PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D.

Aliance národních sil - předsedkyně
  • ANS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2020 10:32:39

Bílá hora, uctění významného data v dějinách českého národa.

Bílá hora, uctění významného data v dějinách českého národa.

Na 8. listopad 2020 připadá nad jiné významné výročí, a to 400. výročí porážky českých stavů v bitvě na Bílé Hoře. Dne 15. listopadu 2020 pak uplyne 350. let od úmrtí Jana Ámose Komenského.

Učitel národů a poslední biskup Jednoty bratrské musel ze své vlasti emigrovat kvůli náboženské nesnášenlivosti bělohorských vítězů.


Obě výročí symbolicky odkazují k naší současné situaci. Čeští stavové tehdy bojovali proti stále sílícímu habsburskému centralismu a omezování práv Zemí Koruny české. Obdobně dnes dochází k dalšímu omezování zbývající suverenity České republiky orgány Evropské unie. Stavovské povstání bylo současně i bojem za svobodu náboženského vyznání, která byla vítězi potlačena. Obdobně dnes dochází k omezování svobody projevu a potlačování jiných názorů


Názory na stavovské povstání se mohou různými akcenty lišit podle politických preferencí každého z nás, nikdo však nemůže zpochybnit vpravdě dějinný význam tohoto povstání pro další vývoj českého národa a jeho snahy o politickou a náboženskou emancipaci, která byla naplněna až vznikem Československé republiky.

V úctě k našim dějinám za neparlamentní strany a hnutí :

JUDr. Jaroslav Král, CSc., předseda,  Národní socialisté (NS)

PhDr. Vladimíra Vítová, PhD., předsedkyně, Aliance národních sil (ANS)

Ing. Karel Janko, předseda, České str. národ. socialistické (ČSNS 2005)

JUDr. Josef Kvasnička, 1.místopřed., Bezpečnost odpovědnost Solidarita

Ing. Mgr. Pynelopi Cimprichová, předsedkyně polit. hnutí Jednotní

Praha 8. 11. 2020

    

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama