InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

David Kášek: Nejvíce si cením bronzu z šampionátu v Táboře. Dnes pomáhám se stavbou závodních tratí

Cyklokrosař David Kášek jezdil za táborský tým. Na reprezentační úrovni si nejvíce cení bronzu z MS 2001 v Táboře v kategorii do 23 let.

Cyklokrosař David Kášek jezdil za táborský tým. Na reprezentační úrovni si nejvíce cení bronzu z MS 2001 v Táboře v kategorii do 23 let.

TÁBOR - Anketa Sportovec roku okresu má za sebou více než čtvrtstoletí. Soupeří v ní nejlepší sportovci Táborska napříč sportovními odvětvími i věkem. Odborná porota tvořená osobnostmi sportovního a veřejného života pak na základě hlasů určuje konečné pořadí. Vyhlášení celkových výsledků ankety probíhá vždy slavnostně na tradičním plese sportovců. Historie uplynulých 26 ročníků nabídla zajímavý pohled na sportovce mezinárodní úrovně i na začínající hvězdy okresního formátu. Táborští cyklisté patřili v anketě vždy k nejúspěšnějším. Třikrát ji v letech 1998, 1999 a 2000 ovládl táborský cyklokrosař David Kášek. Svůj první triumf slavil v anketě za rok 1998 ve svých 16 letech. Vedle anketního hattricku získal David Kášek ještě titul Sportovec desetiletí. Na předávání cen dorazil pouze jednou, protože každoročně jezdil na soustředění do Itálie. Že se stal Sportovcem desetiletí, mu oznámil během tréninku kouč Stanislav Bambula.

 

Čím si dnes osmatřicetiletý bývalý cyklokrosař své vavříny zasloužil? Jako junior získal na mistrovství světa v cyklokrosu v roce 2000 bronzovou medaili. Po tomto úspěchu z Nizozemska získal další světový bronz přímo doma v Táboře v roce 2001 v kategorii do 23 let. Na domácí scéně vládl jako juniorský mistr (1998/1999) a dvojnásobný mistr v kategorii do 23 let ve dvou následujících sezonách. V roce 2000 byl Kášek vyhlášen v anketě Král cyklistiky jako nejlepší cyklokrosař roku. Na začátku roku 2013 definitivně ukončil kariéru. V rozhovoru pro Týdeník Táborsko zavzpomínal táborský cyklokrosař David Kášek na nejslavnější okamžiky kariéry i na vyhlašování ankety Sportovec roku okresu. Rozpovídal se také o současném stavu českého cyklokrosu, o svých dětech i dalších plánech.

Co dnes v osmatřiceti letech dělá cyklokrosař, který si nejvíce slávy užil na konci minulého tisíciletí?

Momentálně bohužel marodím už přes tři týdny se zády. Jinak dělám rukama, živím se totiž prací ve stavebnictví.

Od sportu jste se tedy přesunul úplně jinam. Lákala by vás práce v oblasti cyklistiky?

Když jsem v roce 2013 skončil se závoděním, tak jsem na cyklistiku zanevřel. Asi dva nebo tři roky jsem v tomto oboru nic nedělal. Jen jsem sledoval výsledky. V průběhu roku 2015 jsem dostal nabídku od šéfa Agentury Cyklistika Petra Balogha, zda bych s nimi nechtěl jezdit po závodech a pomáhat s Toi Toi Cupy. Dále bych stavěl tratě na Světových pohárech v Táboře. Tuto nabídku jsem samozřejmě přijal a rád jsem znovu viděl své kamarády a cyklistické kolegy. Tahle spolupráce funguje dodnes.

Sledujete tedy současné cyklokrosové dění?

V době covidu sami nevíme, jak to se závody bude. Jsem moc rád, že nám na konci listopadu povolili Světový pohár v Táboře. Stejně tak vím, že vedení cyklokrosu oslovilo šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličku, abychom mohli pořádat další Toi Toi Cupy. Před vládním omezením sportu se totiž odjely pouze dva závody. Když schválili nejvyšší soutěže ve fotbalu a v hokeji, tak věříme, že nám Toi Toi Cup také schválí, jelikož je to pohár s mezinárodní účastí.

Co říkáte na stav současného českého cyklokrosu, který na letošním mistrovství světa neměl napříč všemi kategoriemi ani jednoho závodníka v první desítce?

Na tohle se mi jen těžko hledá odpověď... Když jsem...

Celý obsáhlý rozhovor s cyklokrosařem Davidem Káškem vyjde ve středečním tištěném Týdeníku Táborsko.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace