Po Čiličovi na Gasqueta. Jsou to obrovské zkušenosti a zdroj sebevědomí, pochvaluje si Forejtek debut na turnaji ATP

10. 11. 2020, 17:04
Aktuality 83
Jonáš Forejtek na turnaji v Sofii dokonale využil nenadálou šanci. Devatenáctiletý český talent měl v bulharské metropoli dostat divokou kartu do kvalifikace, ale po onemocnění domácího hráče se posunul do hlavní soutěže a při premiéře na okruhu ATP v pondělí vyřadil bývalého vítěze US Open Marina Čiliče.
Profily hráčů
J. Forejtek (© P. Lebeda / sportpics.cz)

"Byl jsem rád, že si s ním můžu zahrát, a že se mi to takhle povedlo, tak to je obrovská zkušenost do budoucna," řekl Forejtek ČTK v telefonickém rozhovoru ze Sofie, kde právě dokoukal zápas svého soupeře pro druhé kolo.

Ve středu ho čeká další matador, někdejší světová sedmička Richard Gasquet z Francie. "Přál jsem si s ním zahrát," řekl loňský vítěz dvouhry juniorů na US Open Forejtek a dodal: "Tyhle zápasy mi dodají sebevědomí, že jsem schopen hrát i na tomhle levelu. Učím se, jak myslí na kurtu, jak se chovají, jak trénují."

Tentokrát už o sobě nebude pochybovat jako před duelem s vítězem US Open z roku 2014 a předloňskou světovou trojkou Čiličem. "Zezačátku jsem byl nervózní, jestli s ním vůbec můžu hrát. Ale pak jsem si uvědomil, že už jsem hrál s trošku horšími hráči a byl jsem schopný s nimi držet krok. Nastavil jsem se, že jdu na kurt vyhrát, a tak se to povedlo," řekl Forejtek. Po utkání, které vyhrál hladce 6-3 6-2, si také vyslechl od soupeře pochvalu za povedený výkon.

Zdá se, že Forejtek je mužem debutů. Loni při premiéře vyhrál oba své zápasy v Davisově poháru a nyní zvládl úvodní duel na elitním okruhu ATP. "Soustředím se na sebe a ne na toho, kdo stojí na druhé straně, což mi pomáhá hrát, jak nejlíp umím," prozradil svůj recept předloňský vítěz mistrovství Evropy do 18 let.

Snad všechno teprve začíná
V posledních třech letech zažívá Forejtek úspěšné období. Na jaře navíc udělal maturitu a vrhl všechnu energii do tenisu. "Doufám, že se nacházím na vzestupu, že všechno teprve začíná. Mám ještě hrozně prostoru ke zlepšení," konstatoval.

Aktuálně 399. hráče žebříčku ATP by měl do vyšších sfér posunout nový kouč. Před měsícem se po dvou letech rozešel s trenérem Janem Mertlem. "V dobrém, ale už tomu chyběla šťáva a chtěl jsem změnu," řekl Forejtek. V Sofii je s bývalým 26. singlistou světa a daviscupovým reprezentantem Ctislavem Dosedělem. "Je zkušený, byl výborný hráč. Doufám, že se domluvíme dál a půjde to," přál si Forejtek.

Každý Forejtkův úspěch znamená připomenutí jeho začátků a videa, na kterém coby desetiletý trénuje s raketou v podobě vařečky. S nápadem tehdy přišel trenér Jiří Bartoš. "Prý to chtěl pro sebe, tak to vyzkoušel na mně. Zjistil, že to funguje. Natočili jsme video a chytlo se to. Dřív jsem s ní hrál docela dost, abych měl čisté údery, a docela mi to pomohlo," vzpomínal Forejtek. Vařečku má stále doma. "Dostal jsem i karbonovou. Občas ji vytáhnu, ale teďka je to spíš pro srandu," podotkl hráč přezdívaný Forrest.

Stovka je základ. Když budu makat, může to jít rychle
Přezdívku získal na soustředění ve Špindlerově Mlýně. V Krkonoších exceloval v běžeckém testu na dvanáct minut a začalo se mu říkat Forrest Gump podle hlavního hrdiny stejnojmenného slavného filmu. "Dřív mi říkali Gumpe, teďka už jenom Forreste. Už jsem si zvykl, je to podobné jménu, tak je to v pohodě," řekl.

Loni si před Turnajem mistrů zatrénoval se Švýcarem Rogerem Federerem, nyní porazil Čiliče, ale do špičky má ještě daleko. Na základě postavení v žebříčku může hrát stále především nižší turnaje ITF či challengery ATP. "Nejradši bych hrál ATP turnaje, ale musím jít postupně. Musím vylepšit žebříček a stovka je základ. Je to hodně o tréninku, ale když budu makat, může to jít rychle," řekl odhodlaně Forejtek.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

83
Přidat komentář
Krisboy
pro peggy, Frantze, Foreskina a rádobyJCFerrera:

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/federer-je-opet-v-treninku-dvacetinasobny-grandslamovy-sampion-po-operaci-kolena-jeste-koncit-nehodl.A201110_193854_ln-sport-ostatni_liako
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pod článek o Jonášovi tahle banda nepáchnesmilesmile
Reagovat
brixner
A lidi v tom maj už jasno:

"No tak budou na Vánoce zavřené hospody. Ono se toho zase tolik nestane.
Umíte si představit ty rozzářené dětské oči, až děti poprvé ve svém životě uvidí na Štědrý den střízlivého tatínka?"

smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
misa
Když se probírají karty, musím napsat, že Marie Bouzková dostala za svou kariéru jedinou WC do hlavní soutěže na turnajích WTA a to už v roce 2015 v Acapulku. (Pár WTA turnajů se v posledních letech odehrálo i v Česku, ale tam si na ni nevzpomněli.) Asi proto se jí v Mexiku tak líbí. I tak se díky poctivé práci dostala letos na 46. místo žebříčku.
Reagovat
FulnekUltras
MB asi není pro WC ta správná osoba. smile

https://www.sport.cz/tenis/clanek/1826233-sexy-fotky-byvale-wimbledonske-vitezky-spustily-lavinu-nenavisti-priznava.html
Reagovat
FulnekUltras
ale na další právní procesy po extra prapodivných volbách v ušákově jsem opravdu zvědav.

Dávno klečící ponížené eurosračky typu Merkel či Macron samozřejmě už gatesovskému modrošmejdu (v jehož rámci je osoba Bidena to nejmenší) servilně gratulují. A jasně, že mi můžete připomenout i Miloše... ;-)

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/mame-dalsi-ctyri-roky-prechod-bude-hladky-vyhlasil-mike-pompeo-129019#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=LgYxVzjKokm-202011102045&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
EllNino
Vy*er se na to, nechápu, proč se na tuhle sezónu už nevykašle a nedoléčí to rameno ... zbytečně si teď sere do sebevědomí ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ať hraje dále.

Rodionov kurz 7

Dneska 4

Pojď kamo dej další turnaj smile
Reagovat
sojka1
takze uz je zde zpochybnovana WC karta vysvetlena, Jonasovi ji koupili jen do kvaldy (vitezum juniorskych GS se kupuji bezne a do kvaldy je vzdycky levnejsi) :-))) a posunul se az po onemocneni toho domaciho hrace...
Reagovat
Kanar
Proč takové haló.Do 1.K se dostal na WC, tam narazil na typa, co na to zjevně hodil bobek.(?). Tomu, co v sezoně zatím předved, bych bušení na vrata 1. stovky zrovna neviděl a účast na ATP spíš neopdstatňující. Bych ocenil, kdyby prošel kvaldou a v prvním kole porazil v litém boji kohokoli. Osobně kvalifikantům vždy přeju. Takže za mě včera LF=jen LL.
Reagovat
sojka1
uprimne, ja jsem ten zapas ani nevidela.. :-)) a myslim si dokonce, ze ted ho Risa uz jen na BH docista utluce. Ale preju mu tu moznost, kazdemu nasemu mlademu klukovi preju moznosti, uspech (i stesti) a za postaveni v juniorech si Jonas nejakou tu karticku rozhodne zaslouzi a je to zvyklost a nijak me to nepoburuje. Na rozdil od tebe. A jestli to Marin odchodil, tak co jako, jeho rozhodnuti. Ale za sebe si tipnu, ze mu ten Jonas nejake problemy delat musel... ;-)
Reagovat
Kanar
No mne to zas až tak nepobuřuje, jen mi šlo o střízlivější hodnocení toho, co se odehrálo. WC sem nikdy néjak neřešil, ani pořádně nevím, jak se přidělujou. Myslel sem, že s ní řeší spíš nějaké navraty nebo pocty někomu, kdo zrovna nemá rating, domácím apod. Pokud se nějak "dávaj", tak z pohledu někoho, kdo vypadne po boji v kvaldě a je mnohem vejš v žebřu, to je k po.... Taková WC totiž může dost šoupnout s kariérou. Zvlášť v tenise, kde je mezi úspěchem a neúspěchem tak tenoučká hranice.
Reagovat
sojka1
komicky predevsim je, ze jsem tu vubec nic oslavneho nenapsala... :-)) A ty karty - rozhoduje o nich poradatel, ale existuji psana pravidla pro jejich udelovani....
Reagovat
smazaný uživatel
Ta pravidla bych chtěl vidět :)
Reagovat
sojka1
na bezvyznamnem turnaji je samozrejme dostanou predvsim domaci, ale od urcite urovne to neplati, nevzpominas na MaShu a ty sarady s pravidlem WTA o udeleni neomezeneho poctu WC pro GS vitezku a vitezku TM treba? O karty se i normalne hraje...
Reagovat
EllNino
nejlepší jsou WC na marockých, blízkovýchodních turnajích - to je většinou takové to 6:0 6:0 za 41 minut :)
Reagovat
sojka1
ja vim, vzpominam si na jednu studentku, kterou jsme tu i resili, dala si nejak za cil dostat se do 100 dokonce.... s mickem si moc nerozumela, ale zase to byla chytra holka... :-)
Reagovat
Kanar
No ani jsem to nemyslel výhradně na Tebe. Ale ty obraty jako "JF si vyšlápl na MČ" atd. mně trošku škubaj koutkama. Myslím, že JF možná něco vyšlápl, ale vzhledem k okolnostem, zatím jen na elektrokole.smile To ovšem neznamená, že mu nepřeju, stejně jako všem naším klukům, aby se mu dařilo.smile
Reagovat
darek.vrana
Ty určitě někomu něco přeješ. Podle toho, co tady píšeš, akorát všem závidíš. Radovat se z úspěchu někoho jiného zjevně neumíš.
Reagovat
Kanar
Ale tak to si naprosto nepochopil. A moc moc se mýlíš.
Reagovat
Kanar
Ale tak to si naprosto nepochopil. A moc moc se mýlíš. A navíc radovat se z úspéchu Forejtka, vlastně znamená radovat se z neúspechu Čiliče.smile Takže já tě klidně můžu osočit, že se náramně raduješ z neúspěcu druhých ty myslivno.smile
Reagovat
EllNino
tak WC se dává domácím hráčům a hráčkům, kteří se vrací po zranění, restartují kariéru (Kim, Andy), neměkterým bohužel i "za zásluhy" (neustále se např. dávaly WC do IW Dance Hantuchové) nebo z marketingového hlediska (Máša, Genie) ... a někdy za juniorské úspěchy, někdy dávají kartu sponzorům (JT Banka dává na pzažský turnaj WC Slovence, Madrid kvůli Tiriacovi zase Rumunům atd.) ... je to různé
Reagovat
EllNino
na GS dostávají WC pořadatelé GS (krom VB) - na AO Američani, Francouzi atd. ... někdy jsou o WC na turnaj předturnaje (WC Play off na AO, jedna WC pro Asiaty na Asijském Play-off), na IW jsou předkvalikikace např. :)
Reagovat
Kanar
Takže když to shrneme, tak se ani nejedná o nějaká pravidla, ale spíš taková doporučení.smile A asi v tom bude občas pěknej bordel.smile
Reagovat
sojka1
prave kvuli moznym narcenim ma kazdy turnaj ta pravidla "na papire"....
Reagovat
tommr
ale ten "papír" si každej rok tisknou znovu podle toho jak se jim to hodí do krámu ... smile
Reagovat
sojka1
ne, jenom si dosadi jmena... :-)
Reagovat
Kanar
Tak pravidla asi budou řešit max počty respektive podíly kolik WC můžou věnovat. Komu je daj, bude asi jejich bussines, a to doslova.smile
Reagovat
sojka1
nene, musi byt predem znama, je tam specifikace a musi rozhodne byt zahrnuta pravidla vydana WTA, ATP.... ale obcas se holt "jedna" o udeleni vyjimky (kvuli veku treba) a neco ma takovy vyklad, ze ..... ze si tam proste nekoho dosadi :-)) ale uplna anarchie to neni, v civilizovanych zemich ne....
Reagovat
darek.vrana
Divoká karta se snad může dát komukoliv, jsem si teda myslel. Proto je to divoká karta. Nevím, proč to tu kdokoliv zpochybňuje. Být Forejtek Američan, tak už si díky WC zahrál na 20 ATP turnajích.
Reagovat
EllNino
Přesně ... dostane JEDNU WC :) mimo ČR a je hned protekční :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou s Leheckou protekcni oba a je jim to na houby. Dostali šanci v DC, teď WC

