Žena místo podílu z milionu dolarů o peníze přišla, za rok naletěla znovu

  13:12
Stěží uvěřitelný případ podvodu začali vyšetřovat kriminalisté ze Šumperska. Tamní ženu loni oslovil údajný americký generál s žádostí o pomoc při přeposílání balíčku s milionem dolarů v hotovosti. Byla to však jen záminka k tomu, aby z ní vylákal peníze. Letos se pak zcela stejný scénář opakoval včetně toho, že žena přišla o další stovky tisíc.

Pětašedesátiletou ženu z Postřelmova oslovil nejprve loni na jaře prostřednictvím sociální sítě člověk, který se představil jako americký generál sloužící na misi v Afghánistánu.

„Požádal, zda by přes ni mohl poslat balíček obsahující 1,2 milionu dolarů v hotovosti, za tuto službu jí nabídl pětinu z částky jako provizi. Žena s nabídkou souhlasila a s vidinou snadno vydělané veliké sumy udělala vše, co po ní dotyčný posléze požadoval,“ popsal policejní mluvčí František Kořínek.

Následoval ukázkový scénář podvodu, kdy pachatel ženu zaúkoloval placením různých poplatků spojených s doručením balíčku. Do července minulého roku nakonec odeslala do zahraničí sumy dosahující v součtu více než 300 tisíc korun, balíčku se ale nikdy nedočkala. Přesto se tehdy rozhodla na policii neobrátit.

Z draze zaplacené zkušenosti se ovšem nepoučila. „Letos na jaře ženu stejnou cestou oslovil s identickou nabídkou údajný americký generál sloužící v Sýrii, a žena opět souhlasila. Následně znovu poslala do zahraničí peníze za různé poplatky, tentokrát v celkové výši přes 400 tisíc korun,“ shrnul Kořínek.

Ani tentokrát ale balíček, na kterém chtěla žena zbohatnout, nedorazil. Nakonec se proto přece jen obrátila na policisty. Ti vše vyšetřují jako trestný čin podvodu, za který hrozí až osm let vězení.

Opakovaně se nechalo napálit už více lidí

V Česku jsou podobné případy poměrně časté a objevují se i lidé, kteří jsou napáleni opakovaně. Podvodníkovi naletěla třeba i čtyřicetiletá žena z Královéhradecka, jenž naposílala statisíce korun muži, který se na sociálních sítích vydával za amerického lékaře v Afghánistánu.

Půl roku nato se pak podobně zapletla s údajným americkým vojákem na misi v Sýrii. Celkem přišla o půldruhého milionu korun.

Přímo v Olomouckém kraji pak policisté před dvěma lety vyšetřovali dvojité podvedení starší ženy z Přerovska. S tou si pachatel vybudoval vztah přes internet a lákal z ní peníze, ovšem když po čase odmítla další částku poslat, začal vyhrožovat zveřejněním intimních fotografií, které mu předtím poslala. A následně tak skutečně učinil.

Kromě toho žena ve stejném období dostala přes mobilní aplikaci zprávu v angličtině, že vyhrála 750 tisíc dolarů. Háček však byl v tom, že nejprve bylo potřeba uhradit poplatek v přepočtu více než čtyř tisíc korun. To žena udělala, ke slibované obří výhře ji ale zaslání peněz na účet člověka ze Spojených států nijak nepřiblížilo.

Autor: