Majitelé půjčoven lyžařského vybavení doufají, že sezóna ještě není ztracená

10. listopad 2020

Nejistotu a obavy zažívá při druhé vlně koronaviru většina podnikatelů a obchodníků v Česku. Patří mezi ně i majitelé půjčoven lyžařského vybavení. Zatímco loni touto dobou mnozí z nich odbavovali desítky objednávek denně, nyní se k nim zákazníci kvůli vládním protikoronavirovým opatřením nedostanou.

„V současné době je půjčovna zcela zavřená,“ říká Jaroslav Zeman, který si svoji půjčovnu lyží vybudoval teprve letos, a to ve Velké nedaleko Hranic. Do její stavby a vybavení investoval miliony korun. Ve stojanech tu má více než tisíc párů úplně nových lyží. „Ty investice byly nemalé, ale v současné době můžeme jenom čekat. Nervozita v národu je. Neví, jestli budou nějaké lyžáky, školní kurzy. V rodičích je určitá nejistota,“ dodává Zeman.

Prázdno je také v půjčovně Jaroslava Loserta v nedalekých Hranicích. V dílně právě brousí hrany u sjezdových lyží.  Kdo a zda vůbec si je ale letos připne, vůbec netuší. „Pořád jsme závislí na vládě, jestli nás pustí, nebo ne. Pořád čekáme,“ říká Losert. Běžně v tuto dobu by měl půjčeno už více než polovinu svých lyží. Teď to prý nejsou ani dvě procenta. „Lidé volají, že chtějí servis, mají zaplacené zájezdy, mají zájem si půjčovat. Čekáme, jak se k tomu postaví vláda. Jestli to prodlouží do ledna, tak to bude likvidační,“ dodává.

Libor Boháč, který má svoji půjčovnu v Oseku nad Bečvou už více než dvacet let, všechny investice a nákup nového zboží stopnul už v září. „Věřím, že se to ještě nějakým způsobem rozhýbe. Není to hospoda, tam už se ta piva a jídla nedoženou. My tady ještě můžeme něco zachránit,“ shrnul Boháč.

Někteří majitelé půjčoven proto v současnost zřizují on-line objednávkový systém lyžařských setů. Největší zájem je prý o skialpové vybavení.

autor: kra
Spustit audio