Zítra Forejtek dostane 6:1 6:1 a zase bude tam kde byl, akorát o 7 tisíc euro bohatší.
Reagovat
darek.vrana
Nechápu, proč se navážíš do Lehečky. Vypadá jako naprosto pohodovej kluk a hraje super tenis. Asi ti leží v žaludku každý, kdo má úspěch.
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec ne.

Já mám rad přírodní úspěch. Cely česky tenis protezuje Forejtka a Lehecku přičemž nemají žádné, ale žádné výsledky. Machač udělal jako jediný první kolo GS kde hrál pět setu s hráčem top50 a nepotřeboval k tomu žádné koupené WC.

Uhrál si to sám.
Reagovat
darek.vrana
A on ho tady snad někdo vynáší do nebes? To je strašný, co se tady strhlo. Forejtek porazil Čiliče, NIKDO, ani on, ani nikdo z diskutujících tady neříká, že je hned Forejtek lepší než Čilič nebo bůhvíco. Ale tady je polovina komentářů takových, že je z toho člověku zle. Snad měl asi radši schválně prohrát, aby někteří zdejší diskutující měli radost.
Reagovat
turista
Utluče? Gasquet má sice krásný jednoručák na pohled, který ale zdaleka není tak účinný jako Djokovičův obouručák. Na utlučení opravdu dobrého Forejtka bude muset přidat ještě něco navíc.
Reagovat
darek.vrana
Kde bylo jaké "haló"? Nemělo se snad o tom výsledku vůbec informovat, nebo jak? Já jsem si nevšiml, že by bylo okolo toho nějaké haló.
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám radši Macháče. Tensi jede svoji a Forejtka s Leheckou každý protezuje a hraji tužku.

