Dnes Pátek - zatazeno 20°C
Zítra Sobota - zatazeno 21°C
Pátek 10. 5. 2024
Svátek má Blažena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Za manipulaci se zakázkami zdravotní pojišťovny na propagaci soud snížil podmíněné tresty
Ilustrační foto: Freeimages.com

Za manipulaci se zakázkami zdravotní pojišťovny na propagaci soud snížil podmíněné tresty

Pražský městský soud dnes o půl roku snížil podmíněný trest bývalému řediteli Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karlu Šteinovi, který čelil obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek na propagaci pojišťovny. Nově mu uložil 2,5roční podmínku se tříletým odkladem. Tresty odvolací senát snížil i zbylým obžalovaným, peněžité tresty ale ponechal v původní výši. Dnešní rozsudek je pravomocný.

Obžalobě kromě Šteina čelí Martin Lafek, Josef Svoboda a Pavel Vondruška. Lafkovi dnes soud uložil stejný trest jako Šteinovi, Svobodovi soud trest snížil také o šest měsíců na dvouletou podmínku s odkladem na dva roky. Vondruška, který se k činu přiznal, dostal roční podmínku, u něj senát snížil pouze délku odkladu trestu, ze tří na jeden rok. Zbylí obžalovaní vinu odmítali.

Všem obžalovaným kromě Svobody také soud uložil několikaleté zákazy činnosti. „Tresty se nám zdály příliš přísné, jde o trestnou činnost započatou před šesti lety," odůvodnil zmírnění trestů soudce Dušan Paška.

Odvolací senát ponechal obžalovaným stejné peněžité tresty, jako jim v létě uložil Obvodní soud pro Prahu 9. Lafek má zaplatit milion korun, Svoboda 150 000 korun a Štein 200 000 korun. Bývalému řediteli podle nepravomocného rozsudku ale zároveň propadne více než milion korun, které u něj zajistila policie.

Pojišťovna podle obžaloby v letech 2014 a 2015 vypisovala jako tendry malého rozsahu s plněním do 500 000 korun marketingové zakázky na svou propagaci například při sportovních či kulturních akcích.

K tomu podle obžaloby uzavírala nevýhodné, finančně nadhodnocené smlouvy, u nichž byli předem známí soutěžitelé, výherci zakázky i celková výherní cena. Reálné náklady na reklamu byly podle státní zástupkyně nižší, než bylo VoZP fakturováno, a to mnohdy až o 80 procent. Takto bylo údajně uzavřeno 35 zakázek.

Lafek podle vyšetřovatelů oslovil Šteina v roce 2014 s nabídkou, aby pojišťovna realizovala tyto zakázky, ke kterým vždy osloví předem vybrané dodavatele. Z těch pak podle obžaloby vyhrála firma, kterou obžalovaní určili, účast zbylých byla podle vyšetřovatelů pouze formální. Žalobkyně také tvrdí, že Štein za ovlivnění zakázek přijímal úplatky.

Podle obžaloby způsobila čtveřice pojišťovně škodu přes devět milionů korun, soudce ale upozornil na to, že žádná škoda fakticky nevznikla. Pojišťovna totiž z náborových kampaní naopak těžila.

Soud ji s nárokem odkázal na civilní řízení. VoZP požadovala jako náhradu škody 12,7 milionu korun, rozdíl oproti obžalobě vysvětloval zástupce pojišťovny rozdílnou kalkulací.

Obhájci dnes v odvolání proti rozsudku obvodního soudu namítali, že VoZP nebyla v daném období podle zákona veřejným zadavatelem, obžalovaní se tak nemohli dopustit trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Podle nich existuje také podezření, že Vondruška, který měl u soudu pozici spolupracujícího obviněného, proti zbylým obžalovaným vypovídal proto, aby se vyhnul stíhání v jiném případu. Upozornili i na to, že obvodní soud nevyčíslil, jaký měli obžalovaní získat prospěch.

Fakt, že nebyl přesně zjištěn prospěch z trestné činnosti, zmínila v odvolání i státní zástupkyně. Podle ní je ale možné, že se pohyboval v řádu milionů korun. Žádala také, aby odvolací senát zpřísnil uložené tresty.

Štein se dříve u soudu hájil mimo jiné tím, že nemohl zakázky ovlivnit, podepisoval jen smlouvy, které vždy předem zkontrolovalo právní oddělení pojišťovny. Popřel také, že by vyžadoval nebo převzal úplatek. Na svou nevinu poukazovali i Svoboda a Lafek.

Vondruška se naopak přiznal a svého jednání lituje. Ve své výpovědi uvedl, že obviněnému Lafkovi dával peníze, o nichž se domníval, že jsou pro Šteina. Přímo u předání však nikdy nebyl, nelze tedy podle něj určit, zda se skutečně k tehdejšímu řediteli pojišťovny dostaly.

Štein vedl pojišťovnu od roku 2009. Správní rada pojišťovny ho na podzim 2016 odvolala.


Autor: ČTK

Policisté jeli k zásahu, při nehodě převrátili auto

Včera v 10:27

Ve středu večer havarovali policisté na křižovatce Radlická a Pechlátova v Praze 5, když jeli k zásahu, který byl oznámen na tísňovou linku.

Na střeše hotelové restaurace ležela mrtvá žena

Včera v 10:01

Na střeše hotelové restaurace v ulici José Martího na Veleslavíně byla ve středu večer před dvaadvacátou hodinou nalezena mrtvá žena. Na hůř přístupné místo se museli záchranné složky dostal pomocí hasičského automobilového žebříku. Příčinu úmrtí se snaží zjistit kriminalisté. Jednou z variant je...

V koši na Hradčanech se našla atrapa granátu

8. května 2024 ve 13:30

Z důvodu nálezu podezřelého předmětu včera večer kolem osmnácté hodiny uzavřeli policisté část Loretánského náměstí. Informovali o tom na síti X.

Hasiči Prahy 1 ochlazovali běžce při maratonu

6. května 2024 ve 23:22

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 byla nasazena při nedělním Pražském mezinárodním maratonu. Využili svou záchranářskou techniku a vybavení jednak pro chlazení běžců přímo na trati a také pro zdravotnickou pomoc při případném kolapsu některého...

Další články
Nahoru