Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Antigenní testy v Libereckém kraji dostala jen některá zařízení

Antigenní testy zatím v Libereckém kraji dostala jen některá zařízení. Už ve středu se chystají zahájit testování třeba v Domově Sluneční dvůr v Jestřebí na Českolipsku, kde se starají o handicapované ženy. Naopak například v Domě seniorů v Liberci na Františkově, který je největším zařízením svého druhu v kraji, zatím na slibované testy stále čekají, a pokračují tak v testování zaměstnanců vlastními antigenními testy.

Domov v Jestřebí se stará o 49 klientek ve věku od 40 do 78 let, které mají kvůli mentálnímu postižení, případně dalšímu přidruženému postižení sníženou soběstačnost a jsou závislé na pomoci jiných. Klientky nejsou jen v samotném Jestřebí, v rámci transformace se přestěhovaly i do domů a bytů v České Lípě a Sosnové. „Velká část klientek a také část zaměstnanců už teď na podzim koronavirus prodělala, většinou s lehkým nebo bezpříznakovým průběhem. Testování se jich netýká, testovat tak budeme necelou polovinu z nich," řekl ředitel domova Pavel Kos. Stihnout by se to podle něj mělo během dvou dní, k dispozici mají v Jestřebí 1100 testů.

Ve většině krajských zařízení ale zatím na slibované antigenní testy čekají. Platí to i pro Dům seniorů na Františkově. V domově pro 200 seniorů mají také s nákazou zkušenosti. Už na jaře se covidem-19 nakazila jedna pracovnice přímé péče a dva senioři, teď na podzim koronavirus prodělalo 19 klientů a šest zaměstnanců. „V nemocnici máme stále dva klienty, jinak jsme už bez nákazy," řekl ředitel Jan Gabriel. V domově si pořídili vlastní testy a přístroj, který pomáhá s jejich vyhodnocením, a pokračují ve vlastním testování zaměstnanců. „Otestovali jsme jich už 80 procent, všichni vyšli negativně," dodal ředitel.

V Libereckém kraji je bezmála 60 sociálních zařízení, z toho zhruba čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije přes 2100 klientů a zaměstnávají více než 3000 lidí. V krajských domovech už od poloviny října sami testují své seniory a pracovníky. Právě u zaměstnanců je největší nebezpečí, že mohou nákazu do zařízení přinést a ohrozit klienty. Návštěvy jsou tam zakázané. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty patří domovy seniorů po mateřských školách a nemocnicích k největším ohniskům nákazy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, sociální, testování, senioři, Liberecký kraj, rychlý antigenní test, domov, Jestřebí, dům, Františkov (Velké Kunětice), Liberec, okres Česká Lípa, Vladimír Valenta, Jan Gabriel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antigenní testy v Libereckém kraji dostala jen některá zařízení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.