Machac zítra vyhraje a Forejtek dá tak čtyři gamy
Reagovat
Kanar
smile Mám stejnej dojem. Ale sám sebe vždy přesvědčuju, že je to určitě jinaksmile Mým favoritem je ZK, kterýmu by třeba taková WC ve správnej okamih mohla hodně pomoci. Ten by potřeboval nějakej nákopák,protože tenis tam na tu 100 jesmile.
Reagovat
darek.vrana
To si teda nejsem jistý. Kolář už měl šancí hafo a pořád už několik let se plácá kolem 220. místa. Možná to je jeho strop.
Reagovat
Kanar
Jo. Miluji tyhle komentáře, že se někdo plácá kolem 220, jako by to znamenalo, že snad ani nepřepinkne síť. Obzvlášť od někoho, kdo se staví do pozice, jak všem přeje úspěch.smile
Reagovat
darek.vrana
Já rozhodně Kolářovi přeju. To, že se plácá kolem 220. místa nemyslím pejorativně jako že je loser. Jen tak, že už je tam několik let a výš to nejde. Takže si myslím, že to není o nějakých divokých kartách, ale o výkonnosti.
Reagovat
Kanar
Tím ovšem neříkám, že nakonec můžeš mít bohužel vzhledem k okolnostem pravdu.smile
Reagovat
sojka1
stesti za ten tvuj dodatek, uz jsem se chtela do tebe obout... :-)) darek se o tenis hluboce zajima, zalozil (predpokladam) a spravuje krasny webik o historii i soucasnosti naseho tenisu a u neho jsem si jista, ze vi, o cem mluvi... ;-)
Reagovat
darek.vrana
Ó děkujismile.
Reagovat
sojka1
delala jsem si i test... :-))
Reagovat
darek.vrana
A jak jsi dopadla?smile
Reagovat
sojka1
prekvapila jsem i sama sebe... :-))
Reagovat
darek.vrana
Teď ale jestli pozitivně nebo negativně:).
Reagovat
sojka1
28 bodu, myslim, na ty ctvrtfinale a ucasti na GS jsem si ovsem nejak netroufala....
Reagovat
darek.vrana
smile
Reagovat
darek.vrana
Tak to seš expert:).
Reagovat
EllNino
máš odkaz? :)
Reagovat
sojka1
https://tenis95.webnode.cz/kviz/
Reagovat
darek.vrana
https://tenis95.webnode.cz/kviz/
Reagovat
sojka1
ja se bojim, ze jsem jen tak stara.... :-)))
Reagovat
darek.vrana
Nevím, kolika let se teda dožívají sojky, ale tím to určitě nebude;-).
Reagovat
Kanar
To sem tu větu domotal!! Pravdu mít můžeš. Bohužel. Ty šance si ale vybojovaj a to je snad dobře ne? To, že je moc neproměňuje je škoda. Proč, je otázka.
Reagovat
sojka1
.... ze nakonec nemuzes mit pravdu..... dvojity zapor, ne? :-)
Reagovat
Kanar
Jo jo. Pravdu mít může, ale já moc doufám, že ji mít nebude.smile
Reagovat
darek.vrana
To já doufám taky. Dokonce mám pocit, že pomaloučku jeho výkonnost nahoru jde. Ale rozhodně si nemyslím, že by to u něj teď vytrhly nějaké divoké karty. Má postavení takové, že se dostává na challengery, ale tam žádný průlom nepřichází. U Lehečky nebo Forejtka si naopak myslím, že výkonnost už je o dost vyšší, než žebříčkové postavení a tudíž u nich mají WC velký smysl, aby se nemuseli prokousávat složitě skrz futures.
Reagovat
Kanar
No nějaká do ATP by mu určitě bodla. Myslím, že u ZK je to právě o tom jednom průlomu. Jenže ta zeď je každým neúspěchem o šár silnější. Já mu ale věřím, má neuvěřitelný morál. Jen by poťřeboval trochu štěstí a trochu víc poladit mysl,.... A ono by to šlo.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Viděl jsem ZK na Štvanici a úderově se mi líbil, jen ho asi hlava nepodrží, kdy by měla.
Reagovat
FulnekUltras
može byť...
Reagovat
sojka1
a kdyby si soupere prohodili? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Machač nepotřebuje aby mu Mamka koupila WC do kvaldy. Na FO si to uhrál sám, hrál pět setu s Fritzem, v Bratislavě udělá pěkný výsledek.

