Dnes Čtvrtek - oblacno 10°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
HolKa přes Vltavu. Lávka z Holešovic do Karlína by mohla začít fungovat za dva roky, Praha vypíše tendr
Takto bude vypadat začátek lávky na karlínském břehu Vltavy. Vizualizace: HMP

HolKa přes Vltavu. Lávka z Holešovic do Karlína by mohla začít fungovat za dva roky, Praha vypíše tendr

Pražští radní včera schválili vypsání veřejné zakázky na výstavbu lávky HolKa spojující Karlín a Holešovice s ostrovem Štvanice. Výběrové řízení by se mělo konat na začátku příštího roku. Pražané by se po nové cestě před Vltavu mohli projít nebo projet už na konci roku 2022. Lávka bude dlouhá 285 metrů a šířka mezi zábradlími bude čtyři metry. Předpokládaná maximální cena stavby je 197 milionů korun.

„Nová lávka HolKa pro pěší a cyklisty už na konci roku 2022 propojí hustě obydlené čtvrti Holešovic a Karlína s ostrovem Štvanice. Lidé se díky ní dostanou během pár minut z Karlína před brány tržnice a získají pohodlný přístup na ostrov Štvanice, který čeká celková proměna a stane se z něj nový park. Doteď to bylo možné pouze z rušného Hlávkova mostu. Pro cyklodopravu bude HolKa strategickým místem. Propojí cyklostezky vedoucí podél řeky na obou březích,“ uvedl náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Poloha lávky navazuje na územní plán. Na straně Holešovic bude nástup umístěn na Bubenském nábřeží před branou do Pražské tržnice a na straně Karlína na Rohanském nábřeží s vyústěním na cyklostezku vedoucí po protipovodňové bariéře a následně na plánovaný veřejný prostor rozvojového území Rohanského ostrova. Přístup na lávku bude i na Štvanici.

„Stavbu HolKy se nám podařilo zkoordinovat s dalšími třemi důležitými akcemi v okolí. Zrekonstruujeme křižovatku Bubenského nábřeží a Argentinské, při té příležitosti tam opravíme i tramvajovou trať a celkové rekonstrukce se dočká i Bubenské nábřeží, ze kterého se stane široká bezbariérová promenáda. Vystřídá stávající dva úzké chodníčky, kam má problém se vejít maminka s kočárkem,“ dodal náměstek Scheinherr.   

„Pracujeme dál na přípravných pracích revitalizace ostrova Štvanice. Ustanovili jsme pracovní skupinu, která bude rozpracovávat a dále posouvat vítězný návrh architekta Kolaříka,“ řekl náměstek primátora a radní pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (za TOP 09).

Město vypsalo architektonickou soutěž na podobu úprav ostrova už před sedmi lety. Uspělo architektonické studio RKAW s architektem Radkem Kolaříkem. Projekt se pak na roky zastavil, až letos hlavní město zadalo architektům rozpracování původního návrhu do podrobnější koncepční studie.

Podoba lávky HolKa vzešla z mezinárodní architektonicko-konstrukční soutěže. Na základě vítězného návrhu ateliéru architektů Marka Blanka a Petra Teje byl následně zpracován projekt výstavby.

Podoba mostu odpovídá prostorové křivce vinoucí se krajinou, která nenásilně reaguje na výškové a půdorysné požadavky zadání, tedy na panorama Prahy, na napojení na holešovický a karlínský břeh i na vítězný urbanistický návrh řešení ostrova Štvanice. Konstrukce nejde do výšky a nebude bránit chodcům a cyklistům v pohledech na Prahu, vodu a stromy. Architektura mostu využívá minimalistické sochařství.

HolKa bude postavena z ušlechtilého materiálu, ultra-vysokohodnotného betonu s lesklým bílým mramorovým povrchem. Na lávku bude jednoduchý přístup. Její návrh počítá i s požadavky protipovodňové ochrany a bezbariérového řešení nástupů na lávku.

Soutěž na lávku spojující Karlín a Holešovice poprvé vyhlásila Praha 7 v roce 1999. Vítězný návrh se stal nerealizovatelným kvůli změně protipovodňových opatření po roce 2002. Nyní Karlín a Holešovice propojuje přívoz, který by měl po dokončení lávky přestat jezdit.

„Velmi mě těší, že se projekt posouvá dál. Nové propojení Karlína a Holešovice je nepochybně potřeba. Zejména, když v budoucnu v Holešovicích vznikne nová čtvrť a v Karlíně už nyní roste nová zástavba na Rohanském nábřeží,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.


Autor: Jan Puci

Pálení Čarodějnic a stavění májky

Dnes v 09:33

Spolek za veselejší Střížkov a Praha 9 zvou na tradiční Pálení Čarodějnic a stavění májky v Parku Václavka. Masky čarodějnic a čarodějů vítány.

První městská část udělí pět Čestných občanství a dvě Ceny Prahy 1

Včera ve 23:33

Zastupitelstvo městské části Praha 1 schválilo udělení dvou Čestných občanství Prahy 1, a to starostovi jihofrancouzského města Nîmes Jeanu-Paulu Fournierovi a in memoriam muzikoložce Lence Hlávkové. Už dříve zastupitelé souhlasili s udělením Ceny Prahy 1 lékaři Jaroslavu Eliášovi a tanečnici,...

Pozvánka Prahy 4: Poslední adresa Antonína Šindeláře

Včera ve 14:34

V pátek 19. dubna ve 12 hodin si městská část Praha 4 připomene úspěšného stavitele a politika Antonína Šindeláře, kterého komunistický režim připravil o podnikání, majetek a nakonec i život. Na domě číslo 1664/1 v ulici Sdružení v Nuslích bude umístěna pamětní tabulka Poslední adresa. Bude...

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

Včera ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Slavnostní umístění pamětních tabulek

Včera v 11:56

Praha 6 zve na slavnostní umístění pamětní tabulky Poslední adresa staviteli a účastníkovi III. odboje Jaroslavu Klabíkovi na domě v ulici Milady Horákové 115/107 v Praze 6 u příležitosti výročí jeho úmrtí.

Praha 1 poděkovala pracovníkům školství

Včera v 11:51

Muziky, tance, vybraných pochoutek i výhledů na historické centrum metropole si užívali účastníci plavby pro zaměstnance škol, kterou v pondělí 15. dubna zorganizovala radnice Prahy 1.

První jarní košt

Včera v 09:07

Vítání jara se sklenkou v ruce v sobotu 20. dubna na náplavce v Praze 2.

Praha 14 zahájila sběr věcí pro Swap

Včera v 08:33

Dnes začíná sběr oblečení a knih pro Swap, který proběhne 25. dubna před metrem Rajská zahrada v rámci Den Země a Reuse den Prahy 14.

Další články
Nahoru