Marian Kotleba vede do voleb extrémní stranu Ludová strana naše Slovensko

Marian Kotleba vede do voleb extrémní stranu Ludová strana naše Slovensko Zdroj: Reuters

Marian Kotleba vede do voleb extrémní stranu Ludová strana naše Slovensko
Kontroverzní slovenský politik Marian Kotleba u slovenského Nejvyššího soudu, který řešil rozpuštění jeho strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) (28.4 2019)
Marián Kotleba
Šéf Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba
Marian Kotleba, šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko
10
Fotogalerie

Světlo na konci tunelu? Alchymista Marian Kotleba namíchal lék na koronavirus

Evropu zasáhla druhá vlna nemoci covid-19. Mezi nakaženými jsou známé osobnosti, ale i politici, jako například Marian Kotleba. Předseda Ľudové strany Naše Slovensko na sebe mimo jiné upoutal pozornost svéráznou léčbou, smíchal dohromady sirup proti kašli a vodku. Výsledek? Kotleba se dostal z nejhoršího a je jako rybička.

Kotleba umístil na svůj facebookový profil video, na kterém sedí ve stranické mikině a před sebou má několik léků a flašku vodky. „Použil jsem metody našich předků,“ vyprávěl zeširoka s důrazem na tradice. Postupně odhalil názvy medikamentů, jednalo se o sirup Stopkašel a roztok Bromhexin. „Ten se kvůli Evropské unii vyrábí bez alkoholu,“ neodpustil si rýpnutí do mezinárodní organizace. Ještě než se pustil do toho, jak vyhnat ze svého těla koronavirus, opřel se do vládních nařízení a roušek.

Nový koktejl: Made in Banská Bystrica

Absence alkoholu v Bromhexinu přivedla Kotlebu na zajímavou myšlenku, dodal si ho tam sám. „Začal jsem to míchat s obyčejnou vodkou,“ přiznal otevřeně politik, který v posledních letech rozčeřil vlny na slovenském rybníčku. „Do poloviny odměrky jsem nalil sirup, poté jsem to doplnil vodkou,“ odkryl tajemství svého léčení.

Určitě se zvědavě ptáte na dávkování tohoto banskobystrického lomcováku. „Intuitivně, prostě o desáté Stopkašel, ve dvanáct Bromhexin a ve dvě zase Stopkašel,“ řekl na videu bývalý župan.

Vedle horeček a únavy měl údajně náběh na zápal plic. Ale ani to nebylo pro Kotlebu překážkou. K popíjení drinku ze sirupu a vodky přidal horké koupele. „Do léčby jsem zapojil i koupání ve vařící vaně,“ popsal, jak čelil zákeřnému onemocnění. Do vody ještě přidal sůl, dle jeho slov vydržel ve vodě přes půl hodiny. To opakoval každý večer.

Opatření? Proč?

„Po třech dnech jsem pocítil radikální zlepšení,“ pokračoval v líčení boje s koronavirem. „Kašel mi ustal a cítil jsem se zdráv,“ dodal. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, pod videem s kupily posměšné reakce. Slovenský Úřad pro kontrolu léčiv vydal dokonce varování, aby občané podobné praktiky doma nezkoušeli.

Celé Kotlebovo video má přes šestnáct minut. Vedle své medikace dodal i příhodu se zaručeným odborníkem. Slovenskem totiž letěly fámy, že Kotleba leží na jednotce intenzivní péče, to extremistický politik vyvrátil. „Volal mi můj blízký kamarád, který je doktor, a ptal se mě, jak na tom jsem,“ rozpovídal se Kotleba. Dotyčnému lékaři politik popsal svou léčbu, ten mu měl údajně říct, že to má sdělit lidem.

V dalších minutách se muž, který byl začátkem října souzen, zaměřil na ostatní nemoci. „Přežili jsme jiné choroby a nikdo z toho paniku nedělal,“ zlehčoval zákeřné onemocnění. „Nikdo nedělal žádná opatření, nezakazoval lidem pohyb a další věci,“ vyjádřil očividný nesouhlas. Sám politik se zároveň provinil, protože nedodržel čtrnáctidenní karanténu. V současné chvíli by měl být Kotleba v pořádku.

Koronavirový sarkasmus

Bláznivé nápady na to, jak se vypořádat s koronavirem, neměl pouze Marian Kotleba. Ještě na jaře na sebe upozornil americký prezident Donald Trump. Ten svým spoluobčanům doporučil, aby si lidé vpichovali dezinfekci. Někdo ho opravdu poslechl, dotyční posléze skončili v nemocnici. Excentrický prezident svá slova později označil za sarkasmus, ten byl však příliš dobře skrytý a drtivá většina Američanů ho nepochopila. Trump se později koronavirem nakazil a nechal se pro jistotu hospitalizovat.

Dalším „hledačem slepých uliček“ je Jair Bolsonaro. Brazilský státník označil covid-19 za chřipečku, která si v jeho zemi vyžádala přes 160 tisíc mrtvých. Prezident, který se nakazil začátkem června, se léčil pomocí antimalarik. Před těmi důsledně varovali doktoři, mají nulový účinek a mohou způsobit srdeční arytmii. 

Otázkou zůstává, jakou medikaci aplikuje například Kim Čong-un, protože Severní Korea nemá dle serveru worldmeters.com žádného nakaženého. Že by snad diktátor každému občanovi míchal sirup proti kašli a vodku?