Kdyby Cilic hrál na 20% tak vyhraje 6:3 6:3
Reagovat
smazaný uživatel
Btw je mladší než ti dva zazobani klauni a o 200 míst výše
Reagovat
EllNino
Mladší není ...je starší než Jirka i Jonáš, ne o moc, ale je :)
Reagovat
darek.vrana
Myslím, že na domácích akcích dostávali všichni podobné šance. Jednou WC Macháč, jindy Lehečka, Forejtek, Svrčina... Nepřijde mi nic divného na tom dát WC juniorskému GS šampiónovi a jedničce. To při vší úctě ani Macháč, ani Lehečka nebyli. (Netvrdím, že třeba nakonec nemůžou mít lepší kariéry).
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám radši Macháče. Tensi jede svoji a Forejtka s Leheckou každý protezuje a hraji tužku.

Machac zítra vyhraje a Forejtek dá tak čtyři gamy
Reagovat
FulnekUltras
ještě někdy v ATP řádně zafandím.

https://www.youtube.com/watch?v=gqIXmbgihuQ
Reagovat
darek.vrana
Jakto, že ti nevadí Hřebec, ten taky bolševiky nesnášel a emigroval.
Reagovat
FulnekUltras
zajímá mě v první řadě charakter člověka - a v českém mužském tenisu mně od poloviny osmdesátek po této stránce tak úplně nesedí celkem nikdo
Reagovat
darek.vrana
Hm, ani třeba Jirka Novák, Slává Doseděl, Bohdan Ulihrach...?
Reagovat
FulnekUltras
no tady bych výjimku jistě udělal - ale zase to nebyli hráči, kteří by aspoň v DC mohli pomýšlet na ty nejvyšší mety
Reagovat
darek.vrana
Zrovna Novák je jeden z našich nejúspěšnějších hráčů, co se DC týče. Bohužel se nikdy nesešla forma s druhým hráčem a hodněkrát se prohrálo ve čf po hodně smolných výsledcích.
Reagovat
FulnekUltras
to Berďa se Štěpcem se díky Černoškovi nakonec přece jen sešli v optimálním čase - dva DC jsou sportovně krásný výsledek, ale osobnostně z mého pohledu prostě ani jeden z této dvojice... smile
Reagovat
turista
Jiří Novák neměl kloudného parťáka na jeho úrovni což byla smůla. Berdych a Štěpánek odehráli za naši zemi mnoho zápasů v DC a 2x ho vyhráli. Jako příznivci tenisu jim musíme být vděční za ty úspěchy a divácké zážitky, které nám připravili. Bylo to moc fajn když hráli. V podstatě je definitivně zařízli až Frantíci v Paříži v září 2014. Do té doby to byl sen. Děkujeme za něj!
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
turista
Hřebec měl jednu chybu. Občas zesměšňoval soupeře - např. Drzymalskiho v roce 1978 v DC. Tam to tak bilo do očí, že ho Bolardt z týmu navždycky vyřadil. Naštěstí na dvojici Kodeš a Hřebec hned navázali velmi bojovný a šikovný Šmíd a už od svých 19 let fantasticky hrající Lendl, který byl už od roku 1980 tenisově výš než všichni ostatní tenisté celého světa.
Reagovat
turista
Lendl byl tak dobrý, že kdyby hrál v dnešní době a bylo mu např.35 let tak by s trojicí Federer, Nadal, Djokovič plně držel krok.
Reagovat
George_Renel
V tom přípdě nelze nevzpomenout i Pavla Složila.smile
Mimochodem historicky našeho nejúspěšnějšího trenéra.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist