Hlavní obsah

Anglie posloužila Löwovi před konfrontací s Čechy jako varování. Jakou sestavu německý kouč chystá?

zp, dosSport.cz

Docela kontrasty. Zatímco trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý řešil při pondělním srazu národního týmu, zda má namísto Pavelky pozitivně testovaného na koronavirus povolat jiného hráče, nebo cestovat do Lipska k přípravnému duelu proti Němcům jen s pětadvacetičlenným kádrem, jeho německý kolega Joachim Löw se na prvním tréninku sešel pouze s osmi hráči. Gólmanem a sedmi muži do pole... „Chtěl jsem dopřát odpočinek a regeneraci těm, co o víkendu hráli. Zápasů je příliš mnoho a musíme mít na paměti zdraví hráčů a jednat moudře,“ vysvětloval na předzápasové videokonferenci.

Foto: Tim Keeton, Reuters

Ilkay Gündogan nejspíš povede Němce s kapitánskou páskou.

Článek

I proto je jeho kádr na středeční přípravu s českou reprezentací plný náhradníků a mladých hráčů.

Proto také fotbalisté z Bayernu Mnichov, Realu Madrid, Chelsea a Mönchengladbachu přijedou do Lipska až na sobotní zápas Ligy národů s Ukrajinou. Němci v něm potřebují bezpodmínečně vyhrát, aby mohli dál bojovat se Španělskem o prvenství ve skupině.

Proto Löw potvrdil, že adepti reprezentace dostanou ve středu v přípravě proti Čechům příležitost, aby se ukázali a řekli si o další starty.

„Pochopitelně že by pro mě bylo jednodušší hrát pořád se stejným týmem, musíme se však přizpůsobit situaci. I když není snadné se s ní vypořádat a čas od času dopřát některým hráčům pauzu," narážel Löw na absenci obvyklých opor německého národního týmu.

Třeba Marca Reuse z Dortmundu, který v nominaci chybí. „Mluvil jsem o něm s klubovým trenérem, protože Lucien Favre ho zná nejlépe. Shodli jsme se, že po dlouhém zranění pro něho bude prospěšnější využít reprezentační přestávky k přípravě v Borussii, aby nabral stabilní formu a zvládl náročný zimní program, který na něho stejně jako na další hráče čeká," objasňoval kouč německé reprezentace rošády, které ve svém výběru udělal.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Trenér německé reprezentace Joachim Löw.

„Pokud nebudeme my trenéři nyní maximálně opatrní, budeme mít příští rok velké problémy. Termínový kalendář je příliš plný, a právě to je důvodem častých zranění hráčů. Jejich zdraví je nejdůležitější věcí, proto si musíme počínat moudře."

I proto nejen rošády v německé nominaci, ale také v sestavě pro středeční zápas.

„V bráně začne určitě Kevin Trapp," nedělal Löw se složením svého týmu tajnosti. Antonio Rüdiger, Robin Koch a Julian Brandt také. S Gündoganem si musím ještě promluvit, protože hrál v neděli večer těžký zápas a chci od něho slyšet, jak se cítí a jak na tom je. Zvlášť když v nadcházejících zápasech Ligy národů by měl sehrát klíčovou roli," připomínal Löw nedělní partii Premier League mezi Manchesterem City a Liverpoolem, v níž Gündogan odehrál v dresu Citizens celých devadesát minut.

Německý kouč přitom dodal, že i s Lucou Waldschmidtem počítá. „Jsem s ním velmi spokojen. Tady v reprezentaci i v Lisabonu, kde teď působí," netajil, že čtyřiadvacetiletému útočníkovi letní přestup z Freiburgu do Benfiky Lisabon prospěl.

Ve středu večer bude Löw náramně zvědav, jak se adepti německé reprezentace předvedou proti českému výběru.

„Cítím z nich hodně energie a velkou motivaci, což je pro trenéra vždy důležité. Stojí za to dát jim důvěru, protože jsem si jistý, že přijde čas, kdy ji tito hráči vrátí," pravil německý trenér, a přitom své svěřence varoval před českým soupeřem.

„Nejde o mužstvo, které by hrálo rychlý fotbal, nejde o protivníka, který by s vámi soupeřil fyzickou kondicí a díky ní chtěl dominovat. Češi mají svůj styl hry, kterého se drží a v jehož módu fungují. Hrají útočně, na čemž se podílejí i obránci, jsou na tom velmi dobře i technicky, jejich postupné kombinační útoky vychází ze zadních řad. Je to prostě mužstvo mající skvělou herní kvalitu a hodně sebevědomí. Konkrétně třeba Anglie se o tom přesvědčila," připomněl Löw výhru Šilhavého výběru nad reprezentací Albionu v pražské kvalifikaci o postup na EURO 2020, která měla posloužit i jako varování pro jeho tým.

Reklama