční lekce, s nimiž slavil poměrně velké úspěchy během první jarní karanténní vlny. V úterý 10. listopadu v šest hodin večer proběhne na Facebooku souboru speciální rozcvička, od 17. listopadu poté bude vždy v 10.30 k dispozici za poplatek jedna lekce na portálu goout.cz. První lekce je zdarma a probíhá v rámci projektu Clash – When Classic and Contemporary Dance Collide and New Forms Emerge jako jedna z dalších aktivit, které vyústí festivalem Clash! International Festival s podtitulem “The Hybrid in Dance Models, between Classic and Contemporary”, který bude probíhat ve dnech 8. – 13. 12. 2020 na online platformách souboru.

Tanec na sítích
Nadále pokračuje snaha řady tanečních souborů dostat své umění k divákům pandemii navzdory. English National Ballet spustil platformu, na níž za poplatek několika liber (cena se liší titul od titulu) nabízí ke zhlédnutí několika svých baletů – od romantické La Sylphide přes klasického Korzára až po současné choreografie Akrama Khana Giselle (recenze zde) a Dust (recenze zde).

Jejich kolegové z Royal Ballet rovněž pokračují ve streamování. V pátek 13. 11. od 20.30 středoevropského času navážou na úspěšné gala představení s názvem Back On Stage druhým dílem. Pod názvem The Royal Ballet: Live uvedou několik duetů a ikonických sól (jen namátkou Balanchinovo Čajkovskij: pas de deux, Umírající labuť, duet z MacMillanovy Manon nebo Ashtonovy Rhapsody), které v závěru doplní půlhodinová choreografie Within the Golden Hour Christophera Wheeldona. Přenos bude za cenu zhruba 12 liber dostupný po třicet dní zde.

V pátek se do online světa pustí i Balet pařížské Opery. Na svém Facebooku bude ve 20.00 streamovat tři zbrusu nové kusy současných choreografů – Exposure Sidi Larbi Cherkaouiho s hudbou Woodkida, Et si Mehdi Kerkoucheho s hudbou Guillaume Alrica a Clouds Inside od Tessy Voelker na hudbu Nicka Draka.

Tanec lze rovněž objevit v nepřeberné nabídce služby Netflix. Na konci října byl zveřejněn pětidílný dokumentární seriál MOVE (v češtině Pohyb), jenž se zabývá výraznými choreografickými osobnostmi napříč styly a žánry celého světa. Představeni jsou mj. Ohad Naharin a jeho Batsheva Dance Company a technika gaga, Akram Khan, kombinující současný tanec s prvky tradičního indického kathaku nebo hvězda španělského flamenca Israel Gavlán.

Kulturní kanál České televize v tomto týdnu rovněž uvede dokument o Tereze Podařilové Čas primabaleríny, který si svou premiéru odbyl před několika týdny v rámci festivalu Zlatá Praha (více zde). Padesátiminutový film bude ke zhlédnutí 11. listopadu od 20.15 na ČT Art.

Soubor Lenky Vagnerové pak bude v pondělí vysílat Gossip, inscenaci, kterou má na repertoáru úspěšně už 5 let.  Záznam, který byl ale natočen až v uplynulých dnech, takže jde o čerstvou záležitost, bude dostupný celý den. Gossip vznikl v choreografii Lenky Vagnerové, hudbu složil Ivan Acher, scénu a kostýmy navrhli Jakub Kopecký a Jana Morávková. “Při zakoupení vstupenky na toto představení dopřejete zážitek nejen sobě, ale pomůžete udržet nezávislý tanečně-divadelní soubor v jeho činnosti v této nelehké době,” láká soubor. GOSSIP ONLINE datum 16.11. čas 0:00-24:00, vstupné 150,-. Link a další informace ohledně vysílání najdete postupně na facebookových stránkách souboru. Prodej online vstupného bude v systému Goout